Online copywriting? Voorkom 3 veelgemaakte SEO-blunders

Praten, lopen, schrijven, rekenen of fietsen: als kind leer je vaardigheden met vallen en opstaan. Zonder liefdevolle ouders, geduldige trainers of inspirerende leermeesters kom je niet verder. Voor zoekmachineoptimalisatie of SEO geldt precies hetzelfde. Als je SEO-kennis nog in de kinderschoenen staat, is het fijn als een expert je aan de hand neemt. Mijn moeder behoedde me voor tal van misstappen in mijn leven. Als vader probeer ik mijn kinderen die levenslessen ook mee te geven. En als SEO-tekstschrijver probeer ik je te inspireren met kennis over online copywriting. Zo kun je leren van de fouten die ik zelf gemaakt heb. Ik stootte me als ezel meerdere keren aan dezelfde steen. Jij toch niet?

Banaan op je website

Wat moeten bezoekers doen als ze doorklikken naar je homepage of een onderliggende webpagina? Focust de opzet en inhoud van deze pagina zich met een zogenoemde banaan op conversie? Volgens copywriter en bestsellerauteur Aartjan van Erkel zijn de bezoekers van je website te vergelijken met nerveuze, hongerige aapjes. Ze willen maar één ding en het liefst zo snel mogelijk: bananen. Zo’n banaan op je website is een opvallende knop of button die erom schreeuwt om aangeklikt te worden. De metafoor van de banaan is afkomstig uit de koker van marketingexpert Seth Godin. De banaan op je website zorgt voor conversie en verbetert tegelijkertijd de gebruiksvriendelijkheid of usability. Het is de kunst om bij online copywriting elke pagina op je website in te richten rond zo’n banaan.

Online bestaansrecht

Wat is wijsheid als je webteksten schrijft of laat schrijven? Ben je er van bewust dat je voor 2 doelgroepen schrijft?  Uiteraard richt je je pijlen op potentiële klanten. Daarnaast is het ook belangrijk om met scherp te schieten voor zoekmachines als Google. Speel geen verstoppertje op de digitale snelweg. Als prospects en klanten je website niet kunnen vinden, heb je online geen bestaansrecht. Als je de pagina’s van je website optimaliseert, is het belangrijk om in te zien waarin de kracht van SEO op hoofdlijnen schuilt. Graag zet ik 3 blunders op een rij die ik in het verleden zelf begaan heb. Ik werd me daarvan bewust toen een collega-tekstschrijver zei: ‘Waarom noem je jezelf SEO-tekstschrijver als je eigen site in geen velden of wegen te vinden is?’

Blunder 1: Bekijk SEO door de ogen van Jantje van Leiden

Er zijn tal van spreekwoorden en gezegdes waarin ‘Jantje’ een hoofdrol vertolkt. De ‘Jantje’ die het best mijn eerste schreden op SEO-pad belichaamt, is Jantje van Leiden. Als je je er met een Jantje van Leiden afmaakt, dan ben je onzorgvuldig en lever je vaak maar half werk. In mijn beginjaren was SEO de finishing touch van webteksten. Met een zoekwoordenanalyse of concurrentieanalyse hield ik me als online copywriter niet bezig. Zoekgedrag meten en bijsturen van teksten was al helemaal een brug te ver. Jammer, want SEO is het fundament van je digitale strategie.

Suggesties zoekwoorden

Zendergericht communiceren heeft plaats gemaakt voor communicatie waarin de ontvanger de hoofdrol speelt. Een zoekmachine als Google haakt ook op deze trend in. Type voor de aardigheid maar eens een woord in, bijvoorbeeld ‘tekstschrijver’. Al snel geeft Google tal van suggesties: ‘tekstschrijver gezocht’ of ‘tekstschrijver Eindhoven’. Deze suggesties zijn gebaseerd op het zoekgedrag van ondernemers die blijkbaar een tekstschrijver zoeken in de regio Eindhoven. Het is vervolgens de kunst om individuele pagina’s hierop te optimaliseren. De eerste suggestie is te algemeen. Liever focus ik me bij online copywriting op de regio Eindhoven. Google maar eens op ‘tekstschrijver Eindhoven’, dan snap je wat ik bedoel.

