Websites & WordPress

Joomla of WordPress gebruiken?

Moet ik Joomla of WordPress gebruiken? Is een vraag die ik vaak langs hoor komen. Beide CMS (Content Management Systemen) oplossingen juich ik toe voor het realiseren van je website. Ho even.

Even terug naar de afkorting CMS, wat is dit nu eigenlijk? Een CMS is een programma waarin je kunt werken als gebruiker en waarmee je een website kunt bouwen. De inhoud, artikelen, blogposts, fotogalerijen, contactformulieren en nog veel meer. Jij als beheerder, eigenaar of gebruiker kan inloggen in het CMS en je website aanpassen en uitbouwen.

Het werken in je website doe je niet dagelijks, toch? Dus een goed en duidelijk CMS is belangrijk om er zelfstandig in te kunnen werken. Daarom bevelen wij Joomla en WordPress van harte aan.

Zoveel wensen, zoveel smaken

Er zijn veel meer systemen waarin je een website kunt realiseren. De vraag is, wat is van belang? Iedere oplossing heeft zijn voor- en nadelen. In mijn optiek mogen wij als specialisten niet voorbij gaan aan een aantal zaken;

  1. Gebruiksvriendelijkheid voor beheer
  2. Functionaliteit, nu en naar de toekomst
  3. Toegankelijkheid voor SEO aanpassingen
  4. Onafhankelijkheid van webbouwer (Open Source)
  5. Design vrij, geen beperking

Kijkend naar bovenstaande uitgangspunten is er nog een legio aan Content Management Systemen waarmee je website gerealiseerd kan worden. Denk aan Drupal, Typo, Magento en …. veel meer. Ook WordPress en Joomla behoren tot de groep van Open Source CMS oplossingen. Als we kijken naar het eerste punt op de lijst springen Joomla en WordPress eruit. Als specialist vind ik dit voor onze relatie het belangrijkste, de andere punten lost de specialist op.

Waarom dan Joomla of WordPress?

Joomla CMS

Enerzijds de gebruikersvriendelijkheid,  anderzijds worden beide oplossingen wereldwijd enorm veel gebruikt en ondersteunt. Joomla bestaat al vanaf het begin van het Open source tijdperk onder de naam Mambo en is later omgedoopt. WordPress is enorm geliefd onder bloggers en groeit heel hard in aantallen in gebruik. Naar de 5 punten kijkend durven wij te stellen dat een keuze voor Joomla of WordPress een goede is.

Kies een juiste partner

Nog belangrijker is het hebben van een goede partner, het bedrijf of persoon die je kan ondersteunen als je er even niet uitkomt. Die jou helpt door uitleg, kennisoverdracht en met jou in gesprek gaat bij vragen. Hoezo? Alles staat toch op internet. Zo zijn er vele artikelen die je uitleg geven. Mega veel youtube video’s met uitleg en boeken waarin staat uitgelegd hoe het allemaal moet. Een specialist heb je niet meer nodig, das mooi! Of toch niet helemaal.

Allemaal mooi, maar moet je nu kiezen voor Joomla of voor WordPress?

Deze keuze is afhankelijk van wat je wilt met je website, de functionaliteit, complexiteit. Hoe groot in omvang wordt je website, meerdere menu’s of meertaligheid of? Allemaal vragen die bepalend zijn wat de beste weg is om te bewandelen met in ogenschouw de 5 punten hierboven. Met beide CMS oplossingen kan hetzelfde worden gerealiseerd. Alleen de wegen zijn net wat anders en gebruikersvriendelijkheid is en blijft voor mij naar onze relaties een pré!

Bekijkt het eens zoals Jip en Janneke het zouden doen. Maak het allemaal niet te moeilijk. Gaat het om een eenvoudige website voor je bedrijf? Gebruikmakend van een veel gebruikt template/theme, met basis website functionaliteit zoals, een contactformulier, een slider, een fotogalerij en blogartikelen. Allemaal standaard aanwezig in een goed WordPress theme. Kies dan voor WordPress.

Wordt het allemaal wat complexer, groter met meer functionaliteit in de basis van het CMS voor realisatie van je website? kies dan voor Joomla. Binnen WordPress kun je plugin op plugin stapelen en zo een enorme website realiseren maar dan… Dan begint het, het WordPress onderhoud, de comptabiliteit tussen alle plugins en meer.

LET OP, vraag er gewoon naar bij diegene die je helpt je website te realiseren. Hij of zij kan jou laten inzien wat de beste keuze is zodat jij een online succes kan behalen.

Vragen? Stel ze gerust