Wat is een full frame camera?

Een full frame camera is een camera met een sensor die even groot is als het negatief uit de vroegere analoge spiegelreflexcamera’s. De spiegelreflexcamera’s zijn namelijk hier op geoptimaliseerd.

Zegt dit je niet meteen iets? Geen paniek, ik licht het je toe met behulp van een voorbeeld. Ook behandelen we de voor- en nadelen en in welke situaties je kiest voor een full frame camera.

Zelf heb ik een full frame camera Canon 6D en zijn voorganger de crop camera Canon 60D. Ik heb in één situatie met één dezelfde objectief op beide camera’s een foto gemaakt zodat je het verschil kunt zien.

full frame camera
Full frame camera
wat is een full frame camera
Crop camera

Het verschil tussen een full frame camera en een crop camera

Hierboven zie je dat als je op een brandpuntsafstand van 50 mm een foto maakt met een full frame camera een ander resultaat geeft dan op een crop camera. Ook al is hetzelfde objectief gebruikt. Zoals je ziet is het beeld nu ingezoomd, zonder dat jij dit zelf hebt gedaan. Een deel van het totale beeld wordt dus niet gebruikt. Dit komt omdat er in een crop camera een veel kleinere sensor zit. Als we het over een full frame camera hebben, kijken we dus naar de sensor in de camera.

Dus, heb jij geen full frame camera en wil jij een foto maken op een brandpuntsafstand van 50 mm? Je zag in het voorbeeld al dat als je een objectief op 50 mm instelt je een ander resultaat krijgt op een crop camera. Ik hoor je denken, wat moet ik dan wel gebruiken? Dat verschilt per camera. Iedere camera heeft als het ware zijn eigen cropfactor. Bij de Canon 60D hoort een cropfactor van 1,6. Dus fotografeer je op 50 mm dan is de werkelijke brandpuntsafstand op een crop camera: 50 mm x 1,6 = 80 mm.
Dat betekent dat als je op 30 mm fotografeert je als resultaat: 30 mm x 1,6 = 50 mm.

wat is een full frame sensor
Full frame camera
fullframe camera
Crop camera

Voordelen full frame camera

Een full frame camera heeft veel voordelen.

 • Volledig beeld
  Bij een crop camera geldt een cropfactor waardoor je een stuk beeld verliest.
 • Minder ruis
  Een full frame heeft veel minder last van ruis dan een crop camera.
 • Betere scherpte
  De scherpte is beter doordat de sensor een stuk groter is.
 • Kleinere scherptediepte
  Er is een kleinere scherptediepte, wat betekent dat de achtergrond sneller onscherp is.

Nadelen full frame camera

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan.

 • Prijs
  De camera’s zijn een stuk duurder dan de crop camera’s. Dat is ook de reden waarom er crop camera’s op de markt zijn gekomen.
 • Gewicht
  Ook is de full frame camera veel zwaarder in gewicht.

Wanneer kies je voor een full frame camera?

Ben je beginnend fotograaf of fotografeer je voor de hobby? Dan zou ik eerst kiezen voor een crop camera. Daar kun je een heel eind mee vooruit. Voordat je investeert in dure apparatuur is de eerste stap: weet waar je mee bezig bent.

Zelf ben ik ook zo begonnen. Voor bijvoorbeeld productfotografie is het belangrijk dat je je camera én de instellingen kent. Weet wat de mogelijkheden zijn en hoe je het beste resultaat bereikt. Kom je daar niet helemaal uit? Ik kan je helpen je tijdens de workshop productfotografie).

Dus, fotografeer je al een tijdje of verdien je je geld met het maken van foto’s? Dan zou ik zeker eens kijken naar een full frame. Ik heb er geen moment spijt van gehad.

Onthoud, het is niet de camera maar de fotograaf die de foto maakt.

Vragen? Stel ze gerust