Websites & WordPress

Wat te doen als je website is gehackt?

Beste lezer, geachte heer of mevrouw, ons detectiesysteem heeft meerdere beveiligingslekken gevonden.

Dit is vaak de aanhef van een email van een hosting provider om je erop te attenderen dat er problemen zijn met je website. Of je het even wilt oplossen aub! 
Een stap verder ken je wellicht al, je website is gehackt! Er staat vervelende informatie op, de website linkt door naar een andere website of er is geen website te zien maar een melding. Maakt niet uit wat het is, het feit is dat er is ingebroken. Je website is gehackt.

Website inbraak, gehackt

Je krijgt vanuit de hostingpartij een volgende melding: De website is uit de lucht totdat deze is geklaard!

Wat nu?

Tja, dat ligt eraan. Wie is er nu verantwoordelijk om het op te lossen? De bouwer van je website? Jijzelf? De hostingpartij waar de website staat? Het antwoord laat zich al raden, het is niet anders dan dat je van je accountant de jaarrekening krijgt en dat je onderin even moet tekenen dat je zelf verantwoordelijk bent. De betrokken partijen hebben naar eer en geweten alles zo goed mogelijk gebouwd en gehost. Dat is ook zo. Alleen jijzelf? Wat moet je dan doen?

De uitleg om de hack op te lossen

In de afgelopen jaren hebben wij als hosting specialist al vele prachtig geformuleerde mailtjes en brieven gezien aan ondernemers over hoe en wat ze moeten doen om de hack op te lossen. Geen mens kwam eruit ook al lijken de stappen eenvoudig omdat ze als een rijtje staan opgesomd. Doe even dit en dat en voor je het weet staat je website weer online. Raar dat we toch zoveel hulpvragen krijgen, zeggen wij wel eens tegen elkaar. Je bouwer of de hostingpartij zijn degene die de hack kunnen oplossen, of een specialist op dit gebied als jijzelf niet technisch genoeg onderlegd bent. Vraag hulp om de WordPress hack of malware te verwijderen.

Hoe kan je website gehackt worden?

Waar zal ik beginnen? Hoe kan er ingebroken worden in je huis?

  • Ramen of deuren die openstaan
  • Goedkope oplossingen voor hang en sluitwerk
  • Een slechte buurt waar je woont
  • Eenvoudige cijfercombinatie van je beveiliging
  • en nog veel meer…

Zo is het ook bij je website, onveilige wachtwoorden, exotische plugins of thema’s zonder goed update beleid, goedkope hosting, slechte beveiliging. Waarmee ik niet wil zeggen dat goedkope hosting per definitie slecht betekent. Wel is het vaak zo dat je zelf alles moet doen en verantwoordelijk bent.

Voorkomen is beter dan genezen

Voorkom dat je website makkelijk gehackt kan worden. Je website is belangrijk voor je onderneming. Het is je gezicht binnen de online wereld. Belangrijk voor de vindbaarheid. Maak er dus werk van en voorkom dat de website gemakkelijk te hacken is.  Dit kun je doen door;

  • Gebruik een niet voor de hand liggende gebruikersnaam en wachtwoord
  • Update je website en de gebruikte plugins/extensies
  • Schoon plugins/extensies op die je niet meer gebruikt
  • Maak backups
  • Maak gebruik van Google Webmaster tools/Google Search Console
  • Kies een goede hostingpartij inclusief WordPress onderhoud
  • Voorkom dat “Goedkoop, duurkoop wordt bij de realisatie van je website” Kies voor ervaring!

Garanties

Nou met bovenstaand lijstje op zak komt het helemaal goed, hoor ik je al denken. Nee, zo zit onze wereld niet in elkaar. Een hack proberen te voorkomen is één. Uitsluiten is twee en dat is niet mogelijk. Hackers zijn ook 24 uur per dag bezig om sites te hacken en nieuwe technieken te bedenken, veiligheidslekken te vinden om in te breken.

Een tip

Als bovenstaande je al eens is overkomen of je wilt stappen zetten om een hack te voorkomen. Of borgen dat je goed geholpen wordt als het je toch onverhoopt mocht overkomen. Kies bewust, vraag goed na en laat je uitleggen hoe de partij waarmee je gaat samenwerken hier mee omgaat. Ach, iedereen kan toch een website bouwen, ergens de hosting inregelen en onderhouden? Tja, veel succes. Tot de volgende hack.

Nee, even alle gekheid op een stokje. Laat je goed informeren hoe je en in welk CMS je website wordt gerealiseerd, hoe de veiligheid in elkaar zit en hoe de hosting zijn beveiliging heeft geregeld. En last but not least, hoe men omgaat met herstel als het fout is. Daar ben je bij geholpen, dat is waar wij vanuit kwaaijongens voor staan. Wij willen je volledig ontzorgen en helpen je ook als het een keer fout is.

Wat te doen als je website is gehackt

Bewaren

Vragen? Stel ze gerust