Websites & WordPress

WordPress ondersteuning toch niet zo vanzelfsprekend als het lijkt

Gemiddeld worden wij tien tot vijftien keer per week door bedrijven gebeld met de vraag voor WordPress ondersteuning. Stuk voor stuk heeft men de WordPress website of webshop laten bouwen door een webbouwer of webbureau dat zegt gespecialiseerd te zijn in WordPress. Hoe kan dat toch?

WordPress is verreweg het meest populaire CMS

Er zijn duizenden webbouwers, webbureau’s in Nederland actief en werken allemaal met WordPress. WordPress is namelijk een heel populair content management systeem (CMS) waar gebruik van gemaakt wordt. Het is een fantastisch CMS, enorm krachtig en beschikbaar voor iedereen die daarmee wil werken. Voor zowel kleine sites, blogs, webshops tot geavanceerde meertalige sites met koppelingen naar andere systemen. De vraag is dan ook voor velen: Heb ik WordPress ondersteuning nodig nadat mijn website is gerealiseerd? Om deze vraag beter te kunnen duiden neem ik je graag mee in deze vraag en hoop ik je inzicht te geven in wanneer en waarom je WordPress ondersteuning nodig hebt, ook na oplevering van je website of webshop.

WordPress CMS

Voor ik verder ga, even een korte uitleg over het WordPress CMS en alles dat daarbij komt kijken. WordPress is een open-source CMS waarmee je websites kunt realiseren zonder dat je al te veel technische kennis nodig hebt. Tenminste, als je al affiniteit hebt met websites, html, css en inzicht in hoe een website werkt kijkend naar het doel dat je voor ogen hebt. Het is flexibel, je kunt het aanpassen en er zijn enorm veel thema’s beschikbaar die je voor de layout kunt gebruiken. Functionaliteit is makkelijk uit te breiden door gebruik te maken van het enorme aanbod in plugins. Geweldig dus ;-) of is dit toch echt te mooi om waar te wezen. Helaas, vaak wel blijkt achteraf kijken naar de vraag inzake WordPress ondersteuning.

De voordelen van WordPress

Ja, WordPress kent vele voordelen ten opzichte van andere oplossingen voor het realiseren van een website of webshop. Laat ik ze even kort op een rij zetten:

Gebruikersvriendelijkheid

WordPress is gebruikersvriendelijk, het is makkelijk in beheer en er zijn heel veel video’s, blogs, handleidingen en meer te vinden met uitleg hoe het werkt. De interface is eenvoudig waardoor iedereen er in kan werken. Hoe mooi klinkt dat.

Gemakkelijk uitbreidbaar

WordPress is uitbreidbaar in functionaliteit die je nodig hebt. Er zijn immers duizenden plugins die je kunt downloaden en kunt installeren in je WordPress website of webshop. Zo kun je eenvoudig nieuwe functies toevoegen. Wederom een plus om hiervoor te kiezen.

SEO vriendelijk

Ja, WordPress is SEO vriendelijk. Kan het nog mooier vraag je jezelf nu misschien af. Ik ben nog niet klaar met mijn betoog waarom je moet kiezen voor WordPress. Wat zegt dat nu SEO vriendelijk? Niet dat je website door gebruik van WordPress direct goed zichtbaar en vindbaar is. Dit hangt van meer af dan alleen de keuze voor het WordPress CMS. Maar het CMS is wel SEO vriendelijk, zoals vele andere CMS’en.

Open-source

WordPress valt onder open-source oplossingen en daarmee is het van iedereen. Waarmee je geen lock-in hebt. Dat is in de basis helemaal waar, alleen ook hier blijkt de praktijk soms anders op het moment dat je niet meer met je bouwer door één deur kunt en je de website wilt overdragen aan een ander. WordPress kennis en meer kan nodig zijn om een dergelijke overstap in goede banen te leiden. Zeker als er maatwerk aan je WordPress website of webshop is toegevoegd.

Grote groep gebruikers

Enorm groot. Wereldwijd zijn er miljoenen mensen die met WordPress werken. Met een enorm verschil in kennis en kunde. Wat het soms lastig maakt om te doorzien waar je moet zijn voor WordPress ondersteuning.

