Websites & WordPress

De vele mogelijkheden van Gravity Forms

Wat is Gravity Forms?

Op bijna elke website vind je wel een formulier. Is het niet een formulier om contact op te nemen met het bedrijf achter de website, dan is het wel om jezelf in te schrijven op een nieuwsbrief. Er zijn verschillende manieren om een formulier op je WordPress website te zetten. De gemakkelijkste manier is door gebruik te maken van een WordPress plugin. Een aantal bekende plugins om formulieren te maken zijn WPForms, Ninja Forms, Contact Form 7 en Gravity Forms. Bij Kwaaijongens gebruiken we vrijwel altijd Gravity Forms. In deze blog leggen we je uit waarom dit onze favoriet is en welke mogelijkheden, naast het maken van simpele formulieren, er nog meer zijn voor Gravity Forms.

Maak meer dan alleen een formulier

Met Gravity Forms kun je ‘simpele’ formulieren maken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een contactformulier. Iemand vult zijn/haar naam in, wat contactgevevens en een stukje tekst en jij ontvangt deze gegevens via een e-mail in je mailbox. Gravity Forms kun je echter voor veel meer gebruiken. De plugin heeft een groot aantal genoemde ‘add-ons’ waarmee je veel extra mogelijkheden krijgt.

Koppelingen met andere diensten

Gravity Forms heeft allerlei add-ons waarmee je op een gemakkelijke manier koppelingen kunt maken met externe diensten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan nieuwsbriefdiensten zoals Mailchimp, Campaign Monitor, SendGrid of ActiveCampaign. Maar er zijn ook add-ons om betalingen te ontvangen via bijvoorbeeld Mollie, PayPal of Stripe. Zo tover je een formulier eenvoudig om in een eCommerce oplossing. Je kan op deze manier bijvoorbeeld donaties ontvangen of producten verkopen. Het is ook mogelijk een koppeling te maken met Dropbox, waardoor mensen via een formulier bestanden kan uploaden die direct in jouw Dropbox account komen.

Gravity Forms is daarnaast te gebruiken om processen te automatiseren. Maak bijvoorbeeld automatisch PDF bestanden aan op basis van gegevens die middels een formulier zijn doorgegeven. Maak evaluatieformulieren, maak een quiz, voeg een poll toe, laat mensen formulieren digitaal ondertekenen met een handtekening of maak een registratieformulier waarmee mensen een account op je WordPress website kunnen maken. Je kan helemaal los gaan met de verschillende opties.

Breid Gravity Forms zelf uit

Doordat de plugin een uitgebreide API heeft kunnen ontwikkelaars ook heel gemakkelijk zelf aanpassingen maken. Ze kunnen formulieren gebruiken om gebruikers bijvoorbeeld zelf ‘Berichten’ te laten aanmaken via Gravity Forms of een koppeling te maken met welke dienst dan ook. Ook het automatisch laten vullen van een keuzelijst (dropdown) of andere typen velden is mogelijk. Je kunt ook een cronjob maken die op bepaalde momenten automatisch e-mails laat versturen op basis van een ingevuld formulier. De mogelijkheden hiervoor zijn eindeloos.

Benieuwd hoe Gravity Forms jouw site kan verbeteren?

Heb je een WordPress website en wil je graag formulieren toevoegen? Als je wilt dat een specialist dit voor je oppakt, neem dan even contact met ons op. Bel 085-3307500 of stuur een mailtje naar dtv@kwaaijongens.nl. De experts van Kwaaijongens staan voor je klaar om ook jouw site te verbeteren met de vele mogelijkheden die deze tool jou en je klanten biedt.

Vragen? Stel ze gerust