Wat zijn longtail en shorttail zoekwoorden?

Shorttail zoekwoorden of zoekopdrachten zijn alle zoekopdrachten in Google die bestaan uit één, twee of zelfs drie woorden. Longtail zoekwoorden daarentegen bestaan juist uit zoekopdrachten die langer of gelijk zijn aan vier zoekwoorden. Het zijn bijna zoekzinnen die we ingeven.

Focus op shorttail, echt niet!

Nog altijd hoor ik dat bedrijven focus hebben op shorttail zoekopdrachten, terwijl we zien dat de gemiddelde internet zoekopdrachten uit meer woorden bestaan. We zoeken steeds gerichter, waarbij we elementen toevoegen aan onze zoekopdracht om een specifiek resultaat te krijgen. Op shorttail zoekwoorden zien we ook een hoge mate van concurrentie waar vaak de grotere spelers veel budget in stoppen. Waarom zou je daar tegenop willen boksen terwijl er een wereld voor je open ligt? Longtail zoekopdrachten scoren gewoon beter.

Hoe zoek jij zelf? Geef je zelf één of twee woorden in? Misschien krijg je bij de eerste zoekopdracht niet de juiste resultaten terug. Wat doe je dan? Ik weet bijna zeker dat je je zoekopdracht uitbreid met extra woorden. Vaak typen we een vraag in waarbij we op zoek zijn naar het juiste antwoord of resultaat dat ons verder kan helpen. Raar dat we hier niet meer mee doen op onze eigen website, toch?

Meer relevante bezoekers via longtail zoekopdrachten

Je wilt meer relevante bezoekers naar je website krijgen. Maar de volumes, zoals Google dat ons mooi laat zien, zitten op de shorttail zoekwoord combinaties. Ik noem het ook wel container zoekwoorden. Dit zijn zoekopdrachten met veel concurrentie, ruis en vaak nauwelijks haalbaar zonder mega veel inspanning of tijd. Het goede nieuws is dat als jouw website meer en meer autoriteit opbouwt je ook op één WOORD gevonden kunt worden. Maar is het relevant? Veel verkeer en geen conversie kan misleidend zijn.

Een praktisch voorbeeld:

Stel je bent fotografe en je vind het fotograferen van baby’s erg leuk. Vaak is de fotoshoot heel persoonlijk in de huiselijke omgeving van de mama thuis. Niets is fijner voor moeder en kind om in de natuurlijke omgeving thuis te zijn. Als we nu kijken naar de fotoshoot die je graag uitoefent kunnen we het volgende onder elkaar zetten.

Het woord “fotoshoot” is echt een zoekopdracht waarop jij gevonden wilt worden. Maar wat zegt dit in relatie tot hetgeen je het liefste doet als fotografe? “Fotoshoot” alleen heeft de volgende kenmerken als we vanuit SEO kijken:

 • Een hoog volume in zoekopdrachten;
 • Veel concurrentie (8.800.000 resultaten op moment van schrijven);
 • Één woord, een container oftewel een shorttail zoekwoord.

Laten we verfijnen en woorden toevoegen die relevant zijn:

 • Twee woorden: “fotoshoot baby” (2.710.000 resultaten)
 • Drie woorden: “fotoshoot baby thuis” ( 326.000 resultaten)

Nog altijd veel concurrentie en de zoekopdracht valt nog steeds te identificeren als shorttail zoekopdracht. Natuurlijk zullen de lokale zoekresultaten je al beter naar voren laten komen. Mogelijk sta je al bovenaan vermeld met je bedrijfsvermelding. Dan doe je dat goed.

Welke zoekopdracht geeft je doelgroep in?

Tijdens gesprekken met de jonge mama’s en papa’s kom je erachter dat ze het hebben over newborn in plaats van baby. Ze vinden het erg prettig dat het aan huis kan en dat de persoonlijke aanpak super is. Ook hebben ze het liefst een fotografe uit de omgeving voor als er iets tussenkomt met de kleine.

Hoe ziet de longtail zoekopdracht er dan uit?

Even kijken, we hebben het volgende aan woorden:

 • fotoshoot
 • newborn of baby
 • thuis
 • persoonlijk
 • regio gebonden (plaats, provincie)

Als we vanuit deze woorden een zoekopdracht of meerdere zoekopdrachten samenstellen zou dat de (longtail)focus kunnen zijn waar we op inzetten.

Onze longtail zoekopdracht kan zijn:

 • persoonlijke newborn fotoshoot thuis ( 33.000 resultaten)
 • baby fotoshoot thuis in regio brabant (437.000 resultaten)
 • fotografe voor persoonlijke newborn fotoshoot thuis (147.000 resultaten)
 • fotograaf voor baby fotoshoot aan huis ( 333.000 resultaten)

Je kunt hier zelfs nog een plaatsnaam, regio of andere toevoeging opnemen. Jouw longtail zoekwoord combinatie sluit daarmee nog beter aan bij de zoekvraag van jonge ouders die hun baby (of newborn) graag op de foto laten zetten.

Op langere termijn ook vindbaar via shorttail zoekopdracht

Natuurlijk heb je als fotografe een pagina waarin je de fotoshoot van de newborn hebt beschreven. Ook staat hierin jouw werkwijze en persoonlijke aanpak. Door vanuit interne linkbuilding hiernaar te linken zal je website na verloop van tijd ook zichtbaar worden op de shorttail zoekopdracht combinatie van bijvoorbeeld “newborn fotoshoot”. Een leuke bijzaak toch?

Controleer de longtail en shorttail zoekopdrachten

Hopelijk heb je een goed beeld gekregen van shorttail- en longtail zoekopdrachten. Controleer nu of het ook zo werkt. Onze fotografe binnen Kwaaijongens wil graag jonge ouders naar haar website krijgen met deze zoekopdrachten.

Als je de longtail opdrachten in Google Search opgeeft kom je haar op pagina één tegen, bovenaan of bij de eerste resultaten. Check ook de shorttail zoekopdracht “newborn fotoshoot“, ook daar staat ze voortaan bovenaan. Ze mag dan ook graag naast zakelijke fotografie een baby fotograferen.

Gaaf toch? Begin ook met zoekmachine optimalisatie!

Dit kun jij ook bereiken als je serieus met zoekmachine optimalisatie binnen je WordPress website aan de slag gaat. Ik hoop je met deze uitleg en het praktische voorbeeld handvatten te hebben gegeven om zelf aan de slag te gaan.

Mocht je vragen hebben hoe jij dit binnen jouw bedrijf met jouw producten of diensten moet aanpakken, neem gerust contact met ons op!

Vragen? Stel ze gerust