Tips voor het plaatsen van afbeeldingen op WordPress website

Je hebt vast ooit wel een website bezocht waar zo ongelofelijk veel tekst op stond dat je niet eens bent begonnen met lezen. Als dit klinkt als jouw website, dan kan deze wel een update gebruiken! Misschien ben je hier al mee bezig maar blijf je worstelen met het invoegen van afbeeldingen. Lees dan snel verder want in dit artikel geven wij vier tips voor het correct plaatsen van afbeeldingen op een WordPress website.

Tip 1: Hou de afbeeldingen zo klein mogelijk!

Hou de afbeeldingen zo klein mogelijk? Dit klinkt in eerste instantie misschien als een rare tip. Het gaat alleen zo zeer niet over de daadwerkelijke afmeting van de foto maar meer over die van het bestand. Het is namelijk heel verleidelijk om een afbeelding rechtstreeks vanuit die stockfoto website, op je eigen website te zetten. Dit zijn echter vaak hele grote bestanden. Te grote bestanden zorgen ervoor dat de laadtijd van de pagina langer wordt. Verklein de afbeeldingen daarom altijd voordat je ze gaat plaatsen. Ben je hier zelf niet goed in dan kan dit altijd gemakkelijk via een website zoals iPiccy of TinyPNG. WordPress behoud ook enkele standaardformaten voor afbeeldingen. Hier een spiekbriefje zodat je weet hoe ver je de afbeelding moet verkleinen.

  • Thumbnail: 150 x 150 pixels
  • Logo: 200 x 100 pixels
  • Medium: 300 x 300 pixels
  • Portrait: 900 x 1200 pixels
  • Full width: 1920 x 1080 pixels

Tip 2: Vul de alt-teksten altijd in.

Een afbeelding in WordPress heeft verschillende eigenschappen, een van deze is de alt-tekst of de alternatieve tekst. Dit is namelijk de tekst die je ziet wanneer iemand met de muis over de afbeelding gaat of de tekst die blinde en slechtziende voorgelezen krijgen. Maar naast deze redenen is het ook goed voor je vindbaarheid. Google vindt het fijn als je deze beschrijving in vult. We raden het dus enorm aan om de woorden waarop je gevonden wilt worden te verwerken in deze alt-tekst.

Tip 3: Maak slim gebruik van bestandsnamen

Om binnen je website orde te bewaren is het belangrijk om de bestandnamen van je afbeeldingen niet zomaar in te vullen. Ook voor de manier waarop je website online wordt weergegeven zijn er een paar slimmigheden die je kan aanhouden bij het benoemen van je bestanden;

  • Gebruik geen spaties in een bestandsnaam, spaties veranderen namelijk naar %20% op het internet.
  • Het is beter geen leestekens te gebruiken buiten de standaard alfanumerieke tekens (a-z en 0-9). Wil je woorden scheiden in een tekst dan gebruik je een koppelteken (-) en geen spaties.
  • Gebruik ook geen hoofdletters in de bestandsnamen, alles wat in een URL (link) achter de eerste schuine streep (/) staat is hoofdlettergevoelig. Wanneer je hier hoofdletters gebruikt kan dit zeker bij het mondeling doorgeven van links problemen opleveren.
  • Zorg als laatste dat de bestandsnamen gemakkelijk te herkennen zijn. Daarmee maak je het voor jezelf ook wat eenvoudiger. Gebruik een nummering systeem waar nodig en laat de bestandsnaam verwijzen naar de pagina waar op de bestanden voorkomen.

Tip 4: Waar zijn goede afbeeldingen te vinden

Misschien denk je nu wel: allemaal leuk en aardig maar waar vind ik geschikte afbeeldingen? Niet op google in ieder geval! Veel mensen vinden mooie foto’s op google of een andere site en gebruiken deze op hun website. Als je dit doet kan je in de knoei komen met auteursrecht. Wanneer je dit negeert kun je boetes krijgen van meerdere duizenden euro’s! Gebruik daarom je eigen foto’s of huur een fotograaf. Mocht dit geen optie zijn dun kun je altijd nog online foto’s aanschaffen. Websites zoals Shutterstock en Stock.adobe hebben heel veel foto’s online staan. Ben je niet bereid om voor foto’s te betalen dan moet je zoeken op websites met een creative common zero-licentie. Dit zijn websites waar je gratis foto’s van kan gebruiken zonder risico te lopen op boetes. Goede voorbeelden zijn unsplash, Pixabay en Pexels.

Hulp nodig? Kwaaijongens staat voor je klaar!

Mocht je verdere hulp willen met het invullen van jouw WordPress website? Bij Kwaaijongens zijn we gespecialiseerd in het bouwen en onderhouden van WordPress websites. Daarnaast kunnen we je ook helpen met hosting en online marketing. Mocht je interesse hebben aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!

Vragen? Stel ze gerust