Websites & WordPress

Headless WordPress, de toekomst of een trend?

Headless is een term die de afgelopen jaren steeds populairder geworden is in de webwereld. Headless applicaties zijn stukken software waarvan het beheer en de visuele presentatie van elkaar losgetrokken zijn, dit wordt ook wel een PWA (Progressive Web App) genoemd. De traditionele WordPress website maakt gebruik van ingebouwde systemen om blogberichten en pagina’s te kunnen presenteren zoals traditioneel opgezet is. In een headless WordPress omgeving wordt het beheer in het administrator gedeelte gedaan, maar wordt de voorkant van de website via een andere techniek gepresenteerd.

De voor- en nadelen van headless WordPress

Het gebruik van een headless WordPress website brengt verschillende voordelen en nadelen met zich mee. Een van de meest bekende voordelen van headless websites is toch wel de snelheid. Dankzij de vernieuwende technieken die achter deze systemen zitten, wordt een website zo veel sneller dat een gebruiker bijna niet meer hoeft te wachten op het laden van een pagina, functie of onderdeel van een website. De software zorgt er namelijk voor dat de webpagina niet meer volledig geladen hoeft te worden, maar slechts een klein deel wat de gebruiker aan geeft om te laden.

Een groot nadeel van headless websites is dat de SEO vaak in zijn geheel opgebouwd moet worden per pagina. Systemen zoals WordPress hebben dit vaak standaard al vrij goed ingebouwd en zijn hier al op ingericht. Een headless website moet op maat gebouwd worden, waardoor ook de SEO-waardes en meta gegevens hier opnieuw in geprogrammeerd moeten worden. Dit is vaak een lastige en tijdrovende taak.

Een ander nadeel van headless websites is de hosting. Vaak zijn er een of meerdere hosting omgevingen nodig om het systeem draaiend te houden. Hiervoor zijn veel server benodigdheden nodig, omdat er altijd minstens twee systemen naast elkaar moeten draaien die van elkaar afhankelijk zijn. Dit kan kostentechnisch al gauw hoger oplopen.

Naast deze bekende voor- en nadelen ligt het vooral aan de opzet van de website en het gebruikte systeem waar kansen en risico’s voor kunnen komen. Hoe uitgebreider de website wordt, des te meer lastige scenario’s voor kunnen komen. Uitbreiding kan ook weer voor veel haken en ogen zorgen rondom het onderhoud van de website.

Hoe wordt headless WordPress gebouwd?

Headless websites worden vaak gebouwd met een framework. Een framework geeft net als een gereedschapskist de basisfuncties en handvaten om functionaliteiten te bouwen, maar biedt nog geen volledige website aan. Vanuit een framework kan er samen met het beheerder systeem, zoals bijvoorbeeld de WordPress admin, een voorkant van een website gebouwd worden. Dit wordt dan gedaan op basis van het gekozen framework en de configuraties van WordPress.

Voorbeelden van verschillende frameworks die hiervoor gebruikt worden zijn Vue, React en Angular. De mate van gebruik van ieder systeem hangt af van de complexiteit van een website. React wordt het vaakst gebruikt dankzij de veelzijdige toepassing van het systeem. Angular wordt meer gebruikt in complexe bedrijfssoftware en Vue wordt vaker gebruikt in eenvoudige websites met minder complexe onderdelen.

Gericht op de toekomst

Nu we beter begrijpen wat een headless website is en hoe deze gebouwd kan worden, is er natuurlijk de vraag, “Moet ik mijn website nu opnieuw laten bouwen om bij te blijven?”. Dit hoeft gelukkig nog lang niet. Al worden headless websites steeds populairder, het is voor nu vooral weggelegd voor grotere websites en webshops waar de ervaring van de klant hoog in het vaandel staat. Vrijwel iedere website die de afgelopen jaren met zorg gebouwd is, kan nog lang mee voordat deze aan dit soort grote stappen toe is.

Vanuit Kwaaijongens richten we ons dan ook vooral op de opbouw en ondersteuning naar de wens van de klant. Daarbij zorgen we er samen met de klant voor dat er voor iedere vraag een goede oplossing komt waar we allemaal tevreden over zijn. Heb je na het lezen van dit bericht nu ook meer interesse in het opzetten van een website, blog of misschien zelfs een webshop? Of heb je vragen over headless websites? Neem dan contact met ons op.

Vragen? Stel ze gerust