Standpunten in de fotografie

Een foto kun je vanuit verschillende standpunten maken. Het makkelijkste is natuurlijk om gewoon je camera vast te pakken en een foto te maken, maar het is de moeite waard om eens te gaan spelen met verschillende hoeken. Ga eens helemaal op je buik op de grond liggen en maak van hetzelfde object een foto. Probeer nu eens een foto van bovenaf te maken. Zie je wat een groot verschil?

Er is geen gouden regel wanneer je voor welk standpunt moet kiezen. Toch kan ik je wat handvatten geven.

Kikkerperspectief

Om een foto te maken vanuit het kikkerperspectief maak je een foto vanaf een lager standpunt dan het object zich bevindt. Het onderwerp lijkt dan vaak groter.

In dit geval ben ik plat op de grond gaan liggen, zodat je mooi de hond weg ziet rennen, goed de uitdrukking op het gezicht van het bruidspaar kunt zien, de vloer onscherp in beeld komt en de prachtige groenstrook kunt zien. Nu zit er spanning in de foto. Wanneer de foto op ooghoogte was gemaakt, was dit een saaier beeld geworden. Het bruidspaar had dan echt naar beneden gekeken, waardoor je de gezichten (en dus de uitdrukkingen) niet goed kon zien.

trouwfotografie achter de schermen

Achter de schermen

trouwfotograaf sharon willems

Het resultaat

Bij de foto hieronder zie je meteen wat een ander standpunt doet. De ‘achter-de-schermen-foto’ is namelijk vanuit vogelperspectief gemaakt, ‘het resultaat’ vanuit kikkerperspectief. Zie je bij de tweede foto dat je veel beter de gezichten kunt zien? Ook ligt hier de nadruk op de kinderen in plaats van op de ondergrond.

standpunt familiefotograaf

Achter de schermen

familiefotograaf

Het resultaat

Ooghoogte

Voor het fotograferen van de gebakjes heb ik gekozen om op ooghoogte te werken. Je kunt hierdoor goed het product en alle lagen zien.

standpunt ooghoogte achter de schermen

Achter de schermen

fotograaf sharon willems productfotografie standpunt

Het resultaat

Bij het fotograferen van dieren kies ik vaak voor het standpunt ‘ooghoogte’. Je komt dan echt in de wereld van het dier en je maakt contact. Ook is het leuk om de wereld vanuit het oogpunt van je dier te bekijken!
Daarnaast is het voordeel dat wanneer je op ooghoogte fotografeert je geen vertekening in je foto krijgt. Het hoofd, het lijfje en de pootjes lijken niet groter of kleiner.

dierenfotografie studio

Achter de schermen

dierenfotografie in de studio

Het resultaat

Vogelperspectief

Om een foto te maken vanuit het standpunt vogelperspectief hoef je niet per se in een hoogwerker of op een gebouw te gaan staan. Het gaat erom dat je het onderwerp van bovenaf bekijkt. Dus als je jouw schoen fotografeert, terwijl je op je hurken zit, gebruik je dus ook het vogelperspectief. Het onderwerp lijkt dan vaak kleiner, je kijkt er immers op neer.

Voor deze ben ik wel echt de hoogte in gegaan. Hierdoor ontstaat er een mooi beeld van de bedrijfsruimte.

vogelperspectief achter de schermen

Achter de schermen

bedrijfsfotografie standpunt

Het resultaat

Ook om onderstaande foto te maken heb ik een hoog punt opgezocht. Hierdoor kun je op een spannende manier de hele hal zien. Er is een actie bezig, die de spanning in de foto versterkt. Wanneer de foto vanuit kikkerperspectief of ooghoogte was gemaakt, kon je nooit de hele hal in beeld brengen.

fotograaf aan het werk

Achter de schermen

fotograaf bedrijfsfotografie

Het resultaat

En nu jij!

Pak de camera en ga op pad. Daag jezelf uit en maak je foto’s eens vanuit een andere hoek.

Vragen? Stel ze gerust