Blunder 2: SEO op de lange baan schuiven

Vandaag de dag is SEO een dynamisch proces, dat continu aandacht verdient. Het is bijna een doodzonde als je SEO-activiteiten voor je uit schuift. Wil je succesvol zijn in SEO, dan is het verstandig om SEO een vaste plek te geven in je werkweek. 5 jaar geleden eindigde zoekmachineoptimalisatie bij de oplevering van een website. Soms kreeg ik nog de opdracht om de metatags op papier te zetten. Kies je voor SEO, dan is het belangrijk om het strategisch en structureel in te bedden in je marketingactiviteiten.

Analyseer zoekgedrag

Analyseer het zoekgedrag van bezoekers via Google Analytics of Google Search Console. Lees en beoordeel de reacties die je op content krijgt. En bekijk de webpagina’s van je belangrijkste concurrenten van A tot Z. Vergelijk deze uitkomsten met je online content. Soms werkt het al om het zogenoemde vraag/antwoordspel tussen je ‘Title Metatag’ en ‘Description Metatag’ aan te passen, zodat je advertentie tussen de zoekresultaten nog meer opvalt. Zo ben ik voor een klant in Credit Management een aantal landingspagina’s aan het schrijven waarbij ik de term ‘debiteur’ vervang door het veel toegankelijkere ‘klant’. Uit zoekwoordanalyses blijkt dat potentiële klanten 5 keer meer zoeken op ‘klant betaalt niet’ dan op ‘debiteur betaalt niet’. Kortom: integreer SEO in je planning. Wacht niet tot overmorgen, maar begin vandaag. Ook als je weinig ervaring met online copywriting hebt.

Blunder 3: Geen relevante content ontwikkelen

Marketing is al sinds mensenheugenis op Amerikaanse leest geschoeid. Diverse begrippen waaien over en vertolken vervolgens een sleutelrol in ons marketingvocabulaire. 15 jaar geleden maakte ik me als tekstschrijver bij een educatieve uitgever druk om het begrip ‘content’. Waarom moeilijk doen als ‘inhoud’ een prima Nederlands alternatief is. Soms heeft het geen zin om tegen windmolens te vechten. Content is ingeburgerd geraakt. Sterker nog: Content Marketing is een volwassen discipline geworden. Als je als ondernemer gevonden wilt worden op belangrijke ‘Keywords’ is het cruciaal om content te blijven ontwikkelen. Content heeft veel meer om het lijf dan tekst alleen.

Online interactie 

Content is de verzamelnaam van alle online informatie: webteksten, blogs, video’s, afbeeldingen, animaties, geluidsfragmenten, e-books, whitepapers en social media-updates. Via content vindt de interactie met prospects en klanten plaats. Als ondernemer probeer je via de juiste content te voldoen aan de groeiende behoefte van bedrijven en consumenten aan relevante informatie. De juiste content is onmisbaar tijdens het oriëntatieproces, bij prijzen vergelijken of als inspiratiebron. Ga dus consequent en consistent met ontwikkeling van content aan de slag. Brainstorm over nieuwe content, stel een contentkalender samen en schrijf regelmatig een nieuwe landingspagina, blogpost of social media update. Google waardeert het als je je website of blog regelmatig ververst. En Google vindt het heel prettig als anderen jouw content ‘liken’, delen of van een reactie voorzien.

Wegwijs in online copywriting?

Bovenstaande 3 blunders heb ik jarenlang begaan. Keer op keer trapte ik in deze bekende valkuilen. Nu weet ik wel beter. 5 jaar geleden beschikte ik over een goed gevuld rugzakje met kennis over online copywriting of schrijven voor internet. Sindsdien is SEO als vakgebied volwassener geworden. Ik merk dat het lastig is om van de hoed en de rand te weten. SEO is vandaag de dag behoorlijk complex. Het lukt me niet om al die kennis eigen te maken. Liever beperk ik me bij online copywriting tot het aspect van SEO waar ik wel invloed op heb: bedenken en schrijven van content. Voor de aspecten ‘Autoriteit’ en ‘Techniek’ vraag ik graag een van de specialisten van de Kwaaijongens om een helpende hand. Samen kunnen we zo een vuist maken en jou als ondernemer verder helpen en wegwijs maken in het online landschap dat continu verandert. Heb je dus een leermeester, coach of expert in SEO nodig? Stel je vraag of neem contact op.

Vragen? Stel ze gerust