Hoe gooi ik mijn cache leeg?
Heb je net lekker aan je site gewerkt, tal van pagina’s aangepast, maar eenmaal aangekomen bij de ”voorkant” zie je helemaal geen verschil! Dus ga je terug om te kijken wat er mis gaat, misschien ben je vergeten om op opslaan te drukken. Maar nee, de achterkant is nieuw terwijl de voorkant een oude afbeelding vertoont. Of een ander scenario: je webbouwer belt je trots om te vertellen dat de laatste aanpassing is doorgevoerd, maar jij ziet hem niet. De boosdoener? Die heet cache!
Elke keer wanneer je een website bezoekt, heb je tal van content nodig: teksten, plaatjes, styling en scripts. Het zou onhandig zijn als je elke keer wanneer je een site bezoekt, je al deze bestanden opnieuw download. Vooral dingen die niet vaak veranderen zoals de stijl van een website heb je niet elke keer opnieuw nodig. Om sneller te surfen en je website sneller te maken wordt er gewerkt met caching.
Caching is het opslaan van veelgevraagde content zodat sites sneller werken. Caching kun je toepassen op server, site en lokaal niveau op je eigen computer. Ben je aanpassingen aan je website aan het maken maar zie je geen verschil? Bekijk dan eerst of je gebruik maakt van een caching plugin, zo ja: gooi hiervan de cache leeg. Maakt dit geen verschil? Dan is het tijd om de caching op je eigen computer weg te gooien. Hieronder een stappenplan per browser hoe je dit doet:
Stappenplan cache verwijderen per browser
- Klik in de browser in de rechter bovenhoek op de 3 punten (het menu)
- Navigeer naar geschiedenis, in het uitvouw tabblad druk op geschiedenis
- In het nieuwe venster druk aan de rechter kant op “Browsegegevens wissen”
- Onder geavanceerd stel je de periode in, bij “altijd” ben je zeker dat alles weg is
- Zet de vinkjes bij: “downloadgeschiedenis”, “cookies en andere sitegegevens” en bij “gecachte afbeeldingen en bestanden”.
- Klik op gegevens wissen. Je bent klaar met het wissen van je browser cache.
Dominique van den Brink
Naast het maken van websites zet ik mijn enthousiasme ook graag in om ook anderen wat te leren. Ik hou er van om moeilijke onderwerpen “plat te slaan” en uit te leggen vanuit de basis zodat iedereen het begrijpt. Het kenniscentrum van Kwaaijongens is een uitstekende plek voor mij en voor anderen om kennis te delen. Ons kenniscentrum zit vol met specialisten op wie ik kan leunen bij het ontwikkelen van nieuwe workshops. Dit biedt nèt dat stukje extra aandacht.