Gratis

O ja, laten we niet vergeten WordPress gratis is. Tenminste…. als je alles zelf kunt en je de tijd niet rekent die je erin hebt gestopt.

Wanneer heb je nu WordPress ondersteuning nodig?

Na de mooie opsomming van de voordelen van WordPress is het goed om te kijken naar wanneer de vraag voor ondersteuning om de hoek komt. Laat ik enkele scenario’s voor je op een rij zetten:

Technische problemen en/of fouten binnen je WordPress website

WordPress is, hoe je het went of keert, een complex systeem dat is opgebouwd uit meerdere lagen. Daarbij is WordPress de fundering. Zo kunnen er problemen in WordPress zelf naar voren komen, of in het thema dat is gebruikt. Of het nu een gratis, betaald of maatwerk thema is. Plugin conflicten, comptabiliteit issues of database fouten. Of een combinatie van genoemde onderdelen. Heb jij of degene die je WordPress website gebouwd heeft onvoldoende kennis dan kan het zomaar zijn dat je website of webshop uit de lucht is.

Beveiliging van je website

Hoe zit het met de beveiliging van je WordPress site, dit is een belangrijk aspect van een website. Beveiligingslekken zijn aan de orde van de dag. Als je website gehackt wordt, wil je dit zo snel mogelijk opgelost te hebben om schade aan je online aanwezigheid te minimaliseren. Het installeren en configureren van de juiste beveiligingsmaatregelen kan een dergelijke situatie zoveel mogelijk proberen te voorkomen. Garanties zijn hierin niet af te geven als men eerlijk is. Door goede maatregelen te nemen kan het herstel wel enorm versneld worden mocht het onverhoopt toch gebeuren.

Aanpassingen doorvoeren

Binnen WordPress kun je makkelijk zelf aanpassingen doorvoeren. Of dit nu in de layout is of gewoon het uitbreiden van content en toevoegen van beeldmateriaal. Er zijn momenten genoeg te bedenken waarbij je zelf niet verder komt. Je wilt specifieke zaken aanpassen, functies toevoegen of een koppeling maken met andere systemen. Soms door het inzetten van een plugin of bijvoorbeeld maatwerk. Ook hier komt je WordPress bouwer of webbureau weer om de hoek kijken. Hebben ze de kennis in huis, of was het een soort van hit en run aanpak. De site is opgeleverd en de hosting is ergens ingeregeld. Daarna moet je het zelf maar verder uitzoeken.

Maatwerk onderdelen op je website

Wat is de bedoeling, wat heb je nodig en hoe kun je dit goed en betrouwbaar opnemen in je WordPress website? Soms is maatwerk een betere oplossing dan weer een plugin installeren. Soms is er gewoon geen plugin voor handen of schiet de functionaliteit tekort. Is het maatwerk onderhoudbaar of is het een soort van snelle oplossing en weg is je partij die het heeft geprogrammeerd. Waardoor je WordPress ondersteuning nodig hebt van experts, specialisten die echt weten hoe het zit en werkt in de wereld van het web, programmeren, koppelingen en databases.

Je website vertoont prestatie problemen

Trage laadtijden en prestatieproblemen waardoor bezoekers afhaken en je website slecht zichtbaar en vindbaar is in zoekmachines als Google Search. Ook hier kan WordPress ondersteuning door capabele specialisten helpen.

WordPress updates en onderhoud

Net als iedere andere applicatie zijn er vele updates, updates op het niveau van WordPress zelf, het thema dat is gebruikt en de plugins. Ook kan een update van een stuk maatwerk nodig zijn omdat dit niet meer compatibele is met de andere elementen binnen je website. Onderhoud is gewenst. Wat niet wil zeggen dat je klakkeloos moet updaten. Vaak gaat dit goed maar als het fout gaat wil je weten waar het aan ligt zodat je gericht aan de slag kunt om het conflict op te lossen. Ook hier is WordPress ondersteuning gewenst.

