Websites & WordPress

Wat is Webhosting?

Webhosting wordt verschillend uitgelegd en is daardoor niet voor iedereen even duidelijk. Wat is webhosting? Laten we de definitie op Wikipedia er even bijhalen: “webhosting is een dienst die particulieren of bedrijven ruimte aanbiedt voor het opslaan van informatie, ruimte, afbeeldingen, of andere inhoud die toegankelijk is via een website”. Prachtig, maar wat zegt dit nu precies?

Als je een professionele website hebt, dan staat deze ergens op een server met toegang tot het internet. Deze server, computer, host je website en maakt het mogelijk dat deze via internet benaderd kan worden. Door iedereen!. Liefst niet.
We willen ongewenste bezoekers kunnen weren of ervoor zorgen dat ze geen schade kunnen toebrengen. Iedere dag worden websites gehackt. De veiligheid en beveiliging van de server waar je je website host is erg belangrijk. Je website moet 24 uur per dag bereikbaar zijn voor je bezoekers en potentiële klanten. Er komt dus wel wat meer kijken dan alleen ruimte op een server.

Waar moet je op letten bij webhosting?

Voordat ik deze vraag beantwoord heb ik zelf nog een aantal vragen voor je. Vragen om erachter te komen wat je nodig hebt als we praten over webhosting, zodat je een gedegen keuze kunt maken voor een samenwerking met de hosting provider. Beantwoord onderstaande vragen voor jezelf:

 • Hoe belangrijk is je website?
 • Wat wil je bereiken met je website?
 • Wie vind jij verantwoordelijk voor de veiligheid?
 • Welke service of ondersteuning verwacht je?
 • Hoe zit het met persoonlijk contact via telefoon?
 • Hoe zit het na kantoortijd bij een probleem?

Allemaal vragen die mede bepalend zijn voor de keuze van je webhosting provider. Vaak vergelijk ik hosting met een mobiel telefoonabonnement. Een zakelijk abonnement dan wel te verstaan. Daar verwachten we veel van als het gaat over duidelijkheid, bereikbaarheid, beschikbaarheid en ondersteuning bij vragen of problemen. Zelf schrik ik er af en toe van wat er zo al betaald wordt zonder dat we erbij nadenken. We hoeven toch alleen maar te bellen en gebeld kunnen worden? Anderzijds verbaasd het mij hoe makkelijk zaken voor lief worden genomen als verbindingen wegvallen in een deel van Nederland. Ach, het is ook wel een buitengebied hoor ik dan zeggen. Kies je juist en ben je bereid een faire prijs te betalen dan heb je hier geen of geen last van.

Hoe kan het dan toch zo anders zijn bij webhosting? Weten we wel wat hierbij komt kijken, niet alleen vanuit een gedachte dat je ergens wat ruimte moet reserveren voor je website. Ach, voor $1 per maand heb je het toch geregeld? TJA, en dan? Ik kan mij niet voorstellen dat als je voor jezelf naar bovenstaande vragen kijkt geloofd dat het met $1 per maand geregeld is.

Hosting appels met peren vergelijken

De zogenaamde appels met peren vergelijking. Voordat we überhaupt een vergelijking kunnen maken moeten de uitgangspunten duidelijk zijn. Wat verstaan we onder webhosting, wat heb je nodig, welke verwachtingen heb je vanuit ondersteuning? Dit pakket aan eisen kunnen we tegen de vele hosting providers aanhouden en vergelijken. Of ook weer niet, iedere provider noemt onderdelen weer anders en zit een onderdeel er nu wel of niet in? Klapperen je oren al of zie je door de bomen het bos niet meer?

Welke webhosting schoen past het best

Er zijn zoveel aanbieders en evenzoveel smaken in webhosting. Welke hosting schoen past jou? Ben je een hardloper, jogger of draag je ze naar je werk? Is de kleur bepalend? Is het voetbed van belang? Kies je voor een merk, betrouwbaarheid of uitstraling? Heb je brede of juist smalle voeten? Wil je een hoge of juist een lage schoen? Bij welke winkel koop je de schoenen? Hoe zit het met service als ze toch niet lekker zitten of uitscheuren of… vul maar in welke vragen er naar voren kunnen komen.

