Websites & WordPress

WordPress plug-ins selecteren en onderhouden

Elke WordPress website heeft plug-ins. Van grote complexe systemen tot kleine toevoegingen om het gebruik makkelijker te maken. De community van WordPress houdt zich constant bezig met het uitbreiden van de mogelijkheden om jouw website te kunnen voorzien van de beste tools. De afgelopen jaren hebben we bij Kwaaijongens uitgebreid kunnen testen vanuit het aanbod van deze community. Binnen dit blog kijken we samen naar waar je op moet letten bij het kiezen van plug-ins. Onze tips helpen je om niet de verkeerde of slechte plug-ins te installeren, vertellen je het verschil tussen gratis en premium plug-ins en het gebruik van een WordPress maatwerk plug-in.

WordPress plug-ins selecteren

Op iedere WordPress installatie kunnen plug-ins geïnstalleerd worden vanuit de community. Maar hoe weet je of een plug-in kan bieden wat je op dat moment nodig hebt?

  • Als je zoekt in het overzicht voor nieuwe plug-ins heeft iedere keuze een “Meer details” optie. Deze link opent een pop-up waarin de ontwikkelaar of community informatie geeft over de geselecteerde plug-in.
  • Naast de vaak uitgebreide beschrijving geeft ook de informatie aan de rechterzijde meestal een doorslaggevende bevestiging dat de geselecteerde plug-in bruikbaar is voor jouw website.
  • De laatst bijgewerkte datum in combinatie met de compatibiliteit geven samen aan dat de ontwikkelaar deze plug-in actief heeft bijgehouden.
  • Daarnaast kun je van het aantal actieve installaties uit gaan of een plug-in populair is of niet. Populaire plug-ins hebben vaak 30.000 installaties of meer.
  • Als laatste is er de community feedback via beoordelingen. Als je de beoordelingen leest, zie je al gauw of gebruikers van de geselecteerde plug-in tevreden zijn over de software. Deze beoordelingen zijn niet aan te passen door de ontwikkelaar, dus je kan er van uit gaan dat je over het algemeen een ongewijzigd bericht van een beoordelaar te zien krijgt.

Als je al deze punten afvinkt, heb je een nauwkeurige selectie van punten waar je op kunt letten bij het uitzoeken van een nieuwe plug-in voor jouw website.

WordPress plug-ins selecteren

Betaalde of premium plug-ins

In veel gevallen hebben plug-ins ook een betaalde of premium variant. Deze varianten hebben vaak meer functionaliteiten dan de gratis concurrent. Een goed voorbeeld hiervan zijn contactformulier plug-ins. Veel WordPress websites maken gebruik van bijvoorbeeld “Contact Form 7” of “Ninja Forms”. Beide plug-ins zijn erg goed en worden door de ontwikkelaars goed ondersteund. Als betaalde concurrent hiervan wordt ook vaak “Gravity Forms” gebruikt. Deze premium plug-in heeft naast zijn standaard contactformulier functionaliteiten ook uitgebreide mogelijkheden, zoals gebruiker registratie en blog berichten aanmaken voor gebruikers. Daarnaast biedt deze plug-in ook de functionaliteit om uit te kunnen breiden naar maatwerk plug-ins voor WordPress.

Zo kan er op basis van de functionaliteiten van een website de wens ontstaan om formulieren uit te breiden met extra functionaliteiten. Wij raden deze drie plug-ins allemaal aan, het is puur vanuit de website welke je het beste kan toepassen. Heb je geen idee welke plug-in het best past bij jouw WordPress website? Wij kunnen je helpen!

WordPress maatwerk plug-ins ontwikkelen

In sommige gevallen geven bestaande plug-ins niet de gewenste functionaliteit of instellingen die je wilt en loop je vast op de mogelijkheden. In dat geval kan er gekozen worden om een maatwerk plug-in te ontwikkelen. Door goed te overleggen met een ontwikkelaar is bijna alles mogelijk.

Bij de ontwikkeling van een WordPress maatwerk plug-in zorgen we er bij Kwaaijongens altijd voor dat het aangeleverde werk schaalbaar is, onderhoudsvriendelijk voor toekomstige updates, wordt in overleg met de klant ontwikkeld en vooral met plezier gemaakt. Onze techniek afdeling denkt graag met je mee om jouw wens om te zetten in een technische oplossing!

WordPress onderhoud

Voornamelijk maatwerk plug-ins hebben onderhoud nodig. Denk aan updates die uitgevoerd moeten worden om actief en veilig te blijven. Maar het komt ook voor dat bestaande plug-ins onderhoud nodig hebben. Daarbij wil je natuurlijk dat jouw gehele WordPress website goed blijft functioneren voor je bezoekers, fijn werkt voor jou en je werknemers en veilig is! WordPress onderhoud is daarom essentieel voor een goede website.

Hulp nodig bij het selecteren of onderhouden van WordPress plug-ins?

Voor onze klanten maken we vaak gebruik van maatwerk plug-ins. Het komt ook voor dat plug-ins zo goed ontwikkeld zijn, dat we bestaande plug-ins aanraden. Niet alles hoeft maatwerk te zijn namelijk. Helaas vinden we ook veel ‘zooi’ tussen de bestaande plug-ins. Daarom raden we je aan om navraag te doen over de gevonden plug-in. Vraag dit na bij je webbouwer of webmaster. Heb je deze niet en twijfel je? Neem contact met ons op.

Vragen? Stel ze gerust