Diverse soorten WordPress ondersteuning

Het is maar hoe je hiernaar kijkt, er zijn diverse soorten WordPress ondersteuning te vinden. Je kunt gelukkig een hoop informatie online vinden, welke je wellicht al verder helpt met het oplossen van je probleem. Heb je hulp nodig met je WordPress website? Raadpleeg dan;

Boeken, video’s, blogs..

Er is heel veel beschikbaar online en ook offline. Boeken, video’s, blogs, etc.. Alleen het internet zelf is al een geweldige bron aan studie materiaal dat je inzicht kan geven in hoe je bepaalde zaken kunt aanpakken. Problemen kunt oplossen of waar je ondersteuning kunt vinden.

Je bent vast niet de eerste; raadpleeg forums!

Er zijn vele plekken, zeker online, waar je je kunt mengen in discussie forums of groepen voor vragen en antwoorden kunt vinden over WordPress gerelateerde onderwerpen. Aangezien WordPress wereldwijd door miljoenen mensen wordt gebruikt is de kans groot dat iemand anders jouw vraag als ergens in een forum heeft benoemd. Top!

Informeer bij je hosting provider

Veel hosting providers bieden WordPress ondersteuning aan via het aanbod aan WordPress-hostingpakketten. Ze helpen je bij technische problemen en beveiligingskwesties. Tenminste als je het juiste pakket hebt afgesloten. Maar zijn ze ook bereikbaar? Kun je ze bellen of werken ze met een ticket systeem. Wat gebeurd er na kantoortijden? Zijn ze voldoende technisch onderlegt voor meer complexe problemen. Of is het alleen een eerste lijn support. Waar op zich niets mis mee is. Als je niet meer nodig hebt.

Contacteer je WordPress webbouwer

Je WordPress webbouwer of webbureau, daar kun je altijd op terugvallen toch? Hoe kan het dan toch zijn dat we zoveel telefoontjes krijgen van bedrijven die WordPress ondersteuning nodig hebben. Enerzijds merken we vaak dat de kennis van de huidige webbouwer te kort schiet. Anderzijds horen we terug dat na oplevering van de website de webbouwer weer buiten beeld is. Mooi is dat, daar zit je dan met je website en vragen. Of wij kunnen helpen?

Kwaaijongens WordPress ondersteuning voor klanten

Kwaaijongens WordPress ondersteuning bieden wij alleen aan onze relaties aan. Het is soms vervelend om te zeggen, maar wij zitten niet te wachten op ad-hoc WordPress ondersteuning waarna we weer bedankt zijn. Wat niet wil zeggen dat we niet willen helpen, maar daar zitten dan wel voorwaarden aan verbonden. Om kwaliteit te waarborgen en ervoor te zorgen dat alles blijft functioneren na toekomstige updates, zijn we graag bereid om het onderhoud op ons te nemen. Wij zijn dan verantwoordelijk voor het functioneren van je website of webshop. Bij de ondersteuningsvraag waar je NU mee vastloopt én in de toekomst. Sterker nog, wij gaan dan ook je website of webshop bij ons hosten inclusief het technisch onderhoud. Daarmee is je WordPress ondersteuning gewaarborgd.

Kies de juiste WordPress ondersteuning

Als je als bedrijf een succesvolle WordPress website wilt, die niet alleen goed wordt gevonden maar ook zonder problemen je bezoeker blijft bieden wat nodig is, dan is het verstandig een partner te zoeken die WordPress ondersteuning meeneemt in het dienstenpakket. Een websitebouwer die geen ondersteuning biedt is soms wel voordeliger, maar na het lezen van dit artikel begrijp je wellicht ook waarom.

Waar moet je op letten als je zo’n partner uitzoekt voor jouw WordPress website? Denk aan;

Hoeveel ervaring en expertise heeft het bedrijf

Heb je WordPress ondersteuning nodig en in welke mate? Hoe complexer je website of webshop hoe meer ervaring en expertise nodig is, mogelijk niet direct na oplevering van je website maar wel na verloop van tijd. Kan de webbouwer dit bieden?

