Kan een PDF helemaal getoond worden wanneer ik hem open?

Wanneer je meestal een PDF opent in je viewer, krijg je deze over de gehele breedte van je scherm te zien. Dat betekent dat je niet in één oogopslag de hele pagina kan bekijken maar dat je moet scrollen of zelf moet kiezen voor een andere weergave. Dit kan anders :-)

Dit kan je aanpassen door een PDF in InDesign op een andere manier weg te schrijven. Je kan aangeven wat de PDF met opening van het document moet doen. Openen over volledige breedte (standaard), passend in scherm of openen in volledige scherm modus. (De rest van je programma’s vallen dan in de achtergrond en je krijgt een zwart scherm met daarop alleen je PDF.)

Fantastisch dat je aan kan geven hoe je PDF geopend moet worden. Dat geeft je de kans je nóg beter te presenteren. Moet er veel tekst te lezen zijn, dan is volledige breedte fijn, maar wil je een overzicht tonen dan is de keuze voor passend in scherm beter. Wil je echt opvallen met je PDF? Laat je PDF dan openen in volledige schem modus. Hier moet je lezer dan wel toestemming voor geven. De kans zit er dan wel in dat je lezer dat niet doet waardoor hij de PDF niet kan bekijken.

Hoe schrijf je je PDF dan weg?
Wanneer je in InDesign kiest voor exporteren als PDF krijg je een scherm waar je allerlei instellingen voor je kiezen krijgt.

Onder het grote grijze vlak kan je “weergeven” aanpassen in de instellingen.
Je hebt hier een aantal keuzes (zie hieronder).
Enkele pagina: Je ziet 1 pagina
Twee: Je ziet een spread / Twee pagina’s naast elkaar

Hieronder zie je dat onder standaard een vink mogelijkheid staat voor modus Volledig scherm. Hier moet je lezer na opening akkoord voor geven. Maak hier een bewuste keuze in. Het kan je lezer afschrikken omdat er toestemming gevraagd wordt.

pdf-opties

pdf-opties-instelbaar-voor-automatisch-openen

Heb je vragen over PDF’s of het exporteren van bestanden? Laat het me weten!

Vragen? Stel ze gerust