Wat is een URL?

De definitie van URL is Uniform Resource Locator. Het is het internetadres van een item op het web. Iedere pagina, afbeelding, video, pdf en meer heeft zijn eigen URL op het internet.

Wat betekent URL?

Hoe werkt een URL?

Als we kijken naar een URL komt de vraag naar voren: hoe werkt dit dan? De URL is dus een locatie op het het web, een uniforme locator. Kort gezegd, alles heeft een adres op het internet en dit adres kun je benaderen. Eigenlijk is het internetadres niets anders dan bestanden op jouw computer. Deze bestanden hebben ook allemaal hun eigen adres.

Een URL onder de loep

Laten we eens een URL van een website bekijken. Hoe is deze opgebouwd? Ik pak een eerder blog artikel binnen onze eigen website. De volledige URL hiervan is: https://www.kwaaijongens.nl/blog/10-redenen-waarom-samenwerken-oplevert/ 

Gebruikersovereenkomst Google Analytics

Het betreft een leuk artikel over waarom samenwerken ook echt werkt. Klik door als je dit wilt lezen. Maar nu terug naar de URL. Ik splits deze even op voor verdere uitleg.

  • https://  Dit is het protocol. De ‘s’ op het einde staat voor secure. Er kan http of https staan. (SSL). Zie ook: Wat is SSL?)
  • www.kwaaijongens.nl  Het domein. Dit kan met of zonder www ervoor. Belangrijk is dat je maar één van beide gebruikt. Anders ziet Google die mogelijk als gedupliceerde content).
  • /blog/ – Dit is een submap of pagina. In onze situatie is het de pagina waarop alle blogartikelen getoond worden in een lijst.
  • /10-redenen-waarom-samenwerken-oplevert/ – Het artikel zelf als subpagina onder de hoofdpagina /blog/ en daarmee is de URL opbouw compleet.

Op deze pagina zijn ook twee afbeeldingen opgenomen en ook die hebben een eigen URL. De eerste afbeelding van de twee ineengeslagen handen is bijvoorbeeld: https://www.kwaaijongens.nl/blog/wp-content/uploads/2017/01/Samen-sterk-sharonwillems-1030×623.jpg

Ook hier kun je de URL helemaal uit elkaar halen kijkend naar de opbouw. Wil je hier meer over weten kijk dan op: https://nl.wikipedia.org/wiki/Uniform_Resource_Locator

De url aanpassen

Een URL aanpassen kan bewust en onbewust. Beiden hebben mogelijk gevolgen die je niet vooraf had kunnen overzien. Een URL, mits niet geblokkeerd voor zoekmachines, wordt in de index van deze zoekmachines opgenomen. Als de URL wijzigt en er is geen redirect (Wat is een redirect?) dan geeft de internet browser een foutmelding. Een zogenaamde 404 terug, ofwel het aders is verkeerd. Zie: Wat is een 404 pagina? voor meer uitleg.

Voorkom een verkeerde url

Een verkeerde URL kan je voorkomen door te werken met een redirect. Dit kan je zien als een verhuiskaartje voor de post. Het adres van je URL is immers verandert. Door een juiste redirect geven we aan de zoekmachines door dat het oude adres niet langer actief is en dat de zoekmachine de redirect moet volgen naar het nieuwe adres (URL).

Wanneer wijzigt een URL?

Een URL wijzigt als je deze aanpast natuurlijk. Maar soms heb je niet in de gaten dat je de URL in een website aanpast. Enkele voorbeelden zijn:

  • Het verplaatsen van een pagina onder een bestaande pagina
  • Het kopiëren van een pagina of bericht naar een nieuwe pagina of bericht.
  • Het aanpassen van de permalink of slug in WordPress (Dit is de url).

Zo zijn nog wel meer voorbeelden op te noemen. Belangrijk is dat je je bewust bent van een mogelijke aanpassing van de URL. Dan kun je daar vervolgens naar handelen.

Een URL-wijziging vraagt om aandacht

Te vaak kom ik mensen tegen die zich niet bewust zijn van de URL. De betekenis van de afkorting URL en wat de impact is bij een aanpassing. Met bovenstaand artikel hoop ik je wat meer inzage te hebben gegeven in wat een URL is en waarom je even moet nadenken alvorens je deze aan te passen.

TIP: Pas een URL nooit zomaar aan! Sta even stil bij eventuele consequenties.

Mocht je nog vragen hebben? Stel ze dan gerust.

Vragen? Stel ze gerust