Marketing, SEO & strategie

H1, H2, H3 en andere SEO-termen kort uitgelegd

Stel je voor, je zit vol goede moed klaar om een blog te schrijven voor jouw WordPress website. Je hebt een schatkist vol vakkennis die je graag wilt delen. Echter, als het op SEO aankomt, voel je je wat minder zeker. Termen als H1, H2, H3, alt-teksten, meta omschrijvingen… het kan allemaal wat overweldigend zijn. Geen zorgen! In dit artikel leggen we je de belangrijkste SEO termen uit, zodat je effectief aan de slag kunt met je WordPress website.

Wat betekenen H1, H2, H3?

De termen H1, H2, en H3 verwijzen naar de hiërarchie van koppen op je webpagina. H1 is de belangrijkste kop en moet de kern van je content weergeven, zoals de titel van je blogpost. Denk aan H1 als de titel van een boek. H2’s zijn subkoppen, vergelijkbaar met hoofdstuktitels in dat boek, en helpen de structuur van je artikel te organiseren door belangrijke secties aan te duiden. H3’s gaan nog een stapje verder en worden gebruikt voor subsecties onder de H2 koppen. Deze structuur helpt je lezers om de informatie gemakkelijker te verwerken en stelt zoekmachines ook in staat om de inhoud van je pagina beter te begrijpen en te indexeren.

Wat is een meta omschrijving?

Een meta omschrijving is een korte tekst die onder de titel van je pagina in de zoekresultaten verschijnt. Hoewel het niet direct de SEO-ranking beïnvloedt, is het van grote waarde voor de click-through rate (CTR). Een goed geschreven meta omschrijving vat samen wat bezoekers op de pagina kunnen verwachten en moet prikkelend genoeg zijn om hen te overtuigen om door te klikken. Zorg ervoor dat elke meta omschrijving uniek is, ongeveer 155 karakters lang, en je belangrijkste zoekwoord bevat.

YOAST helpt je bij het maken van je meta omschrijving

Een effectieve tool om je hierbij te helpen is de Yoast SEO-plugin voor WordPress. Deze plugin biedt een gebruiksvriendelijke interface waar je gemakkelijk je meta omschrijvingen kunt schrijven en optimaliseren. Yoast geeft ook direct feedback over de lengte van je tekst en of je zoekwoord goed verwerkt is in de omschrijving. Dit maakt het eenvoudiger om krachtige meta omschrijvingen te creëren die niet alleen de aandacht trekken in zoekresultaten, maar ook de kans vergroten dat iemand daadwerkelijk op jouw link klikt.

Wat is een Alt-tekst?

Alt-teksten (alternatieve teksten) zijn beschrijvingen die je toevoegt aan de afbeeldingen op je website. Ze zijn belangrijk voor de toegankelijkheid van je WordPress website omdat ze visuele content beschrijven voor mensen die een schermlezer gebruiken.Voor SEO helpen alt-teksten zoekmachines te begrijpen wat er op de afbeeldingen staat, wat vooral belangrijk is als afbeeldingen relevante zoektermen bevatten. Zorg ervoor dat je beschrijvende en specifieke alt-teksten gebruikt die relevant zijn voor de afbeelding en de context waarin deze wordt gebruikt.

Hoeveel tekens mag je gebruiken voor een Alt tekst

Er is geen strikte limiet aan het aantal tekens voor een alt-tekst, maar het is gebruikelijk om deze kort en bondig te houden. Een goede richtlijn is om te streven naar ongeveer 125 tekens. Dit zorgt ervoor dat de beschrijving duidelijk en to-the-point blijft, wat vooral nuttig is voor schermlezers. Het doel is om de inhoud van de afbeelding effectief te beschrijven zonder te veel details toe te voegen, zodat mensen die een schermlezer gebruiken snel de benodigde informatie kunnen verkrijgen.

WordPress Tags; wat doen die eigenlijk?

Tags zijn een slimme tool om gerelateerde content op je website met elkaar te verbinden, waardoor ze als een extra navigatietool dienen. Ze helpen bezoekers snel meer artikelen over vergelijkbare thema’s te ontdekken, wat de interactie op je site aanzienlijk kan verhogen. Daarnaast geven tags zoekmachines inzicht in de structuur en inhoud van je site, wat bijdraagt aan een betere SEO. Belangrijk is om tags bewust en gericht in te zetten. Vermijd het gebruik van irrelevante tags en zorg dat je tags nauwkeurig aansluiten bij de inhoud van de artikelen. Zo verbeter je niet alleen de gebruikerservaring, maar ook je de vindbaarheid van jouw website.

Hulp nodig met het schrijven van SEO content?

Kom je er toch niet helemaal uit met al die SEO-termen en -technieken? Geen zorgen! Bij Kwaaijongens hebben we ervaren content creators in het team die gespecialiseerd zijn in het schrijven van geoptimaliseerde content. Wij helpen je om beter gevonden te worden door zoekmachines en zorgen ervoor dat jouw bedrijf krachtig gepositioneerd wordt op het internet. Neem contact met ons op en ontdek hoe we samen jouw online aanwezigheid naar een hoger niveau kunnen tillen!

Vragen? Stel ze gerust