10 redenen waarom samenwerken veel oplevert

Ja, ik geloof in samenwerken. Met veel liefde investeer ik oprechte aandacht, tijd en geld in de mensen om mij heen. En ja, dat krijg ik dubbel en dwars terug. In welke vorm van ook.

Met trots ben ik een kwaaimeisje. In mijn omgeving roept dit vaak vragen op:

Fotograaf zijn, dat kun je toch ook alleen? Waarom zou je investeren, dat haal je er toch nooit uit? Ben je niet bang dat anderen er met jouw ideeën vandoor gaan?

1.Ieder heeft zijn talent en doet waar hij/zij goed in is

Hoe mooi is het als iedereen doet waar hij/zij goed in is? Je kunt niet overal goed in zijn en dat geeft natuurlijk niks. Kijk of je dat werk kunt uitbesteden. Dat geldt ook voor werk dat echt niet leuk vindt.
Zo werkt iedereen er met passie aan (dat is veel leuker!) en dat zie je terug in het eindresultaat.

2. Je kunt veel leren van elkaar

Omdat iedereen echt alleen doet waar hij/zij goed in is, heb je enorm veel kennis in huis. Maak daar gebruik van en deel dit.

3. Samen kun je je doelgroep nog beter helpen

Vaak hoor ik terug van bedrijven dat ze het fijn vinden om verschillende opdrachten bij één partij neer te leggen, die wel specialisten per vakgebied heeft. Er is niemand die alles kan, maar als je samenwerkt kun je heel veel. De lijnen zijn kort, er is duidelijke communicatie onderling, je weet wat je aan elkaar hebt, bedrijven kunnen kiezen voor één contactpersoon en de specialisten weten onderling hoe het project ervoor staat.

4. Het bereik van samen is veel groter dan alleen

Heb je een nieuw product wat de wereld mag zien, of zoek je juist nog iemand die je kan helpen met bijvoorbeeld het schilderen van je huis? Maak gebruik van elkaars netwerk.

5. Je groeit als persoon

Vertrouwen (op jezelf en op een ander), teleurstellingen, leiderschap, geven en nemen, je mening beargumenteren, dit komt allemaal naar voren in een samenwerking. Daar leer je van.

6. Je staat er nooit alleen voor

Hoe fijn is het om te weten dat er altijd een team achter je staat? Weet je niet hoe je het beste kunt reageren op een mailtje, welke prijs je moet rekenen bij die offerte of heb je simpelweg inspiratie nodig? Je hoeft maar opzij te kijken en er staan mensen voor je klaar.

© Foto: Sharon Willems

7. Samen is veel leuker dan alleen

Eerder werkte ik vaak alleen thuis. Dan werk je in dezelfde ruimte als waar je leeft, zonder collega’s om je heen. En ja, zo samen is een stuk gezelliger!

8. Je inspireert elkaar

Je bent omringt met mensen die vol passie met hun werk bezig zijn. Heb je even geen inspiratie, brainstorm dan met elkaar.

9. Je concurreert niet, maar helpt elkaar

Waarom zouden twee specialisten op hetzelfde vakgebied niet kunnen samenwerken? Deel opdrachten met elkaar. Kijk welke opdracht het beste bij wie past en verdeel het op een manier waarbij het voor beide goed voelt. Een groot voordeel: wordt een opdracht lastig of kun je door omstandigheden de opdracht niet meer uitvoeren, staat er iemand achter je op wie je kunt rekenen. En andersom, dat geeft veel voldoening.

10. Wat wij samen bereiken, hadden we anders nooit gehaald.

Op dit niveau en op deze manier, dat is goud waard. Voor zowel de individuen als voor de klanten. Daar draait het natuurlijk allemaal om: een mooie reis met een mooie bestemming, waar iedereen trots op kan zijn.

Wij werken samen in het Kwaaijongens kenniscentrum in Zeeland, centraal gelegen in de driehoek Den Bosch, Nijmegen en Eindhoven en bieden onze relaties het volgende aan:

© Foto: Sharon Willems

Krijg je ook kriebels om te gaan samenwerken? Kijk eens in je omgeving en sta hiervoor open. Geloof me, dan zullen er hele mooie dingen ontstaan. 

Succes!

Vragen? Stel ze gerust