Gebruik complementaire kleuren voor een duidelijk contrast bij je call to action elementen

Vandaag werd ik gebeld door een klant die haar eigen website, met hulp van ons, aan het vullen is. We hadden haar verteld over call to action buttons. Deze mogen opvallen in je website. En dat wilde ze graag, maar ze kwam niet tot de juiste kleur. Het ene lijkt teveel op de kleuren van haar website en het andere vloekte juist weer met de basiskleuren. Ze wilde graag advies. Ik legde haar daarom uit wat complementaire kleuren zijn…

Kleurenleer – complementaire kleuren in een kleurencirkel

Lang geleden, in de brugklas van het Comenius college in Uden kwam ik bij mijn eerste tekenles. Walhalla voor mij! We mochten onze tekendozen gaan vullen met penselen en potloden waar we vakkundig onze namen op mochten gaan zetten. Ook in die eerste lessen gingen we aan de gang met verfkleuren. Dit waren mijn éérste lessen kleurenleer. In die lessen kwam ik erachter dat vermiljoen een echte kleur is en niet alleen een kleur die het hoofd van een heks in een liedje kreeg als ze boos was.

We gingen starten met de kleurencirkel van Itten, met de primaire kleuren: rood, geel en blauw. Door deze kleuren te mengen krijg je de secundaire kleuren: oranje, groen en paars. Bij het mengen van deze kleuren kom je tot de tertiaire kleuren zoals je hier kan zien in de kleurencirkel.

Deze basis hebben we nodig om te kunnen begrijpen wat complementaire kleuren zijn.
Bekijk je in de kleurencirkel de basiskleur van je huisstijl en kijk in de kleurencirkel naar de kleur die daar precies tegenover ligt. Dat is de complementaire kleur. De kleur die het meeste contrast geeft op je basiskleur.

Natuurlijk kan je hier wat in nuanceren door de kleuren te nemen die daar meteen links of rechts naast liggen. Dat geeft een minder groot contrast. Maar zeker genoeg om op te vallen als contrastkleur voor je “call to action” element.

Kies je liever voor wat meer evenwicht? Ga dan voor een driehoek in je kleurencirkel. Deze keuze zorgt voor balans in je kleurkeuze.

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen bij het kiezen van je kleuren. Hieronder zet ik nog wat meer kleurvariaties neer die je kunnen helpen bij het zoeken van de juiste kleuren. De linkse geeft het kleurenspectrum in RGB weer en de rechtse in CMYK. Wil je het verschil tussen RGB en CMYK weten? Lees dan de blog: Wanneer gebruik ik CMYK en RGB.

kleurenspectrum-cirkels

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste kleuren?

Wil je graag opvallen met je website en uitblinken in je kleurkeuze? Bel (085) 330 75 00 of stuur een mailtje naar dtv@kwaaijongens.nl.

Vragen? Stel ze gerust