Waarom is een caching plugin belangrijk voor SEO?

De snelheid van je website is vandaag de dag één van de meest belangrijke dingen waar Google naar kijkt bij de positionering van je website binnen de zoekresultaten van Google. En dat is niet zo gek als je je bedenkt dat mensen sneller geneigd zijn je website te verlaten als ze lang moeten wachten tot een webpagina geladen is en dus moeten wachten op de informatie waar zij naar op zoek zijn.

Wat is caching?

Er zijn verschillende manieren om de snelheid van je website te verhogen. Eén daarvan is gebruik maken van caching. Maar wat is caching? En wat doet caching met de snelheid van je website?

Caching is in het kort gezegd het tijdelijk opslaan van alle dingen die een website gebruikt. Zo hoeven niet al die dingen opnieuw geladen te worden, elke keer wanneer jij de website opent. Als jij een webpagina opent, maakt jouw browser verbinding met de server waar de website op gehost staat en download alle relevante informatie naar je computer. Denk hierbij aan afbeeldingen, zoals foto’s en icoontjes. Maar ook aan de hele opbouw van de website (HTML), scriptjes (JavaScript) en styling (CSS). Caching zorgt ervoor dat al deze onderdelen tijdelijk worden opgeslagen zodat deze, de volgende keer dat je de website bezoekt, niet weer opnieuw gedownload hoeven te worden. Uiteindelijk zorgt dit er ook voor dat de server het minder druk krijgt en dus meer verkeer tegelijkertijd kan verwerken. Een win-win situatie dus.

Caching plugins

Caching voor jouw professionele WordPress website kan op verschillende manieren, zowel op server niveau als op website niveau of op beiden (zoals wij bij Kwaaijongens doen). Op website niveau heb je verschillende plugins voor WordPress die de caching voor je regelen. Enkele bekenden hiervan zijn WP Rocket, WP Super Cache, W3 Total Cache en Litespeed. Welke je hiervan gaat of wilt gebruiken, is persoonlijke voorkeur. De ene plugin heeft meer uitgebreide opties dan de ander en de een is makkelijker in gebruik dan de ander. Litespeed werkt bijvoorbeeld het beste als de website ook op een Litespeed webserver draait. De meeste caching plugins bieden verder naast de functionaliteiten voor caching ook nog andere tools, zoals het verkleinen en combineren van scripts en styling van gebruikte WordPress plugins en het gebruikte WordPress thema. Allemaal zaken die ook bijdragen aan het versnellen van je website.

Laat het configureren van een caching plugin wel altijd aan een specialist over. Je kunt, naast dat het heel veel goeds kan doen, ook een heleboel stuk maken maken als je niet weet wat je doet.

Caching en SEO

Laadt jouw website snel? Dan leidt dat tot meer tevredenheid bij je bezoeker en dat zorgt ervoor dat een bezoeker sneller zal terugkeren. Je laat hiermee tevens aan zoekmachines merken dat je op hoog niveau bezig bent met het verbeteren van je website en Google en andere zoekmachines belonen je hier dus voor. Een caching plugin kan veel bijdragen aan je SEO, dus overweeg zeker om dit te gaan gebruiken op je WordPress website.

Heb je vragen over caching plugins?

Wil jij hulp bij het installeren van een caching plugin op je website? Of bij het versnellen van je website in het algemeen? Neem dan eens contact met ons op. Bel 085 – 330 7500 of mail naar dtv@kwaaijongens.nl.

Vragen? Stel ze gerust