Marketing, SEO & strategie

Wat zijn headings tags?

Er zijn vele factoren die belangrijk zijn bij SEO. Zo ook heading tags! Maar wat zijn heading tags en hoe pas je ze toe? Ik leg het je graag uit. Wel even belangrijk om te weten: SEO is geen exacte wetenschap en je zul dan ook geen exacte antwoorden vinden maar wel zéér goede richtlijnen. ;-)

Wat zijn headings tags?

Laat ik dit eens aan de hand van een boek toelichten. Een boek bestaat o.a. uit hoofdstukken, paragrafen en subparagrafen. Bv:

Hoofdstuk 1

Paragraaf 1

Paragraaf 1.1

Paragraaf 1.2

Paragraaf 2

Paragraaf 2.1

Paragraaf 2.2

Als we nu de vergelijking willen maken met een website, kun je de gehele website zien als een boek. Iedere pagina op je website is een hoofdstuk met paragrafen en wellicht ook subparagrafen.

Maar hoe maak je nu duidelijk aan Google wat het hoofdstuk van de web-pagina is. Wat de paragrafen en subparagrafen zijn. Door header tags in te zetten. We onderscheiden de volgende header tags:

H1, H2, H3, H4, H5 en H6.

Welke header tag moet ik nu gebruiken?

Hier maak ik weer de vergelijking met het boek:

Voor het hoofdstuk van je web-pagina gebruik je de H1 tag.  Voor de paragrafen in de H2 tag en voor de sub-paragrafen de H3 tag. Zo kun je ook H4 t/m H6 gebruiken. Hieronder nog even in een overzichtje:

Boek Web-pagina
Hoofdstuk H1
Paragraaf H2
Subparagraaf H3
Etc.

Op deze manier begrijpt Google de content van je web-pagina ook goed. Zoals je kunt zien heeft iedere web-pagina maar 1 H1 tag. In de ideale situatie ;-)  Want ik kom vaak nog meerdere H1 tags tegen op 1 web-pagina.

Nu door naar de invulling van de header tags.

Welke tekst zet ik in de header tags?

Een simpele vraag waar we geen exact antwoord op kunnen geven. Echter, handvatten genoeg! In de header tags geef je aan waar je web-pagina over gaat. Dit geeft Google indicaties waar de content over gaat. Hierbij is de H1 tag de belangrijkste. Logisch, want dit is het onderwerp van de web-pagina. Zet hier dan ook het hoofdonderwerp van de web-pagina in (dat is dan vaak de zoekterm waar je op wilt scoren).

Maak hierbij gebruik van zoektermen (keywords) die je doelgroep gebruik in zoekmachines als Google. Ga het echter niet overdrijven. Ik zie nog steeds veel teksten waarbij er overdreven gebruik wordt gemaakt van een bepaald keyword. Het keyword wordt dan in alle header tags gebruik. Dat gaat steeds minder goed werken maar het leest ook niet prettig voor de bezoeker.

Mijn advies is dan ook om goede teksten te schrijven die goede content bieden en makkelijk te scannen zijn. En ondertussen gebruik je het zoekwoord (of zoekwoordcombinatie) op een logische, ondersteunende manier in je header tags. Hieronder nog een leuk screenshot waarin ik de header tags weergeef van een bepaalde pagina:

header tags en seo

Succes! En mocht je ondersteuning of een helpende hand nodig hebben dan sta ik graag klaar voor je.

Vragen? Stel ze gerust