Wat is Google Search Console?

Google Search Console is een gratis dienst van Google.  Met deze dienst kun je als website eigenaar / beheerder de aanwezigheid van je website in de zoekresultaten van Google bijhouden en controleren. Ook wel bekend onder de oude naam “Webmaster tools” of “Webmaster hulpprogramma’s”.

Google Search Console

Hoe vraag je deze Google dienst aan?

Om gebruik te kunnen maken van Google Search Console heb je allereerst een Google account nodig. Als je nog geen account hebt kun je dit aan maken
via https://accounts.google.com/Login?hl=nl

Of je gaat direct naar https://accounts.google.com/ServiceLogin
Als je nog geen account hebt kun je hier  ook een account aanmaken, heb je wel een Google account dan kun je nu inloggen in de omgeving van Google Search Console.

Een website opnemen in Google Search Console

Als je een account hebt in Google Search Console kun je een website property toevoegen. Je wordt dan gevraagd om de url van je website op te geven.  Waarna je een verificatie moet doen. Deze verificatie kan op verschillende manieren plaatsvinden. Een makkelijke verificatie, vind ik zelf, is je Google Analytics Account te gebruiken.  Je kunt natuurlijk ook op andere manieren koppelen.

Meer uitleg is hier te vinden: https://support.google.com/webmasters/answer/34592

Wat kun je controleren met Google Search Console?

 • Zoekopmaak
  Binnen gaat Google dieper in op hoe jouw website in de zoekresultaten wordt weergegeven. Hier vind je o.a. ook html verbeteringen terug en gestructureerde gegevens.
 • Zoekverkeer
  Het kopje geeft het al aan, inzake in zoekwoorden, links naar je website en eventuele handmatige acties als je een Google penalty hebt ontvangen.
 • Google-index
  Hoe staat het met het indexeren van je pagina’s, het woordgebruik in je website. Of er geblokkeerde bronnen zijn waardoor Google je indexering niet goed kan opnemen.
 • Crawlen
  Hier vind je crawlfouten terug, 404 errors, server errors en kun je een sitemap toevoegen aan Search Console.
 • Beveiligingsproblemen
  Als je website gehackt is geeft dit onderdeel je informatie over wat er aan de hand is en mogelijke oplossingen.

Waarom wil je een dergelijke tool gebruiken?

Google Search Console wil je gebruiken om inzicht te verkrijgen hoe Google je website indexeert. Of er problemen zijn met je website, wat die zijn. Om meer inzicht te hebben in het zoekverkeer. Neem met regelmaat een kijkje in de tool om je website te controleren door de ogen van Google. Lees ook, waarom Google Search Console gebruiken.

Hoe integreer je Google Search Console met Google Analytics?

Maak je gebruik van Google Analytics als statistiek applicatie? Integreer dan je Google Search Console website vermelding met Google analytics. Koppelen wordt dit genoemd. Dit kan op een aantal manieren. Via je Google Analytics account kun je de koppeling tot stand brengen.

Twee makkelijke manieren van koppelen

Enerzijds kun je dit doen door in je rapportage tab bij onder Acquisitie op Search Console en dan bestemmingspagina te klikken. Als er nog geen koppeling krijg je nu de mogelijkheid om informatie te delen.

Een andere optie is om via Beheer in tab property onder productkoppelingen op de link alle producten te klikken. Hier zoek je Search Console en maak je de koppeling.

Lees ook: integratie Google Search console en Google Analytics

Heb je hier hulp bij nodig, vraag het even.

Vragen? Stel ze gerust