Mijn gewenste domeinnaam is bezet, wat nu?

Je hebt de perfecte domeinnaam gevonden voor jouw nieuwe website. Maar: als je deze wilt aanvragen blijkt deze al bezet. Vaak komt het voor dat er geen website te zien is op dit domein, maar een lege pagina, foutmelding of overzichtspagina met meerdere domeinen. Wat nu? Met regelmaat krijgen wij deze vraag. In dit blog laten we je weten wat je kunt doen in dit geval.

Een andere domein extensie kiezen

Op het moment dat er een werkende website te zien is op de domeinnaam, zul je een andere domeinnaam moeten verzinnen of andere domeinextensie moeten kiezen (bijvoorbeeld .com in plaats van .nl). Als je kiest voor een andere extensie is het wel belangrijk dat je nagaat of de naam van je domein als merknaam geregistreerd staat. Dat kan namelijk op een later moment alsnog voor problemen zorgen als het merk je hierop gaat aanspreken. Het kan namelijk dan zo zijn dat je onrechtmatig gebruik maakt van de merknaam met jouw domeinnaam en extensie.

Een makkelijke oplossing zou dus kunnen zijn om een andere domein extensie te kiezen. Naast .nl bestaan er namelijk nog honderden andere extensies, zoals .net | .info | .com maar ook .expert of .online. De vraag is of deze extensies aansluiten bij wat jij voor ogen hebt met de gewenste domeinnaam. Wat voor (WordPress) website komt er op de domeinnaam? Ben je een lokale ondernemer of juist internationaal? Allemaal vragen die bepalen of jij beter voor bijvoorbeeld .nl of .com kunt kiezen. Dit is niet alleen van belang voor jouw naam en uitstraling, maar ook voor zoekmachines en potentiële klanten.

Een andere mogelijkheid is om een kleine variantie in de domeinnaam zelf aan te brengen. Vaak is bijvoorbeeld een koppelteken mogelijk. Zoals bijvoorbeeld do-mein.nl in plaats van domein.nl. Wellicht vind je op deze manier ook een geschikte domeinnaam!

Het domein overnemen

Wil je toch graag de domeinnaam hebben, en staat er op dit moment nog geen werkende website op? Dan is het misschien mogelijk om het domein over te nemen. Hiervoor zijn een aantal stappen van belang.

Nagaan wie het domein heeft

Met de komst van AVG / GDPR wetgeving vermelden registrars geen contactgegevens meer van de domein eigenaar of houder. Dit om hun privacy te beschermen. Voor een .nl domein verwijs ik je naar SIDN. Hier kun je niet zien wie erachter zit maar bijvoorbeeld wel waar het domein is geregistreerd. Hier kun je achterhalen wie als administratief contact staat vermeld of de registrar is. Vervolgens kun je daar contact mee opnemen als eerste stap om te achterhalen wie de houder is.

Check die via SIDN voor een .nl domein. Hieronder de getoonde informatie.

Domeinnaam gegevens controleren bij SIDN

Het domein proberen over te nemen

Nadat je achterhaalt hebt wie de houder is of registrar en je bent in contact kun je vragen of je het domein kunt overnemen. Vaak wil men hier een bedrag voor hebben. Hier begint het onderhandelen over de door jouw gewenste domeinnaam. Er is een enorme domeinhandel actief en dat drijft de prijs op. De vraag hierbij: Wat heb jij er voor over? Voor een domein kan zomaar meer dan € 3.000,- gevraagd worden. Terwijl dit niet in gebruik is. Belachelijk toch, tenminste dat is mijn mening. Maar zo zit deze wereld wel in elkaar. Wat als je dit niet kan of wil betalen, is er dan een andere weg te bewandelen.

Een geschillenregeling starten bij .nl domeinen

Handel in domeinnamen is al zo oud als er domeinen zijn die je kunt registreren. Iedereen kan immers een domein registreren, maar is dat ook zijn of haar recht. Onrechtmatig gebruik van domeinnamen, fraudezaken en bedenk allemaal maar wat je ermee zou kunnen. Op 28 februari 2008 is er een geschillenregeling in werking getreden. Hier kun je gebruik van maken als jij van mening bent dat de huidige houder geen recht heeft op jouw gewenste domeinnaam. Laat je hierbij goed informeren. Voor de geschillenregeling verwijs ik je naar: “https://www.sidn.nl/nl-domeinnaam/uitleg-geschillenregeling”

Uitspraken op domjur.nl nakijken

Het mooiste is als je er samen uit komt met de huidige houder van het door jouw gewenste domein dat niet in gebruik is. Maar dat lukt niet altijd en dan overweeg je wellicht andere stappen. Naast de geschillenregeling kun je natuurlijk naar de rechter stappen. Ook dit gebeurt. Zo zijn er websites die uitspraken vastleggen die gedaan zijn in andere geschillen, zie hiervoor domjur.nl

Bepalen welke stappen je wilt zetten

Het is belangrijk dat je goed nadenkt over welke stappen je gaat of wilt gaan zetten en wie je daarbij kan helpen. Soms is een beetje druk voldoende om in je onderhandeling bij de overname een normale prijs te betalen. Soms werkt dit ook averechts en is er geen andere weg dan de geschillenregeling of rechter. Laat je hierbij wel goed informeren, ook dit kost vaak geld. De vraag is, wat is het jouw waard?

Wil jij ook een domeinnaam registreren die al bezet is maar niet in gebruik? Denk dan goed na welke stappen je wilt zetten en hoever je wilt gaan. Kijk bij de uitspraken of je een vergelijkbare casus ziet, ga na of er geen merk aan verbonden is. Informeer naar de huidige houder en vraag of je het domein mag overnemen. Mocht je meer willen weten, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!

Vragen? Stel ze gerust