Marketing, SEO & strategie

Het belang van de online profilering van je bedrijf of merk

Voor zowel een zelfstandig ondernemer als MKB is de online profilering van je bedrijf of merk van groot belang. Iedereen – op een enkeling na – is uren per dag actief op het internet, privé en zakelijk. Bedrijven spelen hier op in en zo wordt de concurrentie online alleen maar groter. Het is dus van belang dat jij jouw bedrijf op de juiste manier bij jouw doelgroep profileert. Zodat zij in hun beslissingsproces de voorkeur geven om bij jou iets te bestellen of een dienst te laten uitvoeren. Maar hoe pak je dit aan? Eric Reuser – internet strateeg en SEO specialist – legt het je haarfijn uit!

Gebruik van offline PR en/of online PR?

Als eerste kijken we naar het verschil tussen online en offline activiteiten. Maak jij gebruik van offline PR of online PR voor de profilering van jouw bedrijf of merk? Zelf geloof ik heilig in online PR activiteiten, omdat deze voor iedereen makkelijk toegankelijk zijn. We beginnen met de basis waar alles samenkomt: je eigen website of webshop. Aangevuld met social media kanalen, waarbij je gebonden bent en blijft aan de spelregels van een dergelijk platform. Zoals we weten, wijzigen deze ‘spelregels’ nog al eens. De impact kan enorme gevolgen hebben. Op je eigen website of webshop kun jij zelf bepalen wat je doet en hoe je dat doet. Los van online PR moet ik erkennen dat ook offline PR heel goed werkt, indien je het goed afstemt op de doelgroep en je publicaties specifiek zijn. Het meten van jouw activiteiten kan met een koppeling van je website naar je online kanalen. Het belangrijkste is dat jouw offline en online activiteiten op elkaar aansluiten. Om zo een duidelijk profiel naar de buitenwereld te tonen.

Nationale of regionale marketing?

Een ander belangrijk beginpunt van je online profilering is de locatie waar jij zichtbaar wilt zijn. Een nationale profilering pak je namelijk heel anders aan dan een regionale profilering. Stel jezelf de vraag of jouw bedrijf of merk vraagt om nationale of juist regionale marketing. Het is zeer voor de hand liggend om je marketing te richten op heel Nederland. Zeker als we kijken naar een webshop, waarbij iemand online de producten bestelt en jij deze opstuurt. Dan maakt het niet uit waar iemand vandaan komt. Of speelt de regio toch een rol?

Voor een lokaal bedrijf is het makkelijker. Je werkt immers graag binnen een straal van een aantal kilometers rondom de plaats waar je bent gevestigd. Marketing inzetten op regionaal gebied kan interessant zijn. Kijk daarbij goed naar je doelgroep en welke offline en online PR activiteiten je wilt inzetten. Een advertentie in een ander deel van Nederland kan heel anders uitpakken dan in je eigen regio, of dit nu via offline marketing acties of online marketing acties wordt ingezet.

Kwaaijongens richt zich voornamelijk op bedrijven uit de regio Den Bosch, Eindhoven en Nijmegen. Ondanks dat onze dienstverlening volledig op afstand kan. Echter vinden wij het belangrijk om persoonlijk met klanten kennis te maken, het liefst in ons kenniscentrum. Juist het persoonlijke contact stelt ons in staat om echt in de huid van onze klant te kruipen en daar te ondersteunen waar de behoefte ligt, waarbij we gevraagd en ongevraagd advies geven. Wat niet uitsluit dat ook nieuwe klanten buiten deze regio met ons willen samenwerken. Zolang de juiste klik er is, is iedereen welkom.

Welke marketing of PR kanalen zet je in?

Als je een duidelijk beeld hebt geschetst van hoe jij jouw bedrijf wilt profileren ga je kijken naar kanalen die daaraan kunnen bijdragen. Wil jij meer bereik en beter zichtbaar zijn om zo meer klanten aan te trekken? Dan is het belangrijk dat je weet wie je klant is! Waar zijn ze naar op zoek? Waar bevinden ze zich, online en offline? Wat interesseert hen? Wat vinden ze belangrijk en hoe bepalen ze hun keuzes? Hoe beter jij je klanten begrijpt en kent, hoe beter jij kunt inspelen op hun behoeften. Met deze kennis kun jij bepalen welke marketing of PR activiteiten je inzet. Dan rest de vraag: ga je dit betaald of onbetaald inzetten?

