Websites & WordPress

Mag ik mijn WordPress website altijd updaten?

Als eigenaar van een professionele WordPress website heb je waarschijnlijk meerdere plugins gedownload, maar wist je dat voor elke plugin die je installeert, je een groter risico loopt dat je site kapot gaat? Plugins breiden de functionaliteit van je website uit en stellen je in staat aangepaste functies op te nemen, maar mogelijk zijn niet alle plugins geschikt voor je site.

Risico’s van onzorgvuldig plugins installeren

Een zorgvuldige afweging én implementatie zorgen ervoor dat je website nooit kapot gaat en kunnen je websitebezoekers altijd op je rekenen. Als je plugins onzorgvuldig installeert of als je lopende WordPress updates niet bijhoudt, dan kun je tegen de volgende problemen aanlopen:

  • Bepaalde plugins kunnen kapot gaan tijdens een WordPress update. Dit veroorzaakt fouten of kapotte pagina’s op je website.
  • Sommige plugins zijn niet compatibel met aangepaste broncode (maatwerk) en kunnen je website beschadigen.
  • Plugins kunnen een hoog gebruik van bronnen veroorzaken, wat een hoge serverbelasting kan opleveren en je website ernstig kan vertragen.

Het is moeilijk vast te stellen of een plugin je site zal breken, voordat je deze installeert en activeert. We hebben onderstaande korte lijst met voorbereidende stappen samengesteld om de kans te verkleinen dat je site offline gaat door een defecte plugin.

Voordat je een plugin installeert:

  • Controleer het aantal actieve gebruikers van de plugin.
  • Controleer de datum van de laatste update van de plugin.
  • Controleer het aantal bugs dat is gemeld aan de ontwikkelaar van de plugin.
  • Als je hostingprovider staging omgevingen toestaat, kun je het best de plugin op een staging site installeren en ervoor zorgen dat deze soepel werkt.

Als een plugin een groot aantal actieve gebruikers heeft én regelmatig wordt bijgewerkt, kun je deze als betrouwbaar beschouwen en verwachten dat deze geen fouten bevat. Er kunnen zich echter nog steeds problemen voordoen. Zorg ervoor dat je regelmatig de status van je plugins controleert en WordPress up-to-date houdt.

Installeer vertrouwde plugins

Voordat je een plugin installeert, controleer je het aantal actieve gebruikers. Check de laatste bijgewerkte datum en lees enkele beoordelingen door om veelvoorkomende of terugkerende problemen te identificeren. Een plugin met veel actieve gebruikers en een recente update is een goed teken van een goed onderhouden en ondersteunde plugin.

Beperk het aantal plugins

Overmatig gebruik van plugins kan de reden zijn dat je website kapot gaat. Te veel plugins verstoren soms ‘in de breedte’ de functionaliteit van je website. Een slecht geschreven code van een plugin kan botsen met de broncode van WordPress, het thema dat je hebt geselecteerd of zelfs met een andere plugin. Door onnodige gegevens van je website te verwijderen, verklein je niet alleen de kans dat je dit probleem tegenkomt, maar wordt het ook gemakkelijker te beheren.

Selecteer een populair, betrouwbaar thema

Plugins vereisen een naadloze integratie om efficiënt en effectief op je website te werken. Door een gemeenschappelijk thema te kiezen, kun je er zeker van zijn dat je plugin en de broncode van het thema geen verschillen vertonen. Naarmate de technologie vordert, is het belangrijk dat je thema regelmatig wordt bijgewerkt. Zo blijft je site compatibel van de nieuwste technologieën die worden gebruikt om plugins te ontwikkelen.

Maak regelmatig back-ups

Back-ups zijn essentieel en mogen niet over het hoofd worden gezien. Als je geen back-up van je site maakt, is de kans groot dat je niet kan herstellen wat verloren is gegaan als deze kapot gaat. Er moeten regelmatig back-ups worden gemaakt en zeker voordat je nieuwe plugins installeert. Het zou frustrerend zijn om de helft van (de inhoud van) je website te verliezen, omdat je niet regelmatig een back-up van je site hebt gemaakt.

Een bron voor kwaadaardige aanvallen

WordPress plugins die zijn ontwikkeld zónder gedegen en bewezen beveiligingstechnieken (absolute nummer-1 eis) laten je website het risico lopen op virussen en aanvallen. Deze onveilige plugins dienen als ‘toegangspoort’ tot je website waar aanvallers kwaadaardige codes kunnen insluiten en uitvoeren.

Wanneer het team van WordPress plugins een beveiligingsprobleem identificeert dat niet tijdig kan worden opgelost, wordt de plugin ‘gesloten’ en zijn downloads beperkt. Er zijn echter hackers die deze kansen nauwlettend volgen.

De hackers zullen proberen de kwetsbaarheid te identificeren en deze onmiddellijk te misbruiken. Als ze succesvol zijn, resulteert dit bijvoorbeeld in een enorme aanval of is je WordPress website gehackt. Er zijn recente scenario’s geweest waarbij de auteur van de plugin zelfs een aankondiging moest doen (naar zijn gebruikers) om de plugin onmiddellijk te verwijderen.

Door de hierboven beschreven praktische tips te volgen, verklein je het risico dat je website crasht. Niemand kan garanderen dat je website niét kapot gaat, ondanks je de plugins en thema’s voortdurend bijwerkt. Het blijft uiteindelijk je eigen verantwoordelijkheid om deze wijzigingen bij te houden en adviezen op te volgen.

Laat je het liever aan een internet specialist over?

We raden je echt aan om een staging site in te richten; niet alleen voor het testen van plugins, maar ook voor het maken van andere aanpassingen aan de website. Met een staging site kun je aanpassingen aanbrengen en voorbeeld wijzigingen bekijken voordat alles daadwerkelijk in productie gaat.

Is dit voor jou abracadabra en laat je WordPress onderhoud liever aan een internet specialist over? Neem dan gerust contact met ons op, kom op de koffie en we bespreken samen de mogelijkheden om jouw WordPress website zo veilig mogelijk te maken of te houden.

Vragen? Stel ze gerust