Websites & WordPress

Wat is het beste WordPress thema voor mijn website?

Het kan lastig zijn om een passend WorPress thema te vinden, zoeken, voor de website die je wilt bouwen. Of laten bouwen. Er zijn duizenden thema’s beschikbaar, gratis en of betaald. WordPress werkt met thema’s, je kunt er ook voor kiezen een maatwerk thema te laten ontwikkelen. In dit artikel neem ik je mee en stel ik je een aantal vragen die je kunnen helpen om tot een juiste keuze te komen.

Wat is een thema binnen WordPress?

Op het moment dat je voor WordPress hebt gekozen krijg je te maken met theme’s of te wel thema’s. Een thema is een soort template met eigenschappen en functionaliteiten die het design van je website bepalen. Een thema bestaat daarbij uit verschillende bestanden. Op deze manier kun je, indien je voldoende kennis hebt, eenvoudiger aanpassingen maken aan je website en het gedrag daarvan. Of dat nodig is, is maar de vraag. Thema’s zijn vaak zo opgezet dat je ze kunt configureren, denk hierbij aan kleurinstellingen. Het plaatsen van je logo en andere onderdelen als basis instellingen. Daarbij komt dat ze ook vaak handige functionaliteiten hebben, waardoor de vormgeving wat makkelijk wordt in je website omdat je gebruik kunt maken van bepaalde bouwblokken met daaraan verbonden functionaliteiten. Elk thema heeft zo zijn eigen mogelijkheden en daarbij behorende voor- en nadelen.

WordPress thema’s in alle soorten en maten

Je hebt thema’s in alle soorten en maten, specifiek voor een bepaalde branche. Of specifiek gericht op een toepassing zoals een blog, recepten site, fotografie en zakelijk, noem maar op. Ook zijn er thema’s die gericht zijn op het mooi vertonen van artikelen in een webshop, de webshop thema’s. Maar hoe zie je door de bomen het bos nog? Of was het andersom ;-)

Hoe vind je nu het voor jou passende WP thema?

Dit is een beetje afhankelijk van de keuze die je voorafgaand aan je website maakt. Ga je het zelf doen of ga je een professioneel webbureau vragen je te helpen een succesvolle website of webshop voor je te realiseren. In een eerder artikel hebben we geschreven over waar je op moet letten bij het bouwen van een website. Mogelijk moet je dat artikel even lezen, terug naar je WP thema keuze. Hieronder zet ik een aantal punten op een rij waar je rekening mee kunt houden.

Aandachtspunten keuze WordPress themes

Even een opsomming waar je bij stil wilt staan als je WordPress themes gaat kiezen.

  • Kijk naar aantal downloads/gebruikers van een thema
  • Controleer de communicatie met de bouwer van het thema
  • Controleer de update frequentie van het thema
  • Check de beoordelingen
  • Overweeg een betaald thema, de support is dan vaak beter
  • Kies geen thema alleen op het mooie plaatje dat je ziet
  • Test een thema voor aanschaf, werk erin via een demo
  • Lees reviews van anderen over het thema (zoek het op)

De meest bekende WordPress themes

Er zijn diverse samenstellingen van de bekendste of populairste WordPress themes te vinden op het internet. Deze lijst is ieder jaar weer aan verandering onderhevig op het web en bij verschillende partijen die erover schrijven. Als je alles uitbesteed aan een webbureau dan maakt het je wellicht niet zoveel uit en beslissen zij voor jou. Maar wat als je nu zelf je website of webshop wilt gaan beheren. Dan wil je daar wel makkelijk en goed in kunnen werken zonder dat je een halve (of hele) programmeur/techneut moet zijn.

Waar let je op bij de keuze binnen de thema selectie die je hebt gemaakt?

Je hebt een paar WP thema’s op het oog, waar let je dan vervolgens op. De aandachtspunten heb je doorlopen en nu komt het aan op de echte keuze te maken binnen je selectie. Kijk dan naar zaken als snelheid en prestatie, naast de uitstraling. Is er documentatie in het Nederlands beschikbaar, of is Engels ook goed. Hoe zit het met SEO optimalisatie, dat hebben ze allemaal via de Yoast plugin zal ik maar zeggen. Alleen is het ene thema net wat fijner dan het andere thema. Is een eigen builder ( bouwstenen met functies) aanwezig of is het thema compatibele met bepaalde plugins die het beheer van je website een stuk makkelijker maken. Er zijn diverse builders voorhanden naast de standaard die je leven makkelijker maken.

