Teksten & communicatie

Zevensprong voor zakelijk bloggen. Spring je mee?

Voelt bloggen als een blok aan je been? Ben je beperkt in je bewegingsvrijheid als je regelmatig een blog móét schrijven? Of heb je gewoon geen zin om 1 of 2 keer in de maand een tekst uit te braken? Kijk eens om je heen. Bloggen is hot. Veel ondernemers klimmen in de pen. Of ze schakelen een professioneel ghostblogger in. Bloggen is al lang geen eendagsvlieg meer. Bloggen is een blijvertje: een krachtige marketingtool die waarde toevoegt aan je website. Bulk je niet van het schrijftalent?  Bedenk dan dat je ook met kleine stapjes vooruit komt. Graag geef ik je een zevensprong aan redenen waarom ik zakelijk blog. Ik weet zeker dat een of meerdere drijfveren jou inspireren om ook te gaan bloggen. Spring je mee?

Sprong 1: deel je kennis

Als bevlogen ondernemer ben je gek op je vak. Je bent elke dag bezig om beter te worden. Je volgt opleidingen en bezoekt congressen, je leest vakliteratuur en blogs, je spart met collega’s en vakbroeders en je levert maatwerk door goed naar de wensen van klanten te luisteren. Je rugzak is gevuld met specifieke kennis, leerzame ervaringen en persoonlijke anekdotes. Laat je deze rugzak op zolder staan of rits je hem open om de inhoud te delen? Alle kennis is vandaag de dag online beschikbaar. Potentiële klanten laten zich graag inspireren door blogs. Zorg dus dat je zichtbaar bent.  Bloggen is daarvoor een beproefde manier. Laat zien wie je bent, haak in op onderwerpen en draag oplossingen aan in de vorm van tips, inzichten en stappenplannen.

Sprong 2: verkondig je mening

Als blogger deel je je ideeën met de wereld. We leven in een wereld waarin we ons zelf graag in de etalage zetten. Sociale media als Facebook, Pinterest of LinkedIn ontlenen hun bestaansrecht aan deze geldingsdrang om voor het voetlicht te treden. Als ondernemer wil je toch ook graag je mening ventileren. Natuurlijk kun je daarvoor de vrijdagmiddagborrel, het gesprekje bij de koffieautomaat of een verjaardagsfeest gebruiken. Via een blog bereik je een veel groter publiek. Je kunt daarvoor je eigen blog gebruiken, een post plaatsen op Linkedin of bloggen op grotere community’s of platformen. Het blog van de Kwaaijongens is daarvan een goed voorbeeld.          

Sprong 3: orden je gedachten    

Een mening vorm je niet van het ene op het andere moment. Vooral complexere onderwerpen en thema’s vragen om meer tijd en geduld. Bloggen is een ideale manier om je gedachten te ordenen.  Als je schrijft, word je gedwongen om na te denken. Je kunt niet zomaar alles klakkeloos op papier zetten. Vaak is het nodig om eerst deskresearch te doen of vragen te stellen. De mogelijkheden om inspiratie op te doen, zijn onbeperkt. Lees bijvoorbeeld e-books, whitepapers en nieuwsbrieven van collega’s. Bekijk video’s en uitleganimaties op YouTube en Vimeo. Als je start met schrijven, is het belangrijk om een goede structuur te kiezen. Regel voor regel kristalliseren je gedachtes zich uit. In gedachten voer je een gesprek met je lezer én met jezelf. Het eindresultaat is tweeledig: een blog met een goed gefundeerde mening én een inzicht dat je flink aangescherpt hebt.

