Marketing, SEO & strategie

Hoe versla ik het algoritme van Facebook?

Zo! De zomervakantie zit er nu echt op. Voor mij dan in ieder geval. En terwijl ik lag te zuchten op een strandbedje, zat Facebook he-le-maal niet stil. Hier een handige tip om de zomerdip en het algoritme van Facebook te verslaan!

Content beperking, wat nu?

Social media zijn ontzettend belangrijk voor je content strategie, maar dan moet je ze wel juist inzetten. Nou raakte ik al lichtelijk in paniek (lees: handen in de lucht en gillend rondjes rennen) toen Facebook begin dit jaar besloot berichten van organisaties te beperken op de tijdlijn van haar gebruikers. Wat moeten we nu!? Hoe krijgen we onze zeer belangrijke berichten dan wél onder de aandacht van onze potentiële klanten?

Allereerst: adem in, adem uit. De oplossing is er! Facebook wilde gewoon wat meer ruimte bieden aan de posts van je familie en facebookvrienden. Hierdoor werd het soort content dat jij als organisatie deelt stukken belangrijker. Wil je gezien worden? Dan is er menselijke interactie nodig! Of een bult geld, want nuttige advertenties blijven wel zichtbaar.

Facebook algoritme

Creëer menselijke interactie

Ik benoemde net de posts van familie en vrienden waarmee je de strijd als organisatie aangaat, maar er is nog veel meer! Denk bijvoorbeeld aan alle meme’s en schattige babygeitjes die voorbijkomen. Facebook maakt gebruik van een algoritme dat bepaalt wat jij als trouwe gebruiker te zien krijgt op je tijdlijn. Like je bijvoorbeeld één keer een filmpje van een springend babygeitje, dan zul je dat vast ook een tweede keer doen.

Het algoritme kijkt naar 5 belangrijke onderdelen die bepalen of een bericht wel of niet interessant voor je is:

  1. Je interesses (babygeitjes)
  2. Hoe populair het bericht is
  3. Hoe populair jouw pagina is
  4. Wat voor soort post deel je? Foto, filmpje, tekst?
  5. Hoe actueel is je post?

Hierdoor lijken inhakers het antwoord te zijn op het doorbreken van het nieuwe algortime. Want – je voelt ‘m waarschijnlijk al aankomen – ze voldoen aan alle vijf de onderdelen!

Een inhaker zorgt voor veel meer interactie dan niet-inhakers. En wanneer ze door steeds meer gebruikers gedeeld worden, worden ze in de ogen van het algoritme gezien als meer waardevol. Waardoor mensen het bericht nog sneller te zien krijgen!

Zo maak je een goede inhaker

Een goede inhaker is een goede inhaker als ‘ie aan de volgende punten voldoet:

  1. Het haakt niet in op ‘nieuws’
  2. Het bericht moet écht nu geplaatst worden, op een later moment is ‘ie niet meer relevant
  3. Het bericht heeft een positieve lading
  4. Het brengt geen commerciële boodschap (ook geen stiekeme)
  5. Het bericht is origineel

Voldoet je bericht aan al het bovenstaande? Dan heb je wat mij betreft een prima inhaker en tackle je met gemak het algoritme!

Hulp nodig?

Kun je er na het lezen van dit bericht toch nog wat hulp bij gebruiken? Twijfel dan niet en neem gerust contact met me op!

Vragen? Stel ze gerust