Websites & WordPress

Herbouwen van WordPress website

Een bestaande WordPress website herbouwen is een piece of cake, of ligt dit toch wat genuanceerder? Als het gaat om een basis website met een paar standaard plugins, zonder maatwerk, dan is het waarschijnlijk een piece of cake. Hoe complexer de WordPress website of webshop hoe lastiger de herbouw. Zeker als er koppelingen en veel plugins gebruikt worden. Helemaal als er ook nog data gemigreerd, geïmporteerd, dient te worden. Hier scheid het kaf zich van het koren zeggen wij wel eens. Een WordPress website herbouwen is niet voor ieder bedrijf weggelegd, dit vraagt om specialisten met kennis en ervaring die verder gaat dan WordPress en plugins alleen.

Waarom wil of moet je een WordPress herbouwen

In veel voorkomende situaties komt een herbouw voort uit het niet meer functioneren van een bestaande WordPress website. Het thema dat wordt gebruikt wordt niet meer ge-update. Vaak het geval bij een gratis thema. Plugins worden niet meer ondersteunt of zijn outdated. Maar ook de beheersbaarheid van een website als gevolg van doorontwikkeling kan een noodzaak zijn tot het herbouwen van de WordPress website of webshop. De hostingpartij gaat updaten naar een andere php versie en je website is hier niet mee compatible. En dan zijn er nog vele andere redenen die je tot deze beslissing brengen. Op zich helemaal niet verkeerd, de website is toe aan vernieuwing. Net zoals je bedrijf zich doorontwikkeld, ontwikkelt een website of webshop zich ook door.

Herbouwen? Goed om bij stil te staan

  • Welk thema gebruik je, custom built, gratis of een betaald thema
  • Welke plugins gebruik je
  • Welke koppelingen met derden software zijn actief
  • Welke content blijft, wijzigt of vervalt
  • Welke data wil je importeren, migreren
  • Welke eisen heb je kijkend naar de herbouw voor verbetering
  • Welke wensen heb je kijkend naar de herbouw en toekomstige ontwikkelingen

Welk thema gebruik je voor de herbouw

Bij het herbouwen van een WordPress website of webshop komt de vraag naar voren welk thema je wilt gebruiken. Dit kan één van de vele gratis thema’s zijn, let wel op wat en hoe het zit met ondersteuning en updates naar de toekomst. Of was dit juist de reden voor een herbouw. Of kies je voor één van de beste en meest gebruikte betaalde thema’s. Hierbij ben je vaak verzekerd van doorontwikkeling en updates richting de toekomst. Zelf werken wij hier ook heel graag mee. Tot slot kun je kiezen voor een maatwerk thema, een custom built WordPress thema. Dit is een op maat gemaakt en ontwikkelt WordPress thema door het webbureau dat je hiervoor hebt ingeschakeld. Vraag hierbij wel goed na of ze dit zelf bouwen of juist uitbesteden. Wij komen meer en meer bedrijven tegen die zich voordoen zelf WordPress websites te bouwen maar dit toch aan een ander uitbesteden. De basis kennis is wel aanwezig maar daarbij houd het dan ook op. Ons advies, vraag dit na.

Welke plugins gebruik je bij de herbouw

Vaak bestaat een bestaande WordPress website of webshop uit een aantal plugins waar gebruik van wordt gemaakt voor extra functionaliteit. Zijn deze plugins nog beschikbaar of zijn deze ook aan het einde van hun levenscyclus omdat de bouwer is gestopt met updates. Passen ze nog bij de eisen en of wensen. Wat zijn eventuele alternatieven voor verouderde plugins. Zij de plugins überhaupt nog nodig of wordt de functionaliteit als maatwerk opgenomen binnen de website of webapplicatie. Hoe meer plugins, hoe meer compatibiliteit issues er in de toekomst kunnen optreden als het update beleid niet goed is. WordPress specialisten weten dit als geen ander en zullen dit bespreekbaar maken tijdens de herbouw. Zo kun je een gewogen beslissing nemen over hoe bepaalde functionaliteit op te nemen in een nieuwe website of webshop.

Welke koppelingen of integraties zijn actief of nodig

Maakt de huidige website of webshop gebruik van koppelingen met systemen van derden? Denk aan koppelingen met Afas, Accountview of Exact. Maar ook met applicaties als Salesforce, Metorik en Vecozo. Hoe zit het met de bestaande koppeling, is deze nog toereikend of moet deze worden uitgebreid. Wordt er gebruik gemaakt van een plugin met een standaard koppeling of is er juist meer maatwerk nodig omdat de eisen en wensen zijn verandert. Gedegen kennis is dan een vereiste om een dergelijke koppeling te realiseren.

Welke content blijft, wijzigt of vervalt

Hoe zit het met de content van de huidige site kijkend naar de herbouw. Gaat alles mee, treden er wijzigingen op in navigatie en url structuur? Komt er content te vervallen? Vragen die van belang zijn als we kijken naar de indexering van deze content binnen zoekmachines en verwijzingen vanaf andere sites. Door hier vooraf bij stil te staan verkrijg je een goed overzicht van wat er moet gebeuren. Er zijn legio voorbeelden van herbouw situaties waarbij veranderingen in navigatie, url, structuur enorme dalingen in zoekverkeer teweeg brachten die eenvoudig voorkomen hadden kunnen worden.

Welke data wil je importeren of migreren bij de herbouw

Bij de herbouw van een website en of webshop met data, bijvoorbeeld orders, komt de vraag naar voren over het importeren dan wel migreren hiervan. Welke data moet mee, hoeveel data en op welke wijze kan dit gebeuren. Natuurlijk zijn er diverse tools ter beschikking zoals export en import tools. Dit wil alleen niet altijd het gewenste resultaat brengen. Specialistische kennis van zaken, breder dan WordPress, komt hier vaak bij kijken. Hier dient op database niveau ingegrepen te worden, moeten servers en processen getuned te worden.

Welke eisen liggen er voor de herbouw

Wat zijn de must haves voor de her te bouwen website of webshop? Zet dit voor jezelf op papier zodat dit goed aan de orde komt bij een gesprek met de webbouwer of webbureau.

Welke wensen komen kijken bij de herbouw

Wat zijn de nice to have onderwerpen voor de her te bouwen website of webshop? Zet dit voor jezelf op papier zodat dit goed aan de orde komt bij een gesprek met de webbouwer of webbureau.

Overweeg jij een herbouw van je WordPress website of webshop? Dan hoop ik dat je met bovenstaande punten een goed beeld hebt waar je naar kunt vragen bij je huidige webbouwer of webbureau. Dat je zelf niet weet is niet zo relevant. Belangrijk is dat je goed geïnformeerd wordt over hoe de huidige site in elkaar zit en wat erbij komt kijken op het moment een herbouw zich aandoet.

 

Vragen? Stel ze gerust