Waar moet een goed blogartikel aan voldoen?

Heb je deze vraag al eens aan Google gesteld in de zoekmachine? Je zult verstelt staan van de vele antwoorden die je terugkrijgt! Wat mij daarbij opvalt is dat alle antwoorden gaan over de technische inhoud. De regels voor een zakelijke blog, het aantal minimale woorden, de indeling van alinea’s, kopjes, afbeeldingen, interne linkbuilding en call to action elementen.

Er wordt echter maar weinig aandacht besteed aan voor wie je het blogartikel schrijft! Terwijl dat minstens zo belangrijk is. Want wat willen jouw lezers weten? Welke kennis wil je delen? Of welk advies wil je geven? Je schrijft voor een potentiële lezer die via een zoekopdracht of navigatie bij jouw artikel komt.

Waardevolle informatie

De lezer van jouw blog is opzoek naar waardevolle informatie die aansluit bij de zoekopdracht. Het is in mijn ogen daarom belangrijk om juist deze informatie te delen in je blogartikel. Zo krijgt de lezer een antwoord op zijn vraag en kan er een afgewogen keuze worden gemaakt.

Door gericht waarde toe te voegen aan je artikel blijft de lezer geïnteresseerd en kun je hem verleiden een vervolgstap te zetten. Mogelijk keert de lezer dan later terug op het moment dat het elders toch niet echt past. Je kunt de lezer ook gewoonweg kennis geven waardoor hij zelf aan de slag kan met hetgeen hij zocht.

Kennis van het onderwerp

Welk kennisniveau heeft je lezer? Als ik kijk naar het onderwerp van dit blogartikel, is mijn aanname mogelijk dat iemand wilt schrijven over zijn diensten. Je wilt de vragen die je krijgt vanuit jouw klanten kunnen vertalen naar een artikel.

Hoe kies je het onderwerp? En is het onderwerp interessant voor potentiële lezers? Ik verbaas me er vaak over dat het onderwerp helemaal niet interessant is! Dat komt omdat we heel gemakkelijk aannemen dat onze potentiële klanten een bepaald kennisniveau hebben. Hierdoor worden onze artikelen mogelijk te abstract. In een persoonlijk gesprek voelen we zulke dingen aan en verduidelijken we het onderwerp. Maar in een blogartikel gaan wie hieraan voorbij omdat we die interactie dan niet direct hebben.

Onderliggende vragen

Ga ook eens voor jezelf na welke onderliggende vragen gerelateerd zijn aan het onderwerp waarover je kennis wilt delen. Antwoorden op deze vragen kunnen je tekst toepasselijk en relevant maken. Mijn tip is om het onderwerp centraal te plaatsen en vervolgens te kijken welke aanverwante zaken daarbij horen. Een soort mindmap! Zo kun je bepalen tot hoever je wilt gaan in je blogartikel. Je bent immers geen boek aan het schrijven. Je wilt je lezer informeren en inzichten geven, zodat hij of zij daar vervolgens mee aan de slag kan. Dit staat los van alle technische elementen waaraan een blogartikel moet voldoen.

Wie ben jij? Wie staat er achter het artikel?

Vanuit welke rol schrijf je? Wat is jouw meerwaarde richting de lezer? Hoe wil je dat lezers naar jou of jouw bedrijf kijken? Wat zijn jouw kernwaarden? Als ik voor mijzelf/ ons bedrijf mag spreken: wij willen vooral helpen bij vraagstukken van klanten. We delen kennis vanuit vragen van onze relaties. Samen met mijn compagnon Roel staan wij voor een helpende hand vanuit kennis en kunde gedreven door passie voor ons vak. Jij als lezer mag bepalen of je dit zo ook ervaart.

Praktische kennis of advies

Jouw lezers zoeken praktische kennis of willen gericht advies krijgen. Geef dit dan ook, gericht op het onderwerp en de onderliggende vragen. Voeg waarde toe! Dus welke vragen heb jij gerelateerd aan het onderwerp van een goed artikel?

World Wide Web + Google = our best friend

Natuurlijk schrijven we ook nog voor een ander doel veel artikelen op internet: het doel om gevonden te worden vanuit zoekmachines, zoals Google, om vervolgens conversie te realiseren. Daar is helemaal niets mis mee, maar vergeet je niet te richten op jouw lezers en niet op de Google Bot. Wil je weten waar je artikel vanuit de vindbaarheid aan moet voldoen? Of wil je weten welke onderdelen van belang zijn? Lees dan gerust eens een ander artikel: Wat is on-page SEO?

Vragen? Stel ze gerust