Websites & WordPress

DNS: wildcard ‘*’ versus exacte match ‘@’ DNS-records

Ooit afgevraagd wat het verschil is tussen het ‘@’ symbool en het ‘*’ symbool bij het instellen van een DNS zone-bestand voor een domeinnaam? Het is de moeite waard want gebruik je ze door elkaar, dan kun je onverwachte resultaten krijgen. Doorgrond je dit wél correct, dan is het een krachtige tool om (website-) verkeer te managen en distribueren.

Wat is het verschil?

Het verschil is dat de ‘@’ bedoeld is voor exact zoeken naar een match zonder subdomein en de andere ‘*’ een wildcard is. Dit begrijpen werkt het beste aan de hand van een voorbeeld. Bekijk het volgende zone-bestand voor domeinnaam www.xyz.com:

Zone-bestand DNS Wildcard

  • Elke DNS-aanvraag voor een MX (mail) -record voor xyz.com (zónder prefix) retourneert de twee MX-records mx1.mailserver.com en mx2.mailserver.com.
  • Elke DNS-aanvraag voor een MX (mail) -record voor het subdomein branch.xyz.com retourneert de twee MX-records mx3.mailserver.com en mx4.mailserver.com.
  • Als een A-recordverzoek voor de hostnaam ‘xyz.com’ wordt gedaan, wordt een exacte overeenkomst voor dit record zonder subdomein gebruikt (dankzij de ‘@’) en wordt het IP-adres 103.6.216.204 geretourneerd.
  • Als een A-recordverzoek voor de hostnaam ‘www.xyz.com’ wordt gedaan, wordt een exacte overeenkomst voor dit subdomein gebruikt en wordt het IP-adres 103.6.216.205 geretourneerd.
  • Als een A-recordverzoek voor een andere hostnaam, b.v. ‘branch.xyz.com’ is gemaakt, wordt dankzij het jokerteken (*) het IP-adres 103.6.216.203 geretourneerd.

In het kort

Om het geheel samen te vatten, het voorvoegsel ‘@’ verwijst naar de domeinnaam zelf. Het betekent in wezen ‘geen voorvoegsel’. Het voorvoegsel * is een jokerteken. Als een DNS-verzoek wordt gedaan voor een adres dat geen specifieke A-record heeft, wordt het jokerteken-IP-adres 103.6.216.203 geretourneerd.

Heb je nog vragen hierover? Je kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen!

Vragen? Stel ze gerust