Wat is een prime lens?

Een prime lens is een lens met een vast brandpuntsafstand. Je kan hiermee dus niet in- of uitzoomen. Een voorbeeld hiervan is de 50mm prime-lens. Het vraagt voor jou als fotograaf een andere manier van fotograferen. Je moet zelf een stap naar voren of naar achteren doen voor de juiste compositie.

“Is het dan niet makkelijker om een zoomlens te kiezen?”

Dat kan. Maar de kwaliteit van de prime lenzen zijn juist ontzettend goed. Dat komt omdat ze gespecialiseerd zijn in hun brandpuntsafstand.

Voordelen van prime lenzen

Prime lenzen hebben een hoge lichtsterkte waardoor je in slechte lichtomstandigheden kunt fotograferen. Hoe lichtsterk een lens (ofwel een objectief) is kun je zien aan het f-getal. Met een diafragma van f/1.4 kun je makkelijker in donkere ruimtes fotograferen dan met een diafragma van f/4. Hoe werkt dat dan? Ik ga het je uitleggen.

Een voorbeeld

We nemen als voorbeeld de 50mm lens f/1.4 (primelens) en de 18-55mm f/4 (zoomlens).

Stel, je wilt een foto maken in een kerk, maar je hebt geen statief bij je en flitsen is geen optie. De sluitertijd kan bij beide lenzen niet veel lager dan 1/60 seconden omdat je uit de hand fotografeert. Wat je kunt doen is je diafragma, het f-getal, zo laag mogelijk zetten, waardoor er veel licht op je sensor valt. Aangezien het f-getal bij de prime lens veel lager is dan bij de zoomlens, moet je op een andere manier licht creëren met je zoomlens. Dit kun je doen door middel van je ISO omhoog te schroeven, wat als kanttekening met zich meedraagt dat je meer ruis in je foto krijgt.

Kortom, een lager f-getal betekent in de praktijk dat je wel je sluitertijd kunt behouden en je ISO niet te veel omhoog hoeft te zetten in vergelijking met een zoomlens. Hierdoor heb je dus minder ruis in je foto. Snap je het nog? (Zo niet, dan help ik je in de workshop Basisfotografie, zodat je het zelf kunt ervaren.)

Daarnaast kun je met een diafragma f/1.4 een mooie scherptediepte creëren, oftewel een onscherpe achtergrond.

Foto met onscherpe achtergrond

Primelens, onscherpe achtergrond

Geschikt voor mij?

Als eerste lens zou ik geen prime lens aanraden omdat een zoomlens veelzijdiger is. Maar als je al een zoomlens bezit (Blog: wat is een zoom lens?) dan is een prime lens zeker een mooie aanvulling.

Vragen? Stel ze gerust