Sprong 4: Verbeter je schrijfvaardigheid

Van ‘proberen kun je leren’ zeggen we tegen kinderen als ze hun kontje tegen de krib dreigen te gooien. Schrijven is een vaardigheid die je met veel oefenen onder de knie krijgt. Stap voor stap ontwikkel je met bloggen een eigen stijl. Als blogger ben je je eigen tekstschrijver, editor, beeldredacteur en uitgever.  Dat zijn 4 rollen die normaal gesproken 4 verschillende professionals vertolken.  Denk daar niet te licht over. Neem regelmatig afstand van je teksten, leg je teksten voor aan vrienden/collega’s of stel een groepje proeflezers samen, voordat je je blog publiceert. Niet alleen spelling, stijl en grammatica zijn aandachtspunten. Kijk ook kritisch naar de foto’s die je gebruikt. Clichématige beelden trekken nauwelijks de aandacht. Zorg voor een blikvanger pur sang. Als je blogs deelt via social media is een ‘eyecatcher’ onmisbaar.

Sprong 5: werk aan je merk (Personal branding)

Bloggen is een beproefde methode om aan je merk te werken. Je blog is een krachtig instrument om te laten zien wie je bent en waar je voor staat. Slaag jij erin om je onderscheidend vermogen, de hartstocht voor je vak en je ambitie onder woorden te brengen? Natuurlijk kun je in je blog met losse flodders schieten. Toevalstreffers lijken net zo doeltreffend als een schot in de roos. Hete tegen deel is waar. Denk eerst na over je positionering en onderscheidende vermogen. Verwoord vervolgens wat je met je blog wilt bereiken. En laat met storytelling je persoonlijke stem doorklinken in al je blogposts. Samen vormen je blogposts een groter verhaal: jouw verhaal of corporate story.

Sprong 6: Vergroot je vindbaarheid in Google

Zoekmachines zijn dol op websites die regelmatig nieuwe content plaatsen. Een blog is hier een sprekend voorbeeld van. Een blogplatform als WordPress heeft een prima ingebouwde tool (Yoast SEO) om je blogpost te optimaliseren voor een zoekmachine als Google. Je blog beter vindbaar maken, is geen werk voor specialisten. Met een paar eenvoudige vuistregels kun je de SEO perfectioneren. Ook voor blogs geldt: content is king. Zorg dus op de eerste plaats voor unieke content. Denk goed na over de belangrijkste zoekwoorden die je verwerkt in titel, eerste alinea, kopregels, alttags afbeeldingen en metatags. Sla hier niet in door, want overdaad schaadt. Vergeet verder niet om interne links in te bouwen van en naar je blog: links tussen blogartikelen onderling, maar ook van je website naar je blog. En tenslotte: gebruik de link naar je blogpost ook in je updates op social media als Facebook, Twitter en LinkedIn.

Sprong 7: Bouw autoriteit op

Succes komt je niet aanwaaien als je blogt. Rendement halen uit je blogs kost bloed, zweet en tranen. Natuurlijk zijn er eendagsvliegen die razendsnel scoren met hun blog. Soms is het heel lastig om te achterhalen waarom een blog zo veel geliket en gedeeld wordt. Stoor je hier niet aan. Autoriteit opbouwen met je blog vraagt om een lange adem. Als je de eerste 6 motieven om te bloggen consequent toepast, komt je bekendheid vanzelf. Laat als blogger weten waarover je schrijft. Deel verder je blogposts in je netwerk. Schrijf bij voorkeur over algemene onderwerpen die de tand des tijds doorstaan. Vergeet niet om lezers om reacties of beoordelingen te vragen. Interactie is goed voor de vindbaarheid. En lest best: zoek het podium op en geef gastpresentaties over onderwerpen waarin jij onderscheidend bent. Laat daarbij de inhoud van je presentaties en blogposts elkaar versterken. Geloof me: deze combinatie geeft je autoriteit een krachtige impuls.

Jouw drijfveren om te bloggen?

Als tekstschrijver en blogger ben ik dol op het getal 7. Daarom heb ik de redenen om te gaan bloggen verwerkt in bovenstaande zevensprong. Als je een aantal van deze sprongen gebruikt om te bloggen is de kans groot dat je blog een zevenklapper wordt. Natuurlijk zijn er nog meer motieven te bedenken. Schroom niet om jouw drijfveer als blogger te delen met de lezers van het Kwaaijongens-platform.

Vragen? Stel ze gerust