Websites & WordPress

WordPress website correct onderhouden; hoe doe je dat?

Heb je een WordPress website en wil je het onderhoud aan je site graag in eigen beheer uitvoeren? Dan biedt dit artikel je mogelijk wat praktische handvatten. We zetten graag voor je op een rij waar je goed om moet letten bij het correct onderhouden van een WordPress website.

Maak regelmatig back-ups, op de juiste manier

Het belang van regelmatige back-ups kan niet genoeg worden benadrukt. Stel je voor dat al je harde werk in een oogwenk verloren gaat door een fout of een beveiligingsinbreuk. Stel een planning in die past bij de frequentie van je inhoudsupdates en bewaar back-ups op veilige externe locaties. Sla de back-ups niet over elkaar heen op. Soms kom je er later pas achter dat er iets fout is gegaan en wil je bijvoorbeeld een back-up kunnen terughalen van een aantal weken geleden. Als je iedere dag de back-ups overschrijft is dit logischerwijs niet mogelijk. Hoe ver je terug moet kunnen gaan is sterk afhankelijk van jouw specifieke business. Gemiddeld raden we aan drie maanden terug te kunnen gaan. Kwaaijongens voert hierbij zelf dagelijks back-ups uit waardoor onze klanten zich nooit druk hoeven te maken om dit aspect.

Updates uitvoeren

Een verouderde website is een gemakkelijk doelwit voor aanvallers. Het is van cruciaal belang om je WordPress-kern, thema’s en plugins up-to-date te houden. Maak er een gewoonte van om regelmatig te controleren op beschikbare updates en voer ze snel uit. Dit kan eenvoudig worden gedaan vanuit je WordPress-dashboard. Zorg ervoor dat je voor het bijwerken eerst een back-up maakt, zodat je indien nodig kunt terugkeren naar een vorige staat. Maar… let wel goed op dat je met het binnenhalen van updates niet een hoop ellende binnenhaalt! Bij Kwaaijongens voeren we updates met regelmaat door, maar alleen wanneer we zeker weten dat deze veilig zijn en geen kinderziektes meer bevatten. Om die reden raden we het je dan ook af om het doorvoeren van updates geautomatiseerd door te voeren.

Besteed voldoende tijd aan de beveiliging van je site!

In een tijdperk van toenemende cyberdreigingen is websitebeveiliging van vitaal belang. Denk aan sterke, unieke wachtwoorden voor je WordPress-administratie en FTP-toegang. Gebruik eventueel beveiligingsplugins om je website te scannen op kwetsbaarheden en verdachte activiteiten. Installeer een SSL-certificaat om gegevensversleuteling mogelijk te maken en bezoekers te verzekeren van een veilige verbinding.

Snelheidsoptimalisatie voorkomt lagere Google ranking

Een trage website kan bezoekers afschrikken en heeft een negatieve invloed op je positie in de zoekmachine. Optimaliseer je website door afbeeldingen te comprimeren, caching-plugins te gebruiken en onnodige scripts te minimaliseren. Tools zoals GTmetrix en Google PageSpeed Insights kunnen inzicht geven in prestatieproblemen en suggesties doen voor verbeteringen.

Hou de content op je site up-to-date en relevant

Verouderde inhoud kan je website irrelevant doen lijken. Plan regelmatige controles om verouderde of irrelevante inhoud bij te werken of te verwijderen. Zorg er ook voor dat je blogposts en pagina’s actueel en waardevol blijven voor je doelgroep. Als je laatste blog al van een paar maanden terug is kan dat verkeerd over komen op je bezoekers.

Werken alle linkjes nog wel?

Gebroken links kunnen frustrerend zijn voor gebruikers en kunnen een negatieve invloed hebben op je SEO. Gebruik een tool zoals Semrush om je website regelmatig te scannen op inactieve links. Werk deze links bij of verwijder ze om een soepele gebruikerservaring te behouden.

Scan op 404-meldingen en andere errors

Bij goed onderhoud aan je WordPress website hoort zeker ook het periodiek controleren op 404-foutmeldingen en vergelijkbare errors op je site. Deze fouten treden op wanneer een bezoeker of zoekmachine een pagina probeert te bereiken die niet langer bestaat of is verplaatst. Ook een Google update kan voor deze problemen zorgen. Het negeren van deze meldingen kan schadelijk zijn voor zowel de gebruikerservaring als je positie op Google. Zonde dus van je je SEO inspanningen! Het identificeren en oplossen van 404-fouten vereist regelmatige monitoring en onderhoud aan je WordPress website maar loont de moeite zeker.

Test je site op de diverse functionaliteiten

Regelmatig testen is van groot belang om ervoor te zorgen dat je WordPress website goed werkt op verschillende browsers en apparaten. Voer functionele tests uit om ervoor te zorgen dat formulieren, links en interactieve elementen correct functioneren. Hierbij kan een tool als Semrush je helpen. Zeker als je een grote, complexe site hebt is het nagenoeg onhaalbaar om alle pagina’s handmatig te controleren. De juiste tools zijn dan echt belangrijk om te zorgen dat het onderhoud aan je site geen full-time baan wordt.

Controleer of je site nog aan de wetgeving voldoet

Zorg ervoor dat je website voldoet aan relevante wet- en regelgeving, zoals de AVG. Plaats een privacybeleid en cookiebanner op je website en zorg ervoor dat je toestemming vraagt voor het verzamelen van persoonlijke gegevens. Lees je in en zorg dat je op de hoogte bent van actuele veranderingen op dit gebied. Voldoet jouw site bijvoorbeeld niet aan de huidige AVG eisen? Dan kan dit een enorme boete als gevolg hebben!

Tip: plan WordPress website onderhoud in zodat je het niet vergeet

Plan regelmatige onderhoudssessies in je agenda om alle aspecten van je website te beoordelen en bij te werken. Tijdens deze controles kun je alle eerder genoemde stappen doorlopen, inclusief het uitvoeren van updates, het optimaliseren van prestaties, het verwijderen van spam, het bijwerken van inhoud en het analyseren van verkeersgegevens. Maak van deze periodieke controles een routine, bijvoorbeeld elke maand of elk kwartaal, om ervoor te zorgen dat je website voortdurend up-to-date en goed onderhouden blijft.

Kwaaijongens is gespecialiseerd in WordPress website onderhoud

Wil je nergens omkijken naar hebben? Kwaaijongens kan het hosten en onderhouden van je WordPress website als je wilt helemaal voor je uit handen nemen. Hierbij hebben wij al aan alles gedacht voor je en heb jij nergens omkijken naar. Zo kun je je tijd volledig besteden aan het uitbouwen van je bedrijf. Meer weten? Neem dan gewoon even vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Vragen? Stel ze gerust