Kies de juiste hosting schoenen, laat je informeren, Laat mij je helpen hier duidelijkheid in te scheppen. Ik neem je kort mee naar hoe de hosting-wereld je middels pakketten met informatie overspoelt.

Een webhosting-pakket, hoezo?

Een webhosting-pakket richt zich vaak op een aantal onderdelen die tot de hosting gerekend worden. Ik zal ze kort even aanstippen, zoals je ze vaak terug ziet op sites van hosting providers.

 • Harddisk capaciteit (de ruimte op de server)
 • Dataverkeer (verbruik van data (GB’s)door je website)
 • Email accounts (aantal email adressen)
 • Database of meervoud hiervan
 • SSL (wel of geen beveiligde internetverbinding)
 • Ftp toegang
 • Backup (frequentie)
 • en aanvullingen per hosting provider

Maar wat is dit nu allemaal en hoeveel heb je nodig van wat? Even wat uitleg.

Harddisk – schijfruimte

Dit is de schijfruimte of te wel de harddisk ruimte op een computerserver die voor je website wordt gereserveerd. Deze ruimte wordt vaak in MB’s (Megabyte) of GB’s (Gigabytes) weergegeven. Dit is de ruimte waarop je je pagina’s, afbeeldingen en andere multimedia opslaat van je website. Ook de installatie van je website CMS wordt hierin meegenomen. Denk aan web applicaties zoals WordPress, Joomla, Magento en vele anderen.

Dataverkeer

Dataverkeer is, zoals bij een mobiel abonnement, een databundel die wordt verbruikt door bezoekers van je website. Iedere keer als een bezoeker op je website komt wordt er data gedownload om je website goed te laten zien aan je bezoeker. Dit noemen we dataverkeer en dit wordt vaak aangeboden in een bundel.

Database

Bijna iedere website maakt tegenwoordig gebruik van een database of zelfs meer databases. Een hostingpakket is vaak gelimiteerd naar het aantal databases. Hier wordt de data, de inhoud van je website opgeslagen om snel toegankelijk te maken bij het aanroepen daarvan. Dit moet gewoon goed geregeld zijn.

De overige begrippen

De overige begrippen, zoals vaak vermeld in een hosting pakket, zoals emailaccounts, SSL, Ftp-toegang en backups zijn onderdelen van hosting en worden ook weer uitgesplitst. Als leek heb je vaak geen idee, dit hoeft ook niet. Een betrouwbare hosting provider voorziet je hierin. Helpt je hierbij.

Maar wat moet je kiezen. Het is toch simpel wat je wilt:

 • Je website moet 24/7 online zijn
 • Je wilt geen zorgen over ruimte, dataverkeer, databases en backups
 • Je wilt een veilige omgeving en mocht er onverhoopt toch wat gebeuren hulp bij het oplossen
 • Je wilt gewoon kunnen bellen bij vragen, problemen of andere vorm van ondersteuning
 • Je wilt ook na kantoortijd bij een dringende vraag kunnen bellen
 • Je wilt geholpen worden als je vragen hebt

Webhosting is, zoals de definitie aangeeft, ruimte op een computerserver waar je informatie, afbeeldingen en ander inhoud van je website opslaat. Deze ruimte is slechts maar een klein onderdeel van wat webhosting is in mijn ogen en die van vele anderen. Als ik relaties vraag naar wat zij onder webhosting verstaan is het de totale dienstverlening die wordt geleverd om de website of webshop optimaal 24/7 op het internet te tonen. Zonder dat je na hoeft te denken over pakket overschrijdingen, backups, veiligheid, ondersteuning bij vragen en oplossen van problemen.

Webhosting is alleen ruimte

Als het alleen maar de ruimte is, wie zorgt dan voor onderdelen als veiligheid, updates, ondersteuning bij vragen en of problemen? Wie is dat dan en tegen welke condities? Waar ligt de grens in verantwoordelijkheid? Voorkom dat je van het kastje naar de muur wordt gestuurd en weer terug. Webhosting is meer dan alleen ruimte. Wil jij meer weten hoe wij dit voor je invullen, zie: WordPress webhosting.

Vragen? Stel ze gerust