Websites & WordPress

Wat zijn de voor- en nadelen van WordPress

Wanneer kies je voor WordPress als CMS voor het ontwikkelen van een website of webshop? Deze vraag komt met enige regelmaat naar voren. Er zijn immers zoveel content management systemen waarmee je websites kunt ontwikkelen. Wat zijn nu de voordelen en nadelen van WordPress als CMS? Ik leg het je graag even uit.

Waarom voor WordPress kiezen?

In de afgelopen jaren zijn open-source oplossingen voor website bouw in de vorm van een CMS enorm in ontwikkeling. Sommige CMS oplossingen zijn alweer op zijn retour, als ik dat zo mag zeggen. De kracht van open-source vind ik geweldig! Duizenden ontwikkelaars over heel de wereld werken aan verbeteringen en nieuwe functionaliteiten binnen het CMS. Zo worden deze CMS oplossingen steeds completer en stabieler. Bij een gesloten en commercieel CMS is de ontwikkeling vaak minder en prijzig. Zeker als je wensen hebt die jij alleen wilt. Met een open-source CMS ben je verzekerd van ontwikkelingen die samengaan met andere kanalen op het internet, denk bijvoorbeeld aan social media.

Vanuit Kwaaijongens houden wij van WordPress en Joomla. Vanaf 2009 houden wij ons hier dagelijks mee bezig. Eerst lieten we WordPress links liggen omdat de fundering nogal smal, onstabiel en niet gebruikersvriendelijk was voor jou als beheerder. De ontwikkeling heeft echter een vogelvlucht genomen en dat heeft ons doen besluiten om WordPress als volwaardig CMS in te zetten voor de realisatie van websites. Afhankelijk van functionaliteit, complexiteit en gebruikerservaring van onze relaties zetten we WordPress in. Onze keuze voor WordPress is gebaseerd op een aantal factoren. Ik noem ze even op:

 • Gebruiksvriendelijkheid;
 • Uitgebreide mogelijkheden;
 • Online marketing mogelijkheden;
 • Goede doorontwikkeling.

Het is 2017 en de ontwikkeling gaat in volle vaart door. WordPress is het meest gebruikte CMS wereldwijd op dit moment. Even kort een overzicht van sterke punten en minder sterke punten, oftewel voor- en nadelen.

Voor- en nadelen van WordPress

Voordelen WordPress

 • Geen vendor lock. Ben je ontevreden over ontwikkelaar? Dan stap je eenvoudig over.
 • Gebruiksvriendelijk. WordPress werkt intuïtief vind ik. Met de juiste keuze voor een thema en ondersteuning kan zowel een beginner als ervaren gebruiker aan de slag.
 • De doorontwikkeling van WordPress loopt al jaren stabiel, per jaar komen er meerdere grotere updates uit.
 • Enorm veel functionaliteit beschikbaar via plugins, zowel gratis als betaald.
 • Responsive en daarmee voor ieder apparaat geschikt: telefoon, tablet, laptop en desktop. (Wat is Responsive Webdesign?)
 • Zoekmachine vriendelijk. Als beheerder kan je met de juiste plugins al veel zelf invullen als het gaat om SEO. (wat is SEO?)
 • Kosten voor ontwikkeling. Het CMS is vrij beschikbaar en er zijn geen licentiekosten. Een WordPress website is daarmee voor ieder bedrijf beschikbaar.

Nadelen die we horen over WordPress

 • De veiligheid staat onder druk. Dit wordt vaak veroorzaakt door slecht update beleid of onbetrouwbare plugins. Hackers lijken gefocust op het zoeken naar lekken binnen WordPress sites om malware te verspreiden.
 • WordPress websites hebben onderhoud nodig en die wordt nogal eens vergeten. Door verkeerde installaties en achterstallig onderhoud werkt een website niet naar behoren en komt veiligheid in het gedrang. Geen regulier onderhoud zorgt gegarandeerd voor problemen.
 • De snelheid van WordPress komt al snel in gedrang door de vele plugins die worden geïnstalleerd. Beheerders staan niet of nauwelijks stil bij wat de impact is of kan zijn. Zeker als websites bij bulkhosters met velen op één enkele server draaien.
 • De compatibiliteit tussen plugins en thema’s kan onderlinge conflicten opleveren, in de werking of in de vormgeving.

Als we kijken naar de bovenstaande nadelen dan kun je daar zeker wat aan doen. Door te kiezen voor een juiste WordPress partner. Vanuit Kwaaijongens kijken wij anders tegen bovenstaande veel gehoorde nadelen aan. Ik laat ze nog even de revue passeren.

De veiligheid
Vanuit Kwaaijongens richten wij ons specifiek op WordPress webhosting. We zijn geen bulkhosting partij. Het garanderen dat een website nooit gehackt wordt is een belofte die je niet kunt waarmaken. Wel kunnen we zeggen dat we er alles aan doen om dit te voorkomen. We hebben onze eigen goed beveiligde hosting servers. Deze worden 24/7 actief gemonitord. We maken dagelijks back-ups. En we voeren gecontroleerd updates uit en adviseren in plugin gebruik. Bij enige onregelmatigheden grijpen we direct in. Zo voorkomen we dat er hacks plaatsvinden. Daar zijn we enorm trots op. Wij zijn zeker niet de enige goede partner voor WordPress. Vraag gewoon goed na welke rol en verantwoordelijkheden jouw webhoster voor jou invult.

Snelheid
Onze shared hosting servers evenals onze dedicated WordPress hosting servers zijn geoptimaliseerd om websites snel te tonen. We maken hierbij gebruik van diverse caching technieken.

Onderhoud
Ontzorgen tot sport verheffen is waar wij voor staan. Iedere dag maken we back-ups en voeren we gecontroleerd updates uit. Wij installeren, configureren en onderhouden jouw WordPress website.

Compatibiliteit
Door een juiste installatie en configuratie van thema’s en plugins is de kans op compatibiliteit issues klein. Bij grote updates wordt er een schaduwomgeving van jouw website opgezet en uitvoerig getest. Na gezamenlijk akkoord wordt deze omgeving live gezet.

Tot zover even mijn zienswijze over WordPress als CMS. Heb je vragen? Bel of mail. Advies krijg je altijd.

Vragen? Stel ze gerust