Wat is de regel van derden?

In een eerdere blog vertel ik over de keuze tussen stockfoto’s of het inhuren van een professionele fotograaf, maar je kunt natuurlijk ook zelf foto’s maken. Ik deel enkele tips met jou, waardoor je foto’s nog mooier worden. Vandaag beginnen we met de regel van derden.

De regel van derden is een vuistregel die gebruikt wordt om een interessant beeld te creëren. De foto kan hierdoor spannender en dynamischer worden.

Hoe werkt het?

Deel je beeld op in 9 gelijke vlakken. Dit doe je door zowel horizontaal als verticaal 2 lijnen te zetten. Je maakt hierdoor een zogenaamd raster. Zo ontstaan er 4 kruispunten.

Hoe pas je de regel van derden toe bij het maken van een foto?

Plaats de horizon op één van de horizontale lijnen en/of je onderwerp op één van de kruispunten.

Allereerst moet je bedenken wat het belangrijkste is in jouw foto. Stel je even voor dat je op het strand staat en een foto wilt maken richting de zee. Vraag jezelf eerst af of je de nadruk op de lucht of op het water wilt leggen. Wanneer je de horizon in het midden zou plaatsen, wordt dit vaak als ‘saai’ ervaren. Als je nu de horizon op 1/3 plaatst, is er meer ruimte in het beeld voor de lucht dan voor de zee. Is de lucht juist niet interessant en wil je de aandacht op het water leggen, dan kun je ervoor kiezen om de horizon op de tweede lijn te plaatsen. Zo kun je de kijker sturen. Ook wordt er op deze manier balans gecreëerd in je compositie.

Je kunt de lijnen natuurlijk in je hoofd bedenken, maar veel camera’s (en smartphones) beschikken over een rasterfunctie. Wanneer je deze functie aanzet kun je heel makkelijk het onderwerp op de lijnen / kruispunten plaatsen. Trouwens, ook veel beeldbewerkingsprogramma’s hebben deze functie. Door de kropfunctie te gebruiken kun je de foto rechtzetten en meteen de regel van derden in de gaten houden. Hieronder zie je een printscreen van het programma Adobe Photoshop. Zelfs Instagram heeft de functie, zie afbeelding.

Onthoud: het verschilt per moment en het blijft een vuistregel. Het is wel een aanrader om dit te proberen, omdat je daardoor al anders leert kijken. Maar jij blijft zelf de maker en bepaalt zelf wanneer je deze regel wel of niet toepast.

Hieronder zie je enkele voorbeelden hoe ik de regel toepas in mijn foto’s.

De voordelen bij het toepassen van de regel van derden:

  • Aandacht sturen
  • Spanning creëren
  • Balans maken

Regels zijn er om verbroken te worden…

Natuurlijk hoef je je niet altijd aan deze regel te houden. Bepaal dat voor jezelf per moment. Bij het maken deze foto heb ik bewust de horizon in het midden geplaatst, zodat er evenwicht in de foto ontstaat en de spiegeling nog beter uitkomt.

Lukt het niet en wil je dat ik je help? Durf te vragen!

Vragen? Stel ze gerust