Websites & WordPress

Wat is Google Site Kit?

Op moment van schrijven is de Google Site Kit plugin voor WordPress nog niet officieel uitgebracht, maar hij is al wel te testen met een developer download. Wij konden niet wachten en keken gelijk wat je allemaal kunt doen met deze plugin voor op je website.

De plugin bundelt alle Google diensten voor jouw website binnen het WordPress Dashboard. Zo is alle data van Google Analytics, Search Console, page speed en AdSense benaderbaar vanaf het WordPress Dashboard. Een groot voordeel hiervan is dat je niet meer naar alle losse Google diensten hoeft te navigeren om data van je pagina’s in te kijken.

google-site-kit-installed

Voordelen van Google Site Kit

Het grote voordeel van Google Site Kit is het overzicht dat het biedt. De plugin geeft een overzicht in je WordPress Dashboard met informatie van alle Google diensten zoals Search Console en Google Analytics. Zo hoef je niet de websites van allerlei Google diensten te openen en te vergelijken om inzicht te krijgen in de status van je website. Alles van én over je website in één plek te vinden! Eigenlijk hebben we hiermee ook gelijk alle voordelen gehad, de plugin voegt niet wezenlijk nieuwe functionaliteiten toe aan je website of aan de gegevens van Google.

Nadelen van de plugin

Toen wij de plugin gingen testen duurde het wel even voor Google per dienst de gegevens had opgehaald. Elke keer wanneer je het WordPress Dashboard opent moet Google de data opnieuw inladen. Hierdoor is de “tijdwinst” van het combineren van alle diensten in één overzicht voor mijn gevoel een beetje weg. Wanneer je klikt wil je gelijk het overzicht, maar dat biedt het helaas niet. Toch ziet het er vrij indrukwekkend uit wanneer alle data van je website er dan eindelijk is.

Nog een onderdeel waar ik sceptisch over ben, is het feit dat je een extra plugin moet installeren om gebruik te kunnen maken van de Google Site Kit. Eigenlijk is iedere plugin weer een stukje “overhead” voor je website, wat het geheel weer kan vertragen. Daarbij geef je Google nóg meer toegang tot je website, in het kader van privacy kun je hier ook je twijfels over hebben. Desalniettemin is Google een groot bedrijf die weet wat ze doen. Deze plugin zal dan ook niet snel slechte gevolgen voor je website hebben.

google-site-kit-loading

Zo installeer je de plugin

Wil je toch zelf eens een kijkje nemen naar hoe deze plugin er op jouw website uitziet? Ik geef je graag een stappenplan voor het implementeren van de plugin op je website.

 1. Ga naar de website: https://sitekit.withgoogle.com/
 2. Download de plugin (zip file). Op dit moment is het enkel als developer beschikbaar.
 3. Ga naar je WordPress website (Dashboard)
 4. Ga naar ‘Plugins’
 5. Klik op ‘Nieuwe plugins en upload de plugin zip file.
 6. Klik op ‘Start de setup’ en doorloop de stappen:
  1. Creëer OAuth credentials en plak deze in de setup.
  2. Log in met je Google account en geef Google toestemming.
  3. Vul de URL van joue website in.

google-site-kit-stappen

Nu is de Google Site Kit zichtbaar in je WordPress Dashboard. Jouw Google Search Console is nu ook gelinkt aan je website. Hierna kun je verdergaan met de andere diensten, zoals Google Analytics, te koppelen. Deze stappen gaan vrijwel hetzelfde, je klikt op de dienst, logt in, geeft toestemming en je kunt aan de slag!

google-site-kit-services

Wil je zelf aan de slag met Google Site Kit?

Wil je zelf aan de slag met de Google Site Kit? Of wil je werken aan de vindbaarheid (SEO) van je website? Wij helpen je graag om je website te verbeteren. Neem contact op: bel 085-3307500 of mail naar dtv@kwaaijongens.nl.

Vragen? Stel ze gerust