Websites & WordPress

Wat zijn WordPress alternatieven en waar moet ik op letten bij het kiezen van een CMS platform?

Overweeg je een eigen website te maken, maar weet je nog niet welk platform je wilt gebruiken? Wij geven je in dit blog uitleg waar je op moet letten bij het maken van een website en wat de alternatieven zijn voor WordPress.

Een website maken doe je altijd in een CMS (content management systeem). Dit is kort gezegd een achterkant waarin je je website beheert. Je maakt er bijvoorbeeld pagina’s en een menu in aan. We maken hierbij onderscheid tussen open en gesloten platformen.

Open CMS platformen

Open source wil zeggen dat de code van het CMS vrijgegeven is, iedereen kan toevoegingen maken om zo het systeem naar zijn hand te zetten. Open source platformen zijn in de meeste gevallen gratis. Je download het startpakket, zet het op een server naar keuze en breidt het uit met functionaliteiten. Functionaliteiten worden vaak plugins of modules genoemd. Het grote voordeel is dat het gratis is. Daarnaast zijn er vaak vele groepen die actief zijn in de uitbouw van het platform. Wil je een extra functie? Grote kans dat iemand ter wereld deze wens ook had en er al een oplossing voor gemaakt is. Ook dat is een voordeel van open CSM platformen.

Een nadeel is dat je qua updates moet rekenen op de gemeenschap. Wanneer een platform niet meer populair is, loopt vaak het update-beleid ook achter. Dit kan voor beveiligingsproblemen zorgen. Daarnaast is het open systeem ook kwetsbaar: iedereen kan een toevoeging maken, ook zonder of met maar geringe kennis van het systeem.

Wanneer je voor een open CMS kiest, zijn de meest voor de hand liggende keuzes:

  • WordPress (meest gebruikt)
  • Joomla!
  • Drupal
  • Magento (let op: enkel wanneer je een webshop begint, is Magento open source een optie.)

Gesloten CMS platformen

Naast open platformen zijn er ook zogeheten gesloten platformen. Hier zit vaak één bedrijf achter. Zowel de hosting als het CMS neem je af bij hetzelfde bedrijf. Je kunt hierbij niet zomaar in de code kijken, vaak heb je een page builder tot je beschikking en zijn er tegen betaling nog extra features bij te kopen. Maar wil je iets wat niet in deze basis zit? Dan is er vaak niet de mogelijkheid om er zelf iets tegenaan te bouwen. Het voordeel is dat je qua updates en beveiliging kan vertrouwen op een bedrijf. Echter zit je vaak wel aan een maandelijks abonnement vast.

Wanneer je voor een gesloten CMS kiest, zijn er enkele voorbeelden:

  • Squarespace
  • Wix
  • Weebly
  • Shopify

Waarop baseer je de keuze van een CMS?

Een onderdeel van het opstarten van een eigen website is dus of je voor een open of gesloten platform gaat. Daarnaast kun je nadenken welk platform het beste bij je past. Wanneer je een CMS keuze moet maken, staan hieronder de overwegingen die je kunt maken.

Updates & beveiliging

Kies je voor een gesloten systeem? Dan hoef je vaak niet om te kijken naar de updates en beveiliging. Lekker handig dus!

Bij een open CMS moet je dit vaak wel zelf doen. Daarbij staan sommige platformen bekend om hun omslachtige en grote updates, zoals Magento. Het overstappen van de ene naar de andere versie is vaak een dure klus.

Kies je echter voor een open CMS met ‘managed’ hosting, dan zitten diensten als updates en beveiliging vaak in je abonnement. Zij waarborgen dat alles goed en veilig blijft draaien. Je hoeft er zelf dan alleen nog maar op te letten dat je geen onveilige plugins installeert.

