Wat is het verschil tussen HTTP en HTTPS?

HTTP staat voor Hypertext Transfer Protocol. Bij HTTPS voegen we er alleen de ‘S’ van Secure aan toe. Het antwoord is dus: beveiliging! Beide protocollen worden gebruikt om aanvragen te doen vanaf de browser op het apparaat waarmee je op het internet surft.

Gebruik van browser

Als we het web op gaan maken we gebruik van een browser, bijvoorbeeld Google Chrome, Internet Explorer, Safari of Firefox. Deze browsers maken contact met een webserver, om hier informatie van op te halen. Met die informatie bedoelen we eigenlijk gewoon alle content die op een website staat.
Op webservers gaan we verder niet in, want dat wordt véél te technisch. Het enige wat je wél moet weten is dat er tussen beide een ‘handshake’ plaats vindt.

HTTPS is een must

Al jaren gebruiken we het HTTP, alleen dit protocol is niet helemaal veilig. De verbinding is namelijk niet versleuteld. Door gebruik te maken van HTTPS wordt de data wél versleuteld, zodat het niet meer leesbaar is voor anderen. Internetcriminelen komen hierdoor mooi voor een gesloten deur (met extra sterk slot) te staan wanneer ze jouw gegevens proberen te achterhalen! Maar om HTTPS te mogen en kunnen gebruiken heb je een SSL certificaat nodig. Hierover vertellen we je meer onder het volgende kopje.

SSL certificaat

Door een SSL certificaat aan te vragen, te kopen en te installeren verkrijgen we het HTTPS. Hierdoor zijn we ervan verzekerd dat onze websites/webadressen goed beveiligd zijn en dat alle data is versleuteld. Wil je meer info over een SSL certificaat bekijk deze pagina dan eens: Wat is SSL?.

HTTPS en AVG wetgeving

De AVG wetgeving vereist dat websites en webshops waarop gebruikersgegevens worden verwerkt voorzien zijn van een SSL certificaat. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een contactformulier waarbij een bezoeker zijn of haar informatie achterlaat.

Wenselijk voor SEO

Vanuit het SEO oogpunt wordt het gebruik van SSL en HTTPS aangeraden. Google en andere zoekmachines geven namelijk de voorkeur aan websites die een SSL certificaat hebben geïnstalleerd. Met een SSL certificaat op je website kom je daarom ook hoger in de ranking van zoekmachines te staan! Meer informatie over SEO vind je op deze pagina: Wat is SEO?

Vragen over HTTPS?

Heb je na het lezen van dit artikel vragen over HTTPS, stel ze dan gerust. Wij zijn er om je te helpen!

Vragen? Stel ze gerust