Hoe maak ik zelf een goede profielfoto?

Een profielfoto waarin jij jezelf herkent. Professioneel, maar toch helemaal jou. Hoe doe je dat? Waar moet je rekening mee houden?

Welke kleding moet ik aan?

De juiste kleding bij een profielfoto is belangrijk. Bepaal eerst wat je uit wilt stralen en kijk welke kleding daar volgens jou goed bij past. Het belangrijkste is echter dat jij je in die outfit goed moet voelen, want dat straal je uit. Ik raad wel af om drukke prints te gebruiken. Verder is het slim om bijvoorbeeld twee totaal verschillende kledingstukken te proberen op de foto. Zo kun je achteraf bepalen welke jij het meest geschikt vindt.

Make-up: ja of nee?

Ik blik even terug op eerdere fotoshoots: vrouwen gaan voor de fotoshoot nog even langs de kapper en laten zich professioneel opmaken door een visagiste, zodat ze er op en top uitzien op de foto. Dan komen ze bij mij. Ik maak enkele foto’s en laat ze vervolgens zien. “Hmm… ik herken mezelf bijna niet” is vaak de reactie. Met een doekje wordt de lippenstift eraf gehaald. Volgende foto. “Ja, is al beter toch?” De haren worden nog even anders in model gedaan en in de loop van de fotoshoot verdwijnt er steeds meer make-up. Even voor de duidelijkheid: niet omdat het werk van de visagiste niet goed is, maar omdat de vrouwen deze make-up niet gewend zijn. Dus… raad ik aan: ja, make-up mag zeker, maar wijk niet te veel af van hoe je er dagelijks uitziet. En natuurlijk kun je gebruik maken van een visagiste, overleg alleen duidelijk van te voren zodat je jezelf blijft.

Buiten of binnen?

Wil je de foto buiten of binnen maken? Ook hier kijk je weer naar het doel van de foto. Hoe wil je overkomen? De mensen die mij bellen voor een nieuwe profielfoto, willen vaak een spontane, professionele foto. Tegelijkertijd wordt vaak gezegd dat hij/zij totaal niet fotogeniek is. Onzin! Ik geloof dat iedereen mooi op een foto kan staan. In een fotostudio ben je er vaak meer bewust van dat er een foto van je wordt gemaakt. Je staat op een bepaalde plek, er worden lampen op je gericht en dan nog de camera. Buiten kun je lekker wandelen, tussendoor een beetje kletsen en heb je afleiding. Ook kun je gebruik maken van een bruggetje, bankje of muur. Daarnaast heb je natuurlijk licht. Voor een profielfoto is een rustige achtergrond belangrijk. Dan ligt de focus namelijk op jou ;) Binnen is dit niet zo moeilijk, dan is er vaak wel een egale muur. Buiten kun je de achtergrond rustiger maken door deze onscherp te fotograferen.

Laatste tip

Op veel sites heb je een vierkante foto nodig. Het is slim om dit in je achterhoofd te houden tijdens het maken van de foto, zodat je hem later bij kunt snijden.

Oké, nu echt de laatste:

Wanneer je de foto hebt gemaakt, is deze vaak veel te groot om meteen te kunnen uploaden. Je zult de foto dus moeten verkleinen. Hoe? Lees de uitleg van Jopke in haar blog: hoe kan je foto’s verkleinen?

Dus, ben jij toe aan een nieuwe profielfoto? Regelen! Trek er een half uurtje vooruit en ga aan de slag. Lukt het nou niet, wil je advies of durf je er überhaupt niet aan te beginnen? Bel even of stuur een berichtje, dan help ik je.

Vragen? Stel ze gerust