Vormgeving & huisstijlen

Welk font is dit?

Dit is een vraag die wij wekelijks krijgen. Gelukkig kennen wij ondertussen veel fonts (lettertypes), dus meestal kunnen wij hier direct antwoord op geven. Maar er zijn ook nog heel veel fonts die we niet kennen!

Er bestaan duizenden lettertypes

Er bestaan heel veel lettertypes, té veel om op te noemen en te kennen. Voor vormgevers is dit natuurlijk fijn, omdat zij hier creatief helemaal op los kunnen gaan.

Veel van mijn collega’s of klanten krijgen werkbestanden toegestuurd die ze aan moeten vullen of aan moeten passen. Het gebruik van het juiste lettertype is daarbij erg belangrijk. Je wilt namelijk wel binnen de huisstijl van een organisatie blijven. Maar wat als je niet weet welk font er gebruikt wordt?

Maak een foto van het font

Wanneer je een mooi lettertype ziet, maak er dan een foto van (je kunt ook een schermafbeelding maken). Wij gebruiken als voorbeeld de onderstaande afbeelding.

Was-darf-es-schones-sein

Ga vervolgens naar WhatTheFont. Met deze tool (website) kun je vrij eenvoudig zoeken naar het lettertype van de foto. (zie afbeelding hieronder)

What the font

Klik op ‘Bladeren’ en upload jouw foto van het font. Klik daarna op ‘Continue’. Jouw afbeelding wordt nu ingeladen. De letters van het font worden uit elkaar gehaald, zodat je bij de volgende stap de cijfers, letters en/of tekens kunt gaan benoemen.

In de tekst hierboven zit een i en een o met trema > ö. Je ziet hier op de linkerafbeelding dat de o en de losse puntjes herkend worden, maar niet 1 teken vormen. Dit kan je oplossen door de puntjes op de o te slepen. Zo creëer je 1 letter. Dit doe je ook met de letter i en met tekens zoals het vraag- en uitroepteken. Dan zal je zien dat de complete letter oplicht en daarmee kan je zien dat deze bij elkaar horen. (zie afbeelding hier rechts)

Wanneer je dit allemaal gedaan hebt klik je op continue. Het programma gaat nu vergelijken met de fonts die het in zijn bestand heeft. Als je geluk hebt, krijg je een lijstje met fonts die het zouden kunnen zijn of welke erop lijken. Maar ik heb pech… mijn font wordt niet herkend.

Maar ik ben niet voor één gat te vangen. Wellicht is het nu voor het programma de hoeveelheid letters een moeilijkheid. Eigenlijk zou je zeggen dat, hoe meer input, er sneller output zou komen. Maar helaas. Dus ik ga voor minder letters. Heel simpel het stukje “nes” uit het woord.

Eens kijken of dat werkt :-)

Yessss ik heb geluk!!! het font wordt herkend!

Het font is Sari. Ik krijg te zien dat hier meerderen van zijn. Wanneer je kan kies dan voor het Open type font. Deze set bevat meer dan een True Type font zoals ligaturen, kleinkapitalen en andere speciale tekens.

Ik ben benieuwd of je het font hebt kunnen vinden wat je zocht!
Mocht je vragen hebben over fonts of hoe je het beste op zoek kan gaan naar een passend lettertype bij je ontwerp? Bel of mail me gerust!

Tot een volgend blog ;-)

Vragen? Stel ze gerust