Inhuren professionele fotograaf versus stockfoto’s

Wat is een stockfoto?

Voor je website heb je wellicht mooie foto’s nodig. Je mag deze beelden nooit zomaar van het internet kopiëren, in verband met auteursrechten. Wel heb je de mogelijkheid om foto’s voor weinig geld via een beeldbank te kopen. Deze foto’s worden stockfoto’s genoemd. De prijzen zijn vaak afhankelijk van de grootte van de foto. De foto achteraf verkleinen is geen probleem, vergroten wel. Denk dus goed na over het formaat wat je nodig hebt.

Wanneer gebruik je een stockfoto?

Wanneer je bijvoorbeeld voor de achtergrond van je website een foto van een bloem nodig hebt, of van een stapel boeken, dan is het aan te raden om een stockfoto te kopen. Dit geldt ook voor een pagina met veel tekst. Om te voorkomen dat de pagina saai wordt, kun je er stockfoto’s bijplaatsen. Zo ziet de pagina er aantrekkelijker ziet. Als je met spoed een foto nodig hebt, kan stockfotografie ook een uitkomst zijn. Let wel op, andere bedrijven kunnen deze foto’s ook kopen, dus ze zijn niet exclusief. Wat ook een belangrijk aandachtspunt is, is dat er vaak voorwaarden aan zijn verbonden wat betreft het gebruik. De voorwaarden verschillen per beeldbank, dus check dat altijd even van tevoren. Enkele websites waar je stockfoto’s kunt vinden zijn www.stock.adobe.com en www.shutterstock.com.

Voorbeeld stockfoto - Shutterstock
Voorbeeld stockfoto – Shutterstock

Waneer huur je een professionele fotograaf in?

Stel, je bent een zelfstandig ondernemer… ik noem even wat: een coach, een kapper, fotograaf etc. Dan is het voor de bezoeker van je website erg belangrijk om te weten wie er achter de website zit. Je koopt niet alleen een product, maar ook het vertrouwen in die persoon. Wie je bent en wat je doet, kun je heel goed laten zien met behulp van persoonlijke foto’s. Dat kunnen bijvoorbeeld foto’s zijn waar je aan het werk bent, zodat mensen daar een gevoel bij krijgen. Dit samen met een goede tekst maakt je website eigen. Daarbij komt het voordeel dat je samen met een professionele fotograaf dat beeld kan maken wat jij in gedachten hebt. De stockfoto’s zijn niet allemaal even origineel en/of niet precies wat jij zoekt.

Laatste tip: zoek een fotograaf die bij je past. Kijk niet alleen naar de stijl van de foto’s, maar ook wie erachter zit. Samen moet je namelijk tot het allermooiste resultaat komen.

Vragen? Stel ze gerust