Websites & WordPress

Wat is een widget?

Net als vele andere CMS en besturingssystemen kent WordPress widgets. Maar wat is een widget nu eigenlijk en wat kan je ermee?

wat is een widget?
Iedereen is wel eens widgets tegengekomen op een telefoon of computer. Kleine venstertjes of eenvoudige programmaatjes die je bijvoorbeeld vertellen over het weer van komende week, je alle afspraken van vandaag uit je agenda laten zien of de meest recente files op de nederlandse snelwegen tonen. Vaak kun je de invulling van de widgets zelf gemakkelijk aanpassen en kun je kiezen uit een hoop verschillende opties. Als je niet geïnteresseerd bent in de aandelen beurs zet je die widget uit en zet je daarvoor in de plaats een widget die automatisch alle foto’s van je laatste vakantie laat zien.

In de brede zin van het woord is een widget dus een klein programmaatje wat je gemakkelijk ergens kan plaatsen en je handige (simpele) functionaliteiten biedt. Daarnaast is het eenvoudig om deze widgets zelf te rangschikken en te vervangen voor andere widgets. Vaak kennen besturingssystemen (OSX, iOS, Android, Windows, etc.) vaste plekken waar je dergelijke widgets kunt plaatsen en beheren, zoals bijvoorbeeld in Windows in onderstaande afbeelding.

widget voorbeeld windows

Maar hoe werken widgets binnen wordpress?

WordPress kent ook standaard kleine handige “programmaatjes” die je kan plaatsen. Zoals bijvoorbeeld het laatste blog artikel dat je hebt geschreven, de 5 meest recente reacties of een lijst van categorieën uit je blog. Deze widgets plaats je in zogenaamde sidebars. Dat zijn speciale plekken die de bouwer van de website heeft gedefinieerd. Vaak bevinden deze sidebars zich in de zijkanten van je website of in de footer. Echter kan een bouwer van een website of wordpress template overal waar hij of zij maar wil sidebars definiëren.

Naast de standaard widgets kun je legio andere widgets gratis downloaden of aanschaffen. Denk bijvoorbeeld aan een Facebook box die alle likes voor jouw pagina toont of, wanneer je een webwinkel runt, een widget die de best beoordeelde producten laat zien. Bovendien kan je zelf widgets laten schrijven door een ontwikkelaar, dus de mogelijkheden zijn eindeloos!

Hoe beheer ik widgets binnen wordpress?

Je kan je widgets beheren door naar de volgende pagina te gaan, zoals uitgelegd in onderstaande afbeelding:

ga naar de widgets binnen wordpress

Als je eenmaal op de beheerpagina bent zie je het volgende (zie onderstaande afbeelding). Links staan alle widgets die je kan gebruiken en rechts alle posities waar je ze kan plaatsen. Om een widget te plaatsen hoef je alleen maar de widget te slepen naar de sidebar waar je hem wil hebben! Makkelijker kan bijna niet.

de widget pagina in wordpress

Vaak hebben widgets ook nog wat standaard opties die je kan instellen zoals in het voorbeeld hieronder voor de widget “meest recente (blog) berichten”. Aan deze widget kan je een titel meegeven, aangeven hoe veel berichten er moeten worden getoond en eventueel de datum van de berichten laten zien. Elke widget heeft zijn eigen opties die je kan instellen.

Heb je nog meer vragen over widgets of is er iets niet duidelijk? Laat hieronder een berichtje achter of neem contact met mij op!

Vragen? Stel ze gerust