Websites & WordPress

WordPress 5.0 Gutenberg komt! Werkt mijn huidige editor straks nog?

Je wilt natuurlijk een website die zo makkelijk mogelijk aan te passen is. Daarom gebruiken al veel mensen een zogeheten “visuele editor” of WSYIWYG (What you see is what you get) hiermee maak je pagina’s zonder code maar met visuele indelingsblokken. Zo schuif je blokjes op bepaalde posities en maak je een pagina aan. Erg handig, vandaar dat al veel mensen er een gebruiken. Echter: je moet vaak een extra plugin downloaden om er een te gebruiken, in de basis werkt WordPress enkel met een tekst editor. Ten minste: tot de volgende update. Wanneer WordPress 5.0 uitkomt zit hier standaard de visuele editor Gutenberg in.

Ben je klant bij Kwaaijongens? Dan gebruik je waarschijnlijk al een visuele editor, in het thema Enfold zit bijvoorbeeld de AVIA advanced layout builder. Andere bekende visuele editors zijn onder andere WPbakery (voorheen Visual Composer) en de page builder van SiteOrigin.

Wat is dan de meerwaarde van de komst van Gutenberg? Betekent dit dat je je hele site moet ombouwen voor deze nieuwe editor? In dit blog: kan je je huidige editor straks nog wel gebruiken? Of is Gutenberg een betere optie.

Gutenberg voor en tegens

 

Voordelen

Gutenberg is WordPress eigen, je hoeft je dus nooit meer zorgen te maken of na een update van WordPress je visuele editor nog goed werkt. Daarbij staat het developers vrij om extra elementen toe te voegen, een van de nadelen dat Gutenburg niet compleet zou zijn is na een kwestie van tijd waarschijnlijk totaal veranderd.

Nadelen

Tot op heden is de Gutenberg editor nog niet heel compleet. Je kunt tekst en foto vlakken slepen, maar andere visuele editors hebben vaak al een hele lijst met extra widgets en functionaliteiten. Gutenberg heeft er wel een paar, maar deze zijn nog vrij “standaard” als je ze vergelijkt met bijvoorbeeld geavanceerde sliders in andere visuele editors.

Daarnaast is iets nieuws altijd even wennen, iets wat we niet altijd graag doen. Ook voor de huidige plugins en thema’s die je gebruikt kan het maar zo zijn dat ze niet meer werken bij de komst van Gutenberg. Daarnaast zijn bestaande visuele editors al jarenlang getest en gebruikt, Gutenberg kan nog goed kinderziektes bevatten:

Kinderziektes

Gutenberg is zeker iets om uit te proberen, al helemaal als je nog geen gebruik maakt van een visuele editor. Echter: op moment van schrijven is WordPress 5.0 nog niet uit. Je kunt wel een losse plugin downloaden om alvast te testen, maar dit vereist een extra actie. Maar zelfs wanneer wordpress 5.0 uit is, is gelijk overstappen niet altijd verstandig. In de eerste dagen van een niet noodzakelijke update kunnen er nogal eens wat kinderziektes in zitten. Zo kan het zomaar zijn dat de nieuwe editor niet werkt met andere elementen of plugins die je nu op je website gebruikt. Na verloop van tijd zijn deze problemen vaak wel opgelost.

Hiermee willen we niet zeggen dat je altijd kunt wachten met een update, veiligheidsupdates dienen juist zo snel mogelijk geïnstalleerd te worden. Meer over hoe jouw update beleid eruit zou moeten zien vind je in ons blog over gehackte websites

https://www.kwaaijongens.nl/blog/wat-te-doen-als-je-website-is-gehackt/

 

Je huidige visuele editor blijven gebruiken

Gebruik je momenteel nog geen visuele editor? Dan ga je straks over op Gutenberg, waarschijnlijk een hele vooruitgang en je blijft volledig op het WordPress netwerk vertrouwen. Wel moet je opletten of je overige plugins en thema’s dit ondersteunen.

Wanneer je huidige site al een visuele editor gebruikt wordt het lastig. Je bent waarschijnlijk al gewend aan je huidige editor, gebruikt hem al op al je pagina’s en gebruikt misschien ook wel elementen die (nog) niet in Gutenberg zitten. Dan is overstappen eigenlijk geen optie, als je deze keuze al hebt.

Developers van zowel de editors als van grote plugins zoals YoastSEO zijn nu al bezorgd over de comptabiliteit. Hierom zijn er nu al plugins die ervoor zorgen dat je Gutenberg kunt uitschakelen. Het kan daarom goed zijn dat WordPress je tegen de tijd dat 5.0 uitkomt de keuze geeft: ga je wel de editor op je hele site gebruiken, of gebruik je hem totaal niet. Het is even afwachten totdat hij er echt is, maar als je de keuze hebt is ons advies: blijf je oude editor gebruiken, maar let er goed op dat deze nog ondersteund wordt.

Vragen? Stel ze gerust