Websites & WordPress

De 3 meest gemaakte webdesign fouten

Ga je een website ontwerpen? Dan is het belangrijk om niet alleen op de hoogte te zijn van de nieuwste trends en technologieën, maar ook een scherp oog te hebben voor de veelgemaakte fouten die het succes van je website in de weg kunnen staan. In dit artikel nemen we je even mee in een aantal aandachtspunten die je écht niet over het hoofd mag zien. Voorkom dat je in een valkuil stapt waar je gemakkelijk overheen had kunnen springen en lees hier over de drie meest gemaakte webdesign fouten.

Fout nummero 1: belabberde navigatie

Een heldere en eenvoudige navigatie is cruciaal als je wilt dat jouw webdesign niet alleen mooi is maar ook rendeert. Het helpt bezoekers efficiënt vinden wat ze zoeken. Zonder dit zijn ze verdwaald en zoeken ze al snel de nooduitgang. Stippel dus een intuïtieve route uit waarbij elke pagina logisch aansluit op de volgende, zodat de gebruiker zonder frustratie zijn weg kan vinden. Hou er rekening mee dat niet iedere bezoeker op dezelfde manier je site binnenkomt en ook niet altijd dezelfde route zal bewandelen. Meerdere wegen leiden naar Rome, maar wel alleen als jij die wegen van te voren aanlegt.

Om zeker te zijn dat je navigatie daadwerkelijk gebruiksvriendelijk is, is het aan te raden om tests uit te voeren met echte gebruikers. Deze tests kunnen je inzichten bieden en voorkomen ook dat je tunnelvisie krijgt en vol op je eigen onderbuikgevoel gaan varen. Door voortdurend te verfijnen op basis van feedback, bouw je een website die niet alleen functioneel is, maar ook prettig in gebruik. Lovely.

The runner op: snelheid uit het oog verliezen

Wil je een WordPress website maken? Dan is de kans groot dat je je als snel als een kind in de snoepwinkel waant. Allerlei leuke en mooi plugins… schitterende high-res foto’s en video materiaal dat perfect aansluit bij wat jij wil laten zien… wauw… Jammer alleen dat die schitterende site van je zo traag als stroop is geworden. Gevolg; áls door een wonder überhaupt iemand via de zoekmachines op je site is beland, zal die waarschijnlijk snel weer weg zijn. Want wie heeft nu het geduld om te wachtent tot de webpagina geladen is.

Plugin? Plug ‘m er maar weer uit.

Dit is dus waar het kritische oog van een webdesigner om de hoek komt kijken. Het is namelijk jouw taak om je enthousiasme een beetje te temperen en uiterst selectief te zijn bij het kiezen van welke elementen je daadwerkelijk op je site integreert.

Het gebruiken van geoptimaliseerde afbeeldingen, die een balans vinden tussen resolutie en bestandsgrootte, kan al een wereld van verschil maken. Bovendien kan het verminderen van het aantal plugins helpen om de laadtijd van de pagina drastisch te verminderen, wat resulteert in een soepelere navigatie voor je bezoekers.

Het goede nieuws is dat je met een beetje kennis en inspanning de ‘snelheid versus schoonheid’ paradox kunt overwinnen. Door tijd te investeren in het optimaliseren van je website, zorg je ervoor dat bezoekers niet alleen via zoekmachines op je website terechtkomen, maar ook blijven hangen om te zien wat je te bieden hebt.

Fout nummer 3: chaos!

Het kan verleidelijk zijn om groots uit te pakken met felle kleuren en allerlei lettertypen om een grote indruk te maken. Maar eigenlijk schrik je gebruikers daar vaak meer mee af dan dat je ze aantrekt. Iedereen kent wel zo’n website waar je door de bomen het bos niet meer ziet, met als gevolg dat je de site snel weer verlaat.

Om dit te voorkomen is het beter om het simpel te houden: een rustig kleurenpalet en niet meer dan twee verschillende fonts die goed bij elkaar passen. Zo zorg je voor een overzichtelijke en harmonieuze uitstraling. Een goed voorbeeld is een kunstmuseum dat een minimalistisch design gebruikt, met veel witruimte om de aandacht op de kunst te vestigen. Let wel; met rustig kleurpallet bedoelen we niet dat je alleen pastelkleurtjes mag gebruiken he! Heeft jouw bedrijf een gedegen huisstijlhandboek? Dan hoef jij als het goed is al niet meer te zoeken naar een passend kleurpallet. Heb je alleen een logo en is dat logo toevallig ook nog eens zwart met fluoriserend oranje? Dan mag je site best fel oranje elementen hebben. Maar misschien is het slim om niet de hele regenboog voorbij te laten komen.

Let overigens ook op de kwaliteit van de afbeeldingen die je gebruikt; een onscherpe foto komt onprofessioneel over. Door steeds een heldere lijn aan te houden in je design nodig je gebruikers uit om verder te kijken in plaats van weg te klikken.

Hulp nodig bij het maken van een professionele website?

Heb je toch wat hulp nodig? Aarzel dan niet om ons in te schakelen. Kwaaijongens heeft alle disciplines in huis; van webdeveloper tot maatwerk programmeur en van hosting specialist tot SEO-specialist. Klop dus gewoon even bij ons aan, we kijken graag hoe we je kunnen helpen!

Vragen? Stel ze gerust