Pinterest inzetten bij e-commerce

Veel bedrijven kennen het social media kanaal Pinterest nog niet, maar wist je dat je met Pinterest e-commerce kunt inzetten? Als je een webshop hebt is het dus een gemiste kans als je dit nog niet doet! Veel mensen gebruiken Pinterest om inspiratie op te doen voor een nieuwe aankoop. Dit social media kanaal is daarom gunstig voor meer verkeer én conversie!

Pinterest is een zoekmachine, geen social media kanaal!

Pinterest is eigenlijk meer een zoekmachine dan een social media kanaal. Het wordt namelijk gebruikt om afbeeldingen met informatie en ideeën te zoeken. Deze afbeeldingen worden ‘gepind’ en op een eigen ‘bord’ opgeslagen om later nog eens te bekijken of om te vergelijken.

Waarom Pinterest gebruiken voor e-commerce?

Een van de voordelen van het inzetten van Pinterest bij e-commerce is dat het het winkelproces vereenvoudigt. Is een vrouw bijvoorbeeld op zoek naar een unieke lamp voor in huis, dan zoekt zij op Pinterest net zolang door totdat zij een lamp heeft gevonden die ze mooi vindt. Vanuit hier kan ze makkelijk naar de webshop gaan en de lamp bestellen. Ook kan ze de afbeelding op een van haar eigen borden pinnen (in dit geval: House Decoration), zodat ze de lamp makkelijk kan terugvinden of vergelijken met andere lampen.

Pinterest e-commerce tips

Tips voor het gebruik van Pinterest bij e-commerce

Nu ik kort heb besproken waarom je Pinterest zou moeten inzetten bij ecommerce, geef ik je graag nog 5 tips om verkoop (of conversie) met Pinterest te verhogen.

1. Gebruik afwisselende content

Je kunt als bedrijf afwisselende content publiceren op Pinterest. Denk bijvoorbeeld aan blogberichten, nieuwe producten, persoonlijke berichten, aanbiedingen, video’s, infographics, etc. Maak een combinatie van verschillende contenttypes om je merk goed neer te zetten en (onbewust) vragen van potentiële klanten te beantwoorden.

2. SEO geoptimaliseerde omschrijvingen

Het draait eigenlijk maar om één ding bij Pinterest en dat is gevonden worden. Net zoals bij Google, doe je dat met zoekwoorden. Daarom moet een afbeelding worden voorzien van een goede beschrijving. Door SEO geoptimaliseerde omschrijvingen te gebruiken kan Pinterest meer verkeer naar jouw website sturen.

Om zoveel mogelijk verwijzingsverkeer te genereren, moet je eerst een zoekwoorden onderzoek doen om erachter te komen waar jouw doelgroep naar zoekt. Deze zoekwoorden verwerk je in de Pin-omschrijvingen en titels. Zorg wel voor een goede leesbaarheid!

3. Aanvullende pins van anderen delen

Zorg dat je actief bent op Pinterest, zodat gebruikers regelmatig terugkomen. Dit kun je onder andere doen door niet alleen je eigen content te delen, maar ook content van anderen te delen die de waarde van jouw pins ondersteunen!

Laat bijvoorbeeld zien wat jij als bedrijf belangrijk vindt en waar je waarde aan hecht (naast het verkopen van producten of diensten). Als deze waarden overeenkomen met jouw publiek, is de kans groter dat ze interesse tonen en een product of dienst kopen.

4. Shop the Look Pins

Pinterest maakt gebruik van de tool Shop the Look (Product Tagging). Wanneer een gebruiker klikt op een afbeelding met ‘Shop the Look’, verschijnen er witte stippen op de afbeelding. Deze items kunnen gekocht worden zonder Pinterest te hoeven verlaten. Ook kun je met deze tool vergelijkbare producten zoeken.

Klanten hoeven hiermee geen website meer te bezoeken om producten te vergelijken / kopen, waardoor je het koopproces versneld.

5. Voeg een Pinterest knop toe aan je productpagina’s

Maak gebruik van bezoekers op je website door een Pinterest knop toe te voegen aan je productpagina’s. Op deze manier nodig je bezoekers makkelijk uit om jouw product te delen op hun Pinterest netwerk. Maak er iets leuks van; denk bijvoorbeeld aan een call-to-action (lees: Wat is een CTA?) met uitnodigende tekst!

Heb je vragen over het gebruik van Pinterest?

Wil je advies over het inzetten van Pinterest voor jouw bedrijf? Of heb je aan de hand van dit artikel nog vragen over social media? Stel ze gerust! Bel 085 – 330 7500 of mail naar dtv@kwaaijongens.nl

Vragen? Stel ze gerust