Hoe meld ik mijn website aan bij Google?

Voor onze relaties melden wij zelf de websites voor een nieuw domein aan bij Google. Maar wat als je nu zelf een website hebt gebouwd. Of je een website door iemand laten bouwen die het niet weet? Ja, dat kan hoor ;-)

Je website registreren of aanmelden bij Google

Gelukkig hoeven we geen brief te sturen of ergens daadwerkelijk een krabbel te zetten. Het kan allemaal digitaal en redelijk eenvoudig.

Waarom wil je je website aanmelden bij Google?

Een WordPress website of andere website bouw je of laat je bouwen om op internet te tonen aan bezoekers. Die bezoekers moeten je website dus kunnen vinden. Al is het maar door de naam in te geven van het domein. Maar als je website niet is opgenomen in de index van Google is er een kans dat deze niet naar voren komt.

Hoe kun je je website kenbaar maken aan de meest gebruikte zoekmachine?

Er zijn verschillende methodieken die je kunt toepassen om ervoor te zorgen dat Google er lucht van krijgt. Ik zal er een aantal de revue laten passeren. Er is geen garantie dat Google je website ook per direct in haar index opneemt. Maar niets doen en afwachten is het andere uiterste, toch? Je zou kunnen wachten tot je een ons weegt. (Zou niet verkeerd zijn om wat kilo’s kwijt te raken maar met wachten is mij dat nog niet gelukt).

Meld je url aan bij Google via Add Url!

Eerder kon je een domein, de url aanmelden bij Google door naar de volgende link te gaan: http://www.google.nl/intl/nl/add_url.html (DEZE WERKWIJZE  WERKT NIET MEER). Lees hieronder hoe je verder kunt.

Hier gaf je de domein in, daarbij moest je volledig zijn. Dus denk aan;

  • http:// of https:// aangeven (https is SSL, wat is SSL?)
  • www of zonder www (hoe wordt je domein getoond, kijk hier goed naar)
  • vermeld de juiste extensie zoals .nl

Vandaag de dag verwijst Google je door naar Google Search Console en kun je alleen daar je domein / url opnemen als property en laten inspecteren.

Gebruik Google Search Console om je site aan te melden

Als je website klaar is voor de livegang kun je deze aanmelden bij Google Search Console, vroeger ook wel Google webmastertools genoemd in de volksmond. Je moet dan wel een Google account hebben of aanmaken. Je gaat naar: https://search.google.com/search-console/

Vermeld je website in social media

Je site vermelden in diverse social media kanalen met een link naar je website. Dit attendeert Google er ook op dat je website zich op het web bevindt. Tegenwoordig is het zo dat je zelf al verschillende social media kanalen gebruikt als persoon. Of je hebt een pagina ingericht op een kanaal. Door hier aandacht te richten op jouw website inclusief link geef je dit aan Google indirect door.

Mijn website staat niet in Google!!!

Robots.txt blokkeert toegang zoekmachines tot je website

Helaas komt dit nog altijd voor, bewust maar ook onbewust. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom dit zo is. Een veel voorkomende reden is dat er in de website staat dat Google / zoekmachines geen toegang heeft tot je website. Het bestand robots.txt blokkeert de zoekmachines, vaak is dit zo tijdens de ontwikkelfase.  In WordPress kun je dit snel terugvinden  bij instellingen en dan de optie lezen. Als het vinkje aanstaat weet je genoeg.

blokkeer zoekmachines deze site te indexeren

Hoe zit het met jouw website. Is deze al aangemeld? Is je website al geïndexeerd? Word je website goed gevonden? Als SEO specialist houd ik mij dagelijks bezig met de vindbaarheid van websites, dus stel gerust je vragen.

Vragen? Stel ze gerust