Wat is een 404 pagina?

Een 404 pagina is een error pagina die getoond wordt als een bezoeker van je website een pagina probeert op te halen in de browser die niet meer bestaat. Deze http-reactie code laat aan de browsers en zoekmachines weten dat de pagina er niet is.

Verkeerd adres

Zie het als een verkeerd adres, ook lullig toch? Zeker als je al een tijdje aan het zoeken bent. Bel je aan en wordt de deur voor je gesloten omdat je bij het verkeerde restaurant staat en geen reservering hebt. Sorry, ik ga nogal graag uit eten en dit schoot me te binnen. Een ramp, zeg maar gerust. Want wat nu? Ik vind wel een ander restaurant. Het restaurant is zijn tafelbezetting kwijt, dus minder omzet. Heb je er beeld bij? Even terug naar de 404 en de gevolgen voor jouw website.

Wat is een 404-pagina?

Gevolg van een 404 pagina

Als de pagina niet meer bestaat kan deze ook niet meer worden gecrawld. Dat wil zeggen: gescand/geïndexeerd door zoekmachines. Voor de SEO-resultaten van je website kan dit vervelende gevolgen hebben. Als je niet precies weet wat SEO is lees dan: Wat is SEO?

Verlies van bezoekers op je website

Naast de negatieve invloed op de vindbaarheid van je website, verlies je ook bezoekers. Je bezoekers verwachten een bepaald resultaat en krijgen iets anders. Vaak schrikt men van een 404 pagina en klikt men weg. Voorkom dit.

404 pagina’s opsporen

Door gebruik te maken van Google Search Console of in het verleden Google Webmaster tools kun je nagaan of er 404 pagina’s gevonden worden. Binnen Google Search Console onder het kopje Crawlen worden crawlfouten weergegeven. Hier zie je een overzicht van de 404 pagina’s die Google is tegen gekomen. Natuurlijk zijn er ook tools van derden die dit inzichtelijk maken, betaald en gratis. Kijk gewoon in Google Search Console, of heb je nog geen account aangemaakt? Doe dat dan!

Hoe ontstaat een 404 pagina?

Er zijn verschillende oorzaken die een 404 pagina kunnen oproepen. Het verbaasd mij wel eens hoe makkelijk dit gebeurd. De beheerder, eigenaar van een website overziet gewoon de consequentie niet van zijn of haar actie en de 404 pagina is geboren. Denk aan acties als;

  • Menu-item wijzigingen
    • Een menu item kent een slug of alias en deze wordt net zo makkelijk mee verandert als de titel van het menu item. Alleen is de slug of alias de url waarop de pagina wordt aangeroepen.
    • Het verplaatsen van een menu-item als hoofd item naar een sub menu-item waardoor de url ook wordt aangepast.
  • Hyperlinks die hard in content van je website pagina staan waarbij de pagina waarnaar ze verwijzen verwijderd is of niet meer gepubliceerd wordt.
  • Het eenvoudig verwijderen van een pagina, wat de reden ook mag zijn.
  • Een nieuwe pagina aanmaken als kopie van de originele pagina, de url wordt dan vaak automatisch pagina-2. De oude pagina wordt verwijderd of niet gedepubliceerd.
  • En meer, belangrijk is dat je ze achterhaalt.

Er zijn vele manieren waarop de url van een pagina, post of andere aanroep wijzigt of verdwijnt. Allen hebben dezelfde impact, de oorspronkelijk aanroep bestaat niet meer en kan dus niet meer worden opgehaald. Resultaat, een 404 pagina.

Herstel de 404 fouten.

Achterhaal de 404 pagina’s binnen Google Search Console en herstel ze. Dit kan op verschillende manieren, afhankelijk hoe de 404 pagina is ontstaan.

Stel je hebt per abuis een pagina uitgezet dan kun je deze weer activeren zodat de aanroep weer klopt.

Het kan ook zijn dat er geen inhoud meer is op je website met deze content. Maak dan een duidelijke 404 pagina aan met duidelijke navigatie naar andere pagina’s binnen je website.

Of maak de juiste redirects aan die ervoor zorgen dat de 404 error-pagina doorgeleid wordt naar de juiste nieuwe url / pagina.

Probeer 404 pagina’s te voorkomen

Probeer het gewoon te voorkomen door vooraf na te gaan wat de consequentie is van de wijziging in je website. Vraag je webmaster om ondersteuning als er redirects aangemaakt moeten worden. Zorg er voor dat dit op een juiste wijze gebeurd. Het zal niet voor het eerst zijn dat er een loop ontstaat waardoor het misgaat met je website.

Mocht je vragen hebben over 404 pagina’s? Wat het zijn? Hoe je ze kunt voorkomen? Hoe je ze kunt herstellen? Dan mag je ook altijd even bellen of mailen met mij.

Vragen? Stel ze gerust