De “kracht” van social media

De snelheid waarmee social media verandert, maakt het voor bedrijven lastig keuzes te maken. Wat eerst wel werkte, werkt nu niet meer of andersom. De “kracht” van social media verschuift vaak door nieuwe regels binnen de platformen. Maak hier slim gebruik van door te meten wat wel succesvol is en wat niet. Koppel daarom social media aan je website of webshop. Houd bij het posten altijd de doelgroep in acht, of je nu Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, Pinterest, TikTok of YouTube gebruikt. Waar zit jouw klant? Eén ding is zeker: op internet!

Online adverteren of organisch vindbaar zijn?

Online adverteren (SEA) zorgt ervoor dat je per direct zichtbaar bent met advertenties op verschillende kanalen waar je doelgroep zich bevindt. Google Ads is van oudsher een kanaal dat veelvuldig ingezet werd door bedrijven om zich te profileren. In de afgelopen jaren zijn daar de verschillende social media kanalen bijgekomen. Maar ook platformen zoals marktplaats of andere platformen waar jouw klanten zich kunnen bevinden hebben mogelijkheden tot betaald adverteren. Het voordeel van online adverteren is dat je er meteen staat als je ervoor betaald. Het nadeel is dat je geen blijvende autoriteit opbouwt. Door gericht je website of webshop uit te bouwen met relevante content bereik je dit wel. Dit lukt je niet binnen een dag, maar met SEO bouw je écht autoriteit op, waardoor jouw positie in Google stijgt en daar langer blijft staan.

Vergeet zoekmachine optimalisatie niet!

Door in je website of webshop content toe te voegen, groeit je website of webshop met adresseerbare content op internet. De toename in URL’s, mits SEO geoptimaliseerd voor zoekmachines, laat verkeer naar je website toenemen. Let op: je wilt relevante bezoekers aantrekken. Of het nu gaat om tekst, afbeeldingen en of andere content elementen. Alle onderdelen staan in het teken van zoekmachine optimalisatie. Waarbij ik altijd aangeef dat je voor je bezoekers publiceert en niet voor de robots zoals Google.

Voordelen van eigen content

Ik geloof in eigen content. Eigen content ontstaat omdat je zelf informatie wilt delen met anderen. Eigen content is van jou en iedere keer als je iets publiceert, groeit daarbij jouw profilering en autoriteit. Waarbij het zomaar kan voorkomen dat anderen deze content van je delen op plaatsen waar jij niet aan had gedacht. Hierdoor bouw je nog meer autoriteit op, zonder dat je daar een advertentie voor in hoeft te kopen. Je hebt zélf in de hand wat je plaatst, hoe je dit plaatst en waar je dit plaatst. Geweldig toch?!

Dus: investeer in je eigen website of webshop!

Jouw website of webshop is de basis op internet waar alles samenkomt. Hier kun jij jouw bedrijf of merk profileren op de manier zoals jij dit voor ogen hebt met jouw eigen, unieke content. Geef advies of tips en zorg ervoor dat je gevonden wordt op basis van zoekwoorden die jouw doelgroep ingeeft in zoekmachines. Deel jouw content vervolgens op de social media kanalen die bij jouw doelgroep passen. Meet wat er gebeurt, leer er van en pas je aan. Jouw website is dé online presentatie van je bedrijf of merk. Investeer hier structureel in.

Online profilering is ook voor jouw bedrijf van belang

Of je nu een hovenier, isolatiebedrijf, fietsenmaker, therapeut, dienstverlener of webshop eigenaar bent: online profilering van jouw bedrijf is belangrijk in de huidige tijd. Ik hoop dat je dit zelf al realiseerde en dat mijn artikel daarbij heeft bijgedragen. In dit artikel heb ik aangegeven hoe je je bedrijf of merk online kan profileren. Blijf dicht bij de organisatie, focus je op de doelgroep, onderscheid je van anderen en dit alles doe je door unieke content te verspreiden op het internet! Hoe je dit doet en op welke manier is helemaal aan jou. Ga je het zelf doen of vraag je hulp?

Heb je vragen over de online profilering van jouw bedrijf?

Heb je naar aanleiding van dit artikel, het belang van online profilering vragen? Of ben jij op zoek naar de juiste online strategie voor jouw bedrijf? Neem dan contact op met het internetbureau, reclamebureau of communicatiebureau waar je mee samenwerkt. Wil je mij een vraag stellen, dan mag dat natuurlijk ook. Bel 085 – 330 7500 of mail naar dtv@kwaaijongens.nl. Mijn naam is Eric en ik help je graag!

Vragen? Stel ze gerust