Links negeren met de Disavow Tool

Vaak krijgen wij telefoontjes van mensen met de vraag of hun (WordPress) website is gehackt, omdat er rare of gevaarlijke links in de website zitten. Heb je last van toxic (of ongewenste) links die verwijzen naar jouw website? Dan is dat niet goed! Google geeft hiervoor namelijk minpunten, waardoor jouw website lager in de zoekresultaten komt te staan. Soms kan het zelfs zo erg zijn dat Google jouw website op de blacklist zet en daarmee verbant uit de rankings!

In dit artikel ga ik verder in op toxic links en hoe je ze kunt verwijderen.

Wat zijn toxic links?

Links van externe websites noemen we backlinks. Als deze backlinks waarde hebben en kwalitatief goed zijn, scoor je hierdoor beter in zoekmachines zoals Google. Daarentegen zijn slechte backlinks (toxic links) niet goed voor je SEO (lees: Wat is SEO?). Maar hoe herken je deze links? En nog belangrijker: hoe verwijder je deze toxic links?

Hoe herken je slechte backlinks?

Veel bedrijven die last hebben van toxic links hebben een SEO-bedrijf gevraagd om backlinks in te kopen voor hun website (externe linkbuilding inkopen). Helaas horen wij vaak dat het hierbij gaat om onprofessionele SEO-bedrijven die slechte backlinks inkopen. Hierdoor verliest een website zijn goede posities in de zoekresultaten. Hieronder volgen een aantal voorbeelden waaraan je kunt herkennen of een backlink slecht is:

  • Links vanaf een website die opgezet is voor SEO-links (linknetwerk)
  • Links uit de commentaren van andere websites (d.m.v. reactieformulieren)
  • Soms heb je links uit bijvoorbeeld China (deze hebben heel waarschijnlijk niks te maken met jouw bedrijf)

Hoe negeer je schadelijke backlinks?

Eerst moet je in kaart brengen welke backlinks invloed hebben op jouw score in de zoekresultaten. Je kunt deze backlinks in kaart brengen door middel van Search Console > ‘Zoekverkeer’ > ‘Links naar uw site’. Ook kun je backlinks inzien door gebruik te maken van SEO tools.

Gebruik de Disavow Tool

Om toxic backlinks te negeren heb je de Disavow Tool van Google Search Console nodig. Hieronder leg ik in drie stappen uit hoe de Disavow Tool werkt.

Stap 1
Maak een .txt bestand aan en zet hierin de domeinen die je wilt negeren. Om alle links van één domein te negeren (in dit geval ‘voorbeeld.nl’) voeg je de volgende regel toe: domain:voorbeeld.nl

Wil je niet alle links van één domein negeren, maar één specifieke URL? Dit kun je doen door de volgende regel toe te voegen: https://www.voorbeeld.nl/specifieke-url/

Voorbeeld van txt Disavow Tool

Stap 2
Vervolgens ga je naar de Disavow Tool van Google Search Console. Hier selecteer je jouw website en klik je op ‘Afgewezen links’ (zie afbeelding hieronder).

Disavow Tool links afwijzen

Stap 3
Klik nu op ‘Links afwijzen’ en upload het .txt bestand dat je hebt aangemaakt. Tot slot klik je op ‘Verzenden’.

Links afwijzen met Disavow Tool

Zoals je in de afbeelding hierboven al kunt lezen moet je altijd opletten bij het gebruik van de Disavow Tool. Negeer alleen domeinen en URL’s waarvan je zeker weet dat deze een negatieve impact hebben op jouw ranking in Google!

Website monitoren met Google Analytics

Als het goed is moet je na enige tijd verandering zien in het verkeer naar je website, zowel in de zoekresultaten als in de meetgegevens. Het is daarom belangrijk om je website goed te monitoren door middel van Google Analytics.

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen omtrent backlinks?

Vind je het lastig om bovenstaand stappenplan zelf uit te voeren? Vraag dan aan je website bouwer of hij/zij deze stappen voor je uit kan voeren. Heb je vragen over backlinks of over een van de Google tools? Stel ze gerust aan ons, bel 085 – 330 7500 of mail naar dvt@kwaaijongens.nl.

Vragen? Stel ze gerust