Zijn meerdere domeinen goed voor de vindbaarheid?

Onlangs kreeg ik wederom deze vraag van een relatie. Hij was gebeld met de vraag of hij extra domeinen (namen) wilde kopen? De verkoper gaf aan dat dit goed zou zijn voor de vindbaarheid van zijn website.

Zijn meerdere domeinen goed voor voor de vindbaarheid?

Laat ik duidelijk zijn, nee! Het heeft geen enkele zin voor de vindbaarheid om meerdere domeinen naar 1 website te leiden. Jaren geleden had het een bepaalde (SEO-) waarde, maar gelukkig niet meer. Toch worden nog veel domeinen verkocht onder het motto “verbeter je vindbaarheid door het gebruik van meerdere domeinen”.

zijn meerdere domeinen goed voor de vindbaarheid?

Waarom wil je dan wel meerdere domeinnamen of extensies van een domein hebben?

Er zijn diverse redenen te bedenken voor extra domeinnamen;

  • De concurrent kan ze niet meer vastleggen
  • Om unieke content op te plaatsen los van de website van je bedrijf
  • Merk- of productbescherming
  • Potentiële ontwikkelingen naar de toekomst
  • Gewoon voor een nieuwe idee

Bovenstaande redenen kunnen ook van toepassing zijn in relatie tot meerdere extensies! Naast bovenstaande punten komt meertaligheid hier om de hoek kijken. Meertaligheid kan een goede reden zijn om meerder extensies vast te leggen.

Stel je voor, je hebt een website gericht op de Duitse-, Engelse- en Nederlandse markt. Hiervoor kun je extensies vastleggen zoals;

  • .nl voor Nederlands
  • .de voor Duits
  • .com voor Engels

Maar je kunt ook kiezen om op 1 domein extensie de meertaligheid in je website op te nemen. Je geeft deze meertaligheid aan de zoekmachines door.  Wat is het beste? Wanneer kies bij meertaligheid voor één of meer extensies? Dat gaat voor nu wat ver, dit heeft meer voeten in de aarde. Heb je hier vragen over, neem dan even contact op.

Maar er zijn zoveel domeinnamen en extensies, wat welke kies je?

Het kiezen van een domeinnaam en extensie wordt vaak als lastig ervaren. Welke naam kies je? En welke extensie? In mijn ogen is dit best eenvoudig. Kies een domeinnaam die bij je past! Of kies een domeinnaam die de lading dekt van wat jouw website biedt.

Heb je een Nederlandstalige website? Dan raad ik je aan om een .nl extensie te kiezen voor je domeinnaam. Waarbij je in overweging kunt nemen om de .com ook te registreren. Niemand anders kan hem dan gebruiken.

Waar check je of een domeinnaam nog vrij is?

Er zijn veel sites waar je kunt controleren of een domeinnaam nog vrij is. Helaas zijn er in deze wereld nog veel cowboys! Als je de controle uitvoert op een dergelijke website registreren ze de naam al en kun je hem later kopen. Dit natuurlijk tegen een hoger bedrag. Voorkom dit!

Wil jij een check doen of je domeinnaam vrij is? Doe dat dan bij Stichting Domeinregistratie Nederland voor een .nl extensie. Ga naar: www.sidn.nl

Je mag het ook aan ons vragen. Wij leggen niets vast zonder dat jij daar toestemming voor geeft!

Wat is een goede domeinnaam?

Hierboven heb ik dit al kort even aangegeven. Mocht je er nu toch niet uitkomen dan raad ik je aan om dit met het bureau te bespreken dat je gaat helpen bij het realiseren van je website. Je mag ons natuurlijk ook vragen.

Vragen? Stel ze gerust