Waar let je op bij het maken van een foto?

Het is best veel waar je op moet letten bij het maken van een goede foto hè?
Toen ik tijdens een fotoshoot de foto’s liet zien, zei één van de meiden dit tegen mij. En ja, er is veel waar ik op let, alleen het gaat vaak automatisch. Ik ga het proberen om het eens op een rijtje te zetten.

Het allerbelangrijkste aan deze foto vind ik de connectie tussen de meiden. Ze hadden op dat moment écht lol samen en die momenten probeer ik vast te leggen. 

Deze foto is gemaakt tijdens de vriendinnenfotoshoot in Zaltbommel. Foto: Sharon Willems

Wat wil de opdrachtgever?

Het is natuurlijk mooi meegenomen wanneer ík de foto leuk vind, maar het draait uiteindelijk om wat (in dit geval) de meiden willen. Wat is het doel van de foto? Waarom willen ze dat ik de foto maak? Wat gaan ze ermee doen? Wie zijn ze eigenlijk? En waar worden ze blij van? Zo kan ik nog wel even doorgaan met vragen. Allereerst verdiep ik mij in diegene die voor mij staat, zodat ik helder heb wat diegene écht wilt.

Judith & Karlijn wilden heel graag hun moeder verrassen met een mooie foto voor aan de muur. Vooral geen geposeerde studiofoto, maar lekker spontaan buiten.

Wat is een geschikte locatie?

Wanneer ik antwoord heb op de vragen hierboven, overleggen we de locatie. Is er een plek waar jullie graag samen komen? Een plek met een bijzondere betekenis? Of wat vind je mooi?

Aangezien het bij deze fotoshoot echt om de meiden zelf ging, kozen we voor een rustige locatie met zo min mogelijk storende factoren (denk aan auto’s/lantaarnpalen/mensen). In het stadspark in Zaltbommel konden we lekker wandelen en op een kleine afstand met verschillende achtergronden werken. De kleuren van de bomen voegen nu echt iets toe aan de sfeer van de foto.

Wat is de perfecte foto-outfit?

Ik adviseer altijd om geen drukke printen aan te doen en een beetje rekening te houden met de kleuren van de ander, zodat het geheel niet vloekt. Maar het allerbelangrijkste is dat iemand zich goed voelt in die outfit. Dus: trek je lievelingsshirt, -broek, -jurkje of whatever aan en straal!

Welke achtergrond moet ik kiezen?

Bij deze foto is de achtergond rustig. Dit wordt versterkt doordat de achtergrond onscherp is. De aandacht gaat hierdoor sneller naar het onderwerp. De groene kleuren voegen echt iets toe aan de foto.

Licht!

Het licht in een foto vind ik altijd ontzettend belangrijk. Wanneer we op een locatie zijn, kijk ik heel bewust naar de plekjes en de lichtinval. Bij deze foto liggen de meiden naar het licht toe, zodat het licht mooi op hun gezicht valt.

Spelen met scherptediepte

Doordat zowel de achtergrond als een deel van de voorgrond onscherp is, gaat de aandacht meteen naar het onderwerp: de meiden. Ook wordt het geheel hierdoor rustiger, zonder dat het saai wordt.

En vast nog veel meer! 
Natuurlijk zijn er vast nog veel meer punten waar ik op let, maar ik denk dat dit de belangrijkste waren voor deze foto. Wil jij tips of verbeterpunten voor jouw foto’s? Durf te vragen!

Vragen? Stel ze gerust