Functionaliteiten

Open platformen zijn qua functionaliteiten gemakkelijk uit te bouwen en er is vaak veel documentatie te vinden. Let er wel op welke plugins je downloadt, ze moeten wel te vertrouwen zijn. Zorg ook dat als je een open CMS kiest, je er een kiest die nog veel in gebruik is. Dan is de kans groot dat er ook over 5 jaar nog ondersteuning is. Let er wel op dat je bij een open systeem vaak zelf verantwoordelijk bent voor de veiligheid. Denk dus goed na of je dit wilt en kunt waarborgen of zorg dat je hostingpartij dit uit handen neemt.

Kies je voor een gesloten systeem, maak dan eerst een wensenlijstje. Kijk goed of het gesloten systeem alle functies biedt die jij wilt. Wil je een chatfunctie? Een forum? Webshop? Uiteindelijk zit je vast aan het platform en aan hetgeen dat zij te bieden hebben.

Ondersteuning (community en bedrijven)

Vroeg of laat zal je een vraag hebben. Bij een gesloten systeem is er in het algemeen minder documentatie online te vinden. Bij open platformen zijn er bijvoorbeeld diverse forums waarin websitebeheerders met elkaar in overleg gaan. Deze community mis je als je kiest voor een gesloten systeem. Dan ben je vaak afhankelijk van de klantenservice van dat ene bedrijf waar jij je website hebt staan. Reageren ze langzaam? Dan kan het werken aan je website een stuk minder leuk worden.

Bij een open CMS heb je vaak de keuze uit diverse partijen, sommige bieden je enkel een omgeving om je website neer te zetten, anderen kunnen je extra uitleg geven over hoe het CMS werkt en je bijstaan bij vragen. Zo heb je een hele community EN een bedrijf achter de hand bij vragen.

Overstapmogelijkheden

Als laatste overweging is het verstandig om te kijken of je kunt verhuizen met je website. Mochten dingen toch niet naar je zin zijn, kan het zijn dat je van hosting of zelfs van CMS wilt wisselen. Open source wordt hierin vaker ondersteund door verschillende hostingbedrijven, al moet je wel letten op welke je kiest. De ondersteuning van Joomla! onder hostingpartijen wordt bijvoorbeeld steeds minder gezien, dit platform wordt minder populair.

Wil je naar een ander CMS dan zijn er bij open platformen vaak mogelijkheden om een database van je website van het ene open systeem naar het andere te zetten. Bij een gesloten systeem heb je vaak geen toegang tot een database of exportfunctie. Wil je dan weg bij je hostingprovider of van het CMS af? Dan is de kans groot dat je daarmee ook al je pagina’s verliest of dat het een kostbare migratie wordt.

Welke afweging moet je maken?

Sta jij voor deze keuze? Bepaal dan eerst wat voor een mogelijkheden je website moet hebben, bijvoorbeeld of er een webshop op moet. Het kan zijn dat sommige platformen dan al afvallen.

Kijk dan hoeveel je zelf wilt doen en denkt te kunnen. Volstaat een online documentatie, wil je zelf aan de knoppen zitten of vertrouw je op een externe helpdesk?

Het belangrijkste is dat jij geholpen bent, het kan nuttig zijn om te kijken of er professionals in de buurt zitten die werken met het platform dat jij op het oog hebt. Zorg in elk geval dat je website veilig is en je niet hoeft na te denken over back-ups en updates.

Ook wij hebben deze afweging ooit gemaakt. Wij zijn inmiddels fan van WordPress (open CMS). We bieden hierbij managed hosting waarbij we je volledig ontzorgen. Daarnaast bieden wij je cursussen in uitleg, beheer en vindbaarheid (SEO). Ons team staat altijd voor je klaar om je een stapje verder te helpen met je website.

Interesse in een WordPress – open CMS – website?

Heb je na het lezen van dit blog over alternatieven voor WordPress vragen? Ben je er al helemaal uit en ga je toch voor WordPress? Kunnen wij je helpen met een van onze diensten – of met alle diensten? Neem gerust contact met ons op. Wij staan voor je klaar en helpen je graag!

Vragen? Stel ze gerust