Hoe werkt de Yoast SEO plugin in WordPress?

Yoast SEO is de populairste plugin voor WordPress op het gebied van SEO. Misschien heb je er al eens van gehoord? Sinds 2008 ondersteunt de gebruiksvriendelijke plugin bij het SEO-technisch optimaliseren van een website.

Invullen van metatags

Heb je content geschreven voor jouw pagina of blogartikel en is het klaar om gepubliceerd te worden? Dan is het belangrijk om de metatags nog even in te vullen. De meta titel, meta description en slug worden door zoekmachines als Google geïndexeerd en weergegeven. Je kunt het ook vergelijken met de etalage van een winkel. Zonder dat de potentiële bezoeker ziet wat er op de pagina is geschreven, krijgt hij of zij toch een indruk van waar de pagina over gaat. Hieronder zie je een voorbeeld van hoe de blog ‘Wat is SEO?‘ is weergegeven in Google. Deze weergave in zoekmachines wordt ook wel een snippet genoemd.

Metatags Wat is SEO

De meta titel, meta description en slug (URL) kunnen door de plugin van Yoast aangepast worden in de snippet voorvertoning. Afhankelijk van welk WordPress thema gebruikt wordt, staat deze bovenaan of onderaan de pagina-opmaak. In de voorvertoning wordt weergeven hoe de snippet eruit komt te zien als jouw pagina of blogartikel gepubliceerd en geïndexeerd wordt door Google of andere zoekmachines. Door te klikken op ‘edit snippet’ kun je de meta titel, description en slug aanpassen om jouw ‘etalage’ zo aantrekkelijk en relevant mogelijk te maken voor potentiële bezoekers.

Let op: zorg ervoor dat jouw zoekterm niet te vaak in de meta titel en meta description naar voren komt. Google is erbij gebaat om relevante informatie te tonen passend bij de zoekopdracht van bezoekers. Mocht jouw zoekterm vaker voor komen, dan zal Google dit zien als spam en loop je het risico dat je zakt in de positionering. Hieronder zie je een voorbeeld van een snippet voorvertoning in de Yoast SEO plugin.

Yoast SEO plugin snippet

Focus keyphrase

Wat hierboven nog niet is benoemd, is de focus keyphrase en de leesbaarheidsanalyse. In deze blog laten we de leesbaarheidsanalyse even voor wat het is, maar gaan we kort even dieper in op de focus keyphrase. Bij een focus keyphrase geef je in een, twee of drie woorden aan waar de content op jouw pagina of blogartikel over gaat. De zoekmachines zien dit als hoofdfocus van het artikel of de pagina. Zorg dat de focus keyphrase uniek is en niet conflicteert met andere pagina’s of artikelen in jouw website. Mocht dit wel zo zijn, zal Yoast dit aangeven in de analyse-resultaten.

Yoast SEO bolletjes

Heb je alles ingevuld? Dan beoordeelt de Yoast SEO plugin door middel van een algoritme of jouw pagina op gebied van content en metatags geoptimaliseerd is voor zoekmachines. De beoordeling wordt gedaan door te kijken naar een bepaald aantal eisen en of de pagina hieraan voldoet. Yoast beoordeeld de content door een groen (goed), oranje (ruimte voor verbetering) of rood (slecht) bolletje te laten zien na het invullen van de meta tags.

Iedereen streeft ernaar om het groene bolletje te behalen, want ja groen is nou eenmaal goed! Toch wil dat niet altijd zeggen dat een groen bolletje beter is. Als het bolletje oranje kleurt kan jouw pagina of blogartikel nog steeds geoptimaliseerd zijn voor SEO, maar zijn er bewuste keuzes gemaakt in de content waardoor Yoast een oranje bolletje laat zien. Bij het invullen van de focus keyphrase kun je de analyse-resultaten inzien. Door op de focus keyphrase te klikken krijg je alle problemen, verbeteringen en goede resultaten in een overzicht te zien.

Voorbeeld: Yoast kan aangeven dat de lengte van de tekst een verbetering nodig heeft, terwijl een korte actieve tekst juist past bij de boodschap die je wilt overbrengen bij de bezoekers. Aan deze ‘verbetering’ hoef je dan geen waarde te hechten. Blijf zelf de overweging maken welke problemen en verbeteringen je wilt aanpassen.

Hulp nodig bij het inzetten van Yoast?

De mogelijkheden van Yoast gaan verder om in één blogartikel verfijnd uit te leggen. Het is leuk om daar eens volledig in te duiken en meer te leren. Kom je er niet uit of heb je nog meer vragen. Neem dan gerust contact met mij of één van mijn collega’s op.

Vragen? Stel ze gerust