Advies tussen betaald en gratis WordPress thema’s

Even een persoonlijk advies, als je dan zelf aan de slag gaat met het kiezen van een thema en het bouwen van een WordPress website, kies dan een betaald thema. Dit zorgt ervoor dat je betere support krijgt vanuit de bouwer (uitzonderingen over en weer zijn er natuurlijk altijd).

Meest gebruikte betaalde WP thema’s

Een tweede punt van advies is dan om te kiezen voor een thema dat je toch wel heel vaak in het lijstje van meest gebruikte thema’s ziet terug komen. Deze thema’s worden niet voor niets het meest gebruikt of horen bij de top x in een lijst. Daarbinnen gaat het vaak om functionaliteit en voorkeuren die je hebt. Het is gewoon zo, dus laat ik het niet lastiger maken dan het al is.

Snelheid is key bij een thema keuze

Deels is dit waar, het moet natuurlijk niet zo zijn dat je website enorm traag is door de thema keuze. Dit kan bijna niet als je binnen de meest gebruikte WP thema’s blijft. Het ligt dan waarschijnlijk, zeker weten, ergens anders aan. De hoeveelheid plugins die je hebt geïnstalleerd, de keuze voor een budget hoster en hoe je de inhoud van je site hebt opgebouwd. Je wilt niet weten wat we zo nu en dan voorbij zien komen.

SEO optimalisatie WordPress

Wat is het doel van je website? Wil jij je website inzetten als marketing tool waarbij je zichtbaar en vindbaar bent in zoekmachines als Google. Dan is het belangrijk om SEO optimalisatie mee te nemen in de keuze voor het WP thema dat je wilt gebruiken. SEO (Search Engine Optimization) geoptimaliseerde thema’s zorgen ervoor dat je makkelijker vindbaar bent voor zoekmachines. Ik ga je nu niet uitleggen wat dit allemaal inhoud. Wel kan ik je aangeven dat de populaire betaalde WP thema’s op SEO optimalisatie inspelen. Om SEO optimalisatie in te vullen via je website bevelen wij het gebruik van de YOAST SEO plugin aan. Deze plugin stelt je in staat om een aantal zaken gerelateerd aan je content te optimaliseren binnen je website.

Ondersteuning vanuit WordPress specialisten

Een ander belangrijk punt in de keuze voor een thema is de ondersteuning vanuit professionele WordPress bouwers of webbureau’s. Binnen je website ga je bijna gegarandeerd gebruik maken van plugins en wellicht ook wat maatwerk. Daarbij zul je je website ergens gaan hosten en al die factoren samen bepalen de betrouwbaarheid van je website. Het goed functioneren daarvan. Kies jij voor een zogenaamd exotisch thema dat niet goed onderhouden wordt en geen goed update en support beleid heeft kan het zomaar zijn dat je na een aantal maanden met je handen in het haar zit. Er zijn conflicten die optreden vanuit de hosting omdat je website niet compatibel is met de software die nodig is op de servers waarop je site draait. Of de plugins die je gebruikt leveren in combinatie met de versie van je thema problemen op. Op het moment dat je hulp in wil roepen, blijft het stil aan de andere zijde omdat een professionele bouwer zijn vingers er niet aan wil branden. Goede ondersteuning kan je namelijk altijd van pas komen en is een goede toevoeging voor je website en aanwezigheid op het web van jouw bedrijf.

De conclusie bij het kiezen van een WordPress theme!

Ik hoop je met dit artikel wat gedachtegoed te hebben gegeven voor het kiezen van een WordPress Thema. Welke thema voor jou nu het beste is blijft zo lastig te zeggen. Kijk naar de meeste gebruikte thema’s die verschillende sites naar voren brengen. Lees de argumenten door en leg deze naast jouw eisen en wensen. Zo kun je in ieder geval een gewogen beslissing nemen in thema keuze.

Een andere optie is om je website realisatie in samenspraak met een webbureau op te pakken. Laat hen de basis bouwen met een uitleg sessie zodat je zelf verder je website kunt uitbouwen. Vraag advies over waar je het beste kunt hosten, wat je daarvoor krijgt en of onderhoud is inbegrepen. Alleen zo behoud je jezelf voor een domper achteraf.

Denk je nu, naar aanleiding van dit artikel, hoe pakken ze het realiseren van een website bij Kwaaijongens aan? Kijk eens bij, een professionele WordPress website.

Hier vind je terug waar je aan moet denken als je dit met ons oppakt. Wij naar streven een langdurige relaties met onze klanten waarbij we hen mogen helpen zich online beter te profileren en positioneren. Spreek jou dat aan, bel of mail dan gerust. Ik, wij, staan je graag te woord.

Vragen? Stel ze gerust