Bekijk referenties

Kijk eens bij de referenties en lees of vraag naar ervaringen om je een goed beeld te vormen van de kwaliteit in ondersteuning.

Voorkom de kat in de zak

Prijsstelling is altijd belangrijk, maar voorkom het kopen van een kat in de zak. De goedkoopste is niet altijd de beste. Ook de duurste niet. Natuurlijk moet e.e.a. wel binnen je budget passen. Om problemen op langere termijn te voorkomen doe je er verstandig aan de websitebouwer een aantal situaties voor te leggen. “Hoe zouden jullie hier [..] mee omgaan en hoe vangen jullie dit [..] preventief op?” Kijk maar eens hoe ze reageren. Als ze geen (begrijpelijk) antwoord willen geven weet je genoeg.

Denk aan de bereikbaarheid en doorlooptijd

Hoe zit het met de beschikbaarheid als je WordPress ondersteuning nodig hebt? Neemt jouw partner de telefoon op als je belt? En als je een verzoek hebt ingediend, duurt het dan weken voordat deze is verwerkt? We horen regelmatig dat bedrijven hier tegenaan lopen en daarom naar ons overstappen. Waarmee ik niet wil zeggen dat ook wij alles met een “klaar terwijl u wacht”-snelheid oppakken hoor. Ook hier wordt een verzoek echt wel eens wat minder snel opgepakt dan je zou willen. Dit heeft dan wel een goede reden en is ook aan je uit te leggen.

Wil je WordPress ondersteuning van Kwaaijongens?

Denk jij na het lezen van dit artikel; ik wil WordPress ondersteuning van Kwaaijongens? Dat kan! Hiervoor hebben we een stappenplan dat we doorlopen. We nemen een website of webshop niet klakkeloos over zonder te weten hoe deze in elkaar steekt.

Voordat we de verantwoordelijkheid en WordPress ondersteuning op ons nemen lopen we de volgende stappen door.

1. We maken een backup van de huidige omgeving.

Hiervoor installeren we een backup plugin in de huidige website zodat we deze naar ons kunnen halen.

2. Overzetten van de website naar Kwaaijongens hosting servers.

De backup installeren we bij ons op de eigen Kwaaijongens hosting servers in een quarantaine omgeving.

3. Configuratie doorlopen, opschonen plugins, security volgens onze normen inregelen en caching t.b.v. snelheid.

We gaan je website / webshop analyseren, doorlopen functionaliteit en vormen ons een zo compleet mogelijk beeld van de gehele opzet en werking van de site.

4. Eventuele problemen of issues oplossen die naar voren komen.

Ervaren we problemen en of zien we issues, dan lossen we die zoveel mogelijk direct op. Als dit meer tijd kost geen we dit vooraf door en bepalen we in samenspraak of we dit direct meenemen of niet.

5. Website gezamenlijk doorlopen op werking en functionaliteit testen.

Nadat we de site bij ons hebben draaien gaan we gezamenlijk de website en functionaliteit doorlopen om te voorkomen dat we zaken missen. Mochten we hier tegen onvolkomenheden aanlopen zullen stappen 4 en 5 herhalen.

6. Website live zetten op Kwaaijongens hosting platform (domein verhuizen, onze voorkeur of DNS aanpassen)

Nu gaan we de website live zetten bij Kwaaijongens en nemen we de verantwoordelijkheid over. Zo ben je verzekerd van WordPress ondersteuning en kunnen we verder bouwen aan de toekomst, de online profilering en positionering van jouw bedrijf.

Bovenstaand is in een nutshell hoe we een dergelijk proces doorlopen. Vaak komen er nog meer stappen bij kijken die te maken hebben met o.a. Google tools of andere koppelingen of integraties. Weet dat we hier onze handen niet voor omdraaien. Wij kunnen en durven oprecht te zeggen dat we WordPress specialisten zijn, met alle disciplines in huis die nodig zijn om de juiste WordPress ondersteuning te kunnen bieden.

Meer weten? Neem gewoon even contact met ons op!

 

 

Vragen